Gönderen Konu: TBA820M ses çipi hoperlo bağlantısı  (Okunma sayısı 157 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

TBA820M ses çipi hoperlo bağlantısı
« : 14 Mayıs 2012, 10:52:41 »
Değerli amatör arkadaşlar. Sadece TBA820M ses entegresi kullanımında bazı sorunlar yaşıyorum. Speeker yani hoperloyu negatif şaseli olarak kullanamıyorum. Pozitif şaseli olarak daha kolay çalışıyorlar. Eski tip bir Delta   FM  LW MW bandlı radyoda dahi ses alamayınca hoperloyu 6 ve 7 nci ayaklar arasına koydum, ancak o zaman radyodan ses alabildim. Bu tip sorunlar yalnız bende mi var, yoksa aramızda benden başka TBA820 zede olanlar var mı?
73 Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA3EN

Ynt: TBA820M ses çipi hoperlo bağlantısı
« Yanıtla #1 : 14 Mayıs 2012, 17:23:30 »
   Hüsnü ağabey merhabalar,
   Yıllar önce Delta radyoların çıkış katı amplifikatör katını TBA 820 -entegreli - yapmıştım.  Sesi de gayet güzel.Benim de dikkatimi çekmişti. Hoparlör bağlantısı yapareken hoparlörün bir ucu (+)  ya bağlanacak. Diğer ucunu da ayak pin sayısını bilemiyorum. ama ayağında 470uF olması lazım. Onun ucuna bağlanacak.Şüphelenmenize gerek yok. (-) ses çıkışı şaseli değil .
Kolay gelsin.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #2 : 14 Mayıs 2012, 17:48:17 »
Şurada fabrika karakteristikleri ve uygulama şemaları mevcut:

http://www.fieros.de/philips/tba820m.pdf

Hoparlörün ikinci bacağı hem artıya, hem de eksiye yani şaseye bağlanabiliyor, ancak şema biraz değişiyor, verdiğim kaynakta her iki şema da mevcuttur.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #3 : 14 Mayıs 2012, 23:48:24 »
TA3EN Hüseyin Karagöz        TA3EP   Ahmet Mete Önder   İlgilerizden dolayı teşekkürler. Cidden başım beladaymış.  Delta radyo hoparloru negatif şaseli olarak imal edilmiş. Plakatin üzerinde hoparlör terminalleri var. Elbette bu radyo bu şekilde çalışıyor olarak piyasaya sürülmüştü..3 no lu ayağın şaseye giden direnci  yoktu, veya bu direnç potansiyometre vasıtasıyla alınıyordu. Buraya bir ümit direnç yerleştirildi. Ama nafile çıt yok. 8 nolu ayaktaki kondansatörün durumunu inceledim. Elimdeki devre elbet bir zamanlar çalışıyordu. Kondansatör şaseye gidiyordu.  Tesadüfi arıza tespiti.
Cihaza yoksa voltaj mı girmiyordu. Voltajım 4.5  elime 12 voltluk bir ampul alarak voltaj kontrolü yaparken ampül bir ara 56 ohmluk direncin üzerine geldi. Ses gelmeye başladı. Fiziksel hiçbir görsel arıza göstermeyen 56 ohm direnç iletişim yapmıyordu.
73   Hüsnü Köktürk