Ana Sayfa > Neler, neler yapmışlar! ***
basit 4:1 balun
TA4SO:
Erhan Bey ben ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Ferrit çubuk üzerine sarılan içinse büyük ihtimalle çalışacağını söyleyebilirim.
Ben de aynısını yaptım ve bizim üniversite de empedans analizörümüz var onunla ölçtüm. Nasıl ölçtün derseniz tamamen rezistif dirençleri kullanarak balunun bir tarafına bunları bağladım ve 1,8 Mhz'den 13 Mhz'e kadar farklı sinyaller uyguladım ve diğer uçta hep 1/4 oranında direnç değerleri elde ettim.
Enterferansa gelince Yaşar Bey üstadımızın bu konudaki tecrübesi şüphe götürmez. İnşaallah siz problem yaşamazsanız.
Benim ev 3. katta üstümde bir kat daha var. Bir pencerenin köşesine 1:1 balun koydum balunun bir tarafına 5m civarı kablo bağlayıp yatay olarak diğer odanın penceresine gerdim. Diğer koluna yine 5 m civarı kablo bağlayıp aşağı sarkıttım. Sizin anlayacağınız ters L bir anten oldu. Manual bir anten tunerim var, dijital modlarda 5W, SSB de 25-30 W la çıkış yapıyorum.20 -10 m arası bantlarda tune edip kullanabiliyorum. Aldığım raporlar gayet iyi.
Komşularımdan olumsuz bir geri dönüş hiç almadım. Konnektör ve kablo bağlantılarınıza da dikkat ederseniz ve çok yüksek güç kullanmayacaksınız inşaallah bir sorun yaşamazsanız. Ama delte loop nasıldır onuda bilemem tabii,
Saygılar, 73...
TA3EP:
Apartmanlarına anten takabilen amatör arkadaşlarıma gıpta ediyorum. Benim öyle bir durumum yok maalesef. Yan apartmanda eski oturduğu daireden çatıya GSM baz istasyonu kuruldu diye şikayet etmiş, kavgalı olarak ayrılmış bir emekli öğretmen komşum mevcut.
Ne zaman bir cemiyette komşularla bir araya gelsek ve ben antenlerden söz açsam, daha ben anten kurmak için izin isteyemeden, konu radyo dalgalarının kanserojen etkilerine geliyor, aman bu işlerden uzak duralım diye bitiyor. Anten takmayı teklif bile edemiyorum :) Kimseyi rahatsız etmezsem, çatıdaki ortak alana bir vertikal dikmeme karışamazlar ama ilk QRM de hapı yutarım :)
Allahtan arkadaşın bir kır evi var da, orada geçici olarak istediğim gibi dipol gerip çıkış yapabiliyorum, yoksa çıldıracağım :)
TA4SO:
Ahmet Hocam yaşadıklarınızı bilirim, şu an toki evlerinde oturuyorum ve merkezi yönetim var.
Dışarıya en ufak değişiklik yapmak yasak kaldı ki ben kiracıyım. Ben ne yaptım apartmanın dış rengine (sarı) en yakın renkte kablo aldım ve gerdim. Biri şikayet edene kadar böyle, ne yapayım. Hatta baktım epeydir yukarıda anlattığım sisteme laf yok bir sabah erkenden yatay kola paralel 10m daha kablo çektim (40m için) :)
Bildiğim kadarıyla siz hekimsiniz. Komşularınıza EM dalgaların düşük güç ve frekanslarda zararlı olmadığını anlatabilirsiniz.
Bu günlerde propogasyon koşulları çok güzel bantlar hep dolu, nadir istasyonlarda var ama gel gör ki adamlar yüzlerce watt çıkış yapıyor benim 25 - 30 W la şansım olmuyor. QRZ.com dan bakıyorum müstakil evler ve anten kuleleri, gpta etmemek mümkün değil...
Selamlar, 73..
TA2MES:
Geçenlerde cw olarak qso yaptığım qrp bir italyan istasyonunun çıkış gücü 1w idi evet yanlış okumadınız ve 579 rapor verdim,bence işin en güzel yanlarından biride düşük güçlerde qso lar yapabilmek,CQ DX calling yaptığım zaman kulağım genellikle en zayıf hatta belli belirsiz gelen istasyonlardadır,önceliği onlara vermeye gayret eder yada en azından sıraya alırım,ama sizin durumunuz daha farklı anten konusundada problem yaşıyor olmanız bence esas büyük problem,yoksa 25-30 watt küçümsenecek bir takat değil.
73's
TA4SO:
Haklısınız Erhan Bey, temel sorun elbetteki anten. Ben 25 -30 W gücü küçümsemiyorum ve pek çok Avrupa ve Ortadoğu istasyonuyla görüştüm ve 59 rapor aldım. Benim bahsettiğim yığılma olmuş nadir istasyonlar içindi, selamlar, 73...
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git