Ana Sayfa > Neler, neler yapmışlar! ***

basit 4:1 balun

<< < (7/8) > >>

TA2M:
Erhan bey,

Ölçtüğünüz SWR değerlerine göre anteninizin fiziksel boyu uzun görülüyor. SWR'nin 1:1 olduğu yada en düşük düzeye geldiği frekansı bulabilirseniz ne kadar kısaltmanız gerektiğinin hesabını da yapabilirsiniz.

73,
Mustafa , TA2EY

TA2MES:
En düşük swr 6700khz  lerde 1:5 oluyor daha aşağı inmeye kalkarsam tekrar artma eğilimine giriyor,sanırım balunu tekrar gözden geçirmem gerekecek.Kullandığım materyallerle ilgili bir sorunda olabileceğini düşünüyorum.

TA8A:
Erhan Bey,

6700 KHz. de en düşük SWR yi yakalıyor iseniz Mustafa abimin dediği gibi anten boyu uzun. Ne kadar keseceğinmizinn hesabı basitçe şu şekildedir. 6700 KHz. deki dalga boyunu bulalım. 300/6.7=44,77 m. eğer 7100 KHz. istiyorsanız bu frekansın da dalga boyunu bulalım. 300/7.1=42,25 m. Keseceğimiz miktar ise 44,77-42,25=2,52 metre. Bu hesap, antenimiz dalga boyunda olduğu için başka bir işlem gerektirmedi. Eğer antenimiz dipol olsa idi, çıkan miktarı 4 e bölecektik. Bulduğumuz değeri dipolün her bir kolundan kesecektik. Eğer SWR miz yüksek frekanslarda iyi olsaydı, bu defa hesapladığımız miktarı anten boyuna ekleyecektik. Bu işlemi yaptıktan sonra, arada kupler olmadan anteni 14, 21 ve 28 de de bir test edebilir misiniz?

Aşağıda benim delta loopun grafiğini görüyorsunuz. 7 MHz. SWR biraz yüksek. Epey bir sağa sola baktım, delta loop kendi frekansında zaten böyle oluyormuş. Eğer boy ayarını yaptıktan sonra 14 MHz. de SWR düşük ise bana göre bir sorun yok demektir. Ayrıca SWR ölçümünde dışardan yansıyanlar da işin içine giriyor. Bunu da hesaba katmak lazım.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

TA2MES:
Bilgiler için çok teşekkür ederim,bilgiler ışığında durumu tekrar gözden geçireceğim.Saygılarımla.

TA5S:
abı celık camasır teli diye bir yer okudum ben kımle görüştüysem 100metrelik bır top bakır 4mm lık kaplodan bahsedılıyor bence sıkıntı burada olabılır

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git