Gönderen Konu: Harici hoparlör şeması arıyorum...  (Okunma sayısı 221 defa)

Çevrimdışı TA3EP

Harici hoparlör şeması arıyorum...
« : 25 Mayıs 2012, 12:41:38 »
SSB cihazlara takılarak kullanmak üzere, ses frekanslarını sadece 300 - 3.000 Hz arasında süzerek veren harici hoparlör şeması arıyorum. Pasif filtre olabilir, aktif filtre olabilir, band geçirgenliği ayarlanmış 1-3 Watt'lık amfi şeması olabilir.
Ekteki resimde İcom SP-20 harici hoparlör şeması var. Bobinleri pratikte ayarlayabilirsem, bu da olur :) Yeter ki yüzlerce dolar bayılmadan amatörce bir çözüm üretebilelim :)
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Harici hoparlör şeması arıyorum...
« Yanıtla #1 : 25 Mayıs 2012, 13:18:46 »
Bu da aynı hoparlörün, Icom SP-20 nin kullanıcı el kitabı.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2AOG_SK

« Yanıtla #2 : 26 Mayıs 2012, 00:59:09 »
Bobinleri aynı değerde bulamasanız bile farklı değerleri seri bağlayarak elde edebilirsiniz, seri bağlanan bobinlerin değeri toplanır.
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 26 Mayıs 2012, 10:46:05 »
Ahmet Mete Bey,

Size pratik bir yol önereceğim. Piyasada 3 yollu hoparlör filtreleri var. Bu filtrelerden bir tane alırsınız. Bu filtreler bir girişi, üç farklı hoparlör için (bas, tiz, orta) üç çıkışı olan pasif devreler. Orta çıkışının SSB de yeterli olacağını sanıyorum. Eğer yeterli olmadığını düşünüyorsanız bu üç çıkışa üç tane telli potansiyometre koyarak birleştirir ve kendi hoparlörünüze verirsiniz. Böylece bas, orta, tiz ayarları olan pasif bir devre elde etmiş olursunuz.

İyi çalışmalar diliyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #4 : 26 Mayıs 2012, 11:42:02 »

Bilal bey ve Osman bey,

Güzel yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Gençliğimde pasif filtreli 3 yollu hoparlörler vardı, onların orta  frekans bölümleri gerçekten işimi görür.

http://www.termpro.com/asp/pubs.asp?ID=127
Buradaki mid-range kısmı oluyor.

Birkaç tane bobin ve kondansatör koyup, onları da komutatör ile seri - paralel olarak devreye çeşitli şekillerde bağlanacak biçimde ayarlar isem tam istediğim cihaz ortaya çıkar.

« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2012, 11:44:04 Gönderen: TA8A »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #5 : 27 Mayıs 2012, 00:12:47 »
Bu şemayı yeni buldum. Bobin yerine tel sarılı wattlı direnç kullanıyor, böylece basit ve ucuz bir filtre imal edilmiş. Kondansatör kutupsuz olacakmış, sanırım iki elektrolitik kondansatörün ters seri bağlanması ile yapılabilir.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND