Ana Sayfa > Neler, neler yapmışlar! ***

basit 4:1 balun

<< < (5/8) > >>

TA2MES:
özellikle 14 ve 21 mhz lerde dinlemede birkaç db düşüklük var,ben bu anteni anten coupler (GCU-935)  ile farklı frekanslarda da kullanabilme düşüncesiyle yaptım ve bütün denemeleri bu anten kaplere bağlı olarak yaptım,ancak anladığım kadarı ile bu anten en yüksek verimi doğal olarak yapıldığı tamdalga uzunluktaki bantta sağlıyor ben 42 metre üzerinden hazırlamıştım dolayısı ile 7 mhz de longwire antenime yakın cevap veriyor,14 ve 21 mhz lerdede fena değil ancak hernedense dinlemesi ve göndermesi balık oltasına göre biraz düşük deltaloop ile italyan istasyona 59 giderken balık oltası ile 59 plus raporu verdi ve dinlemede balık oltası daha başarılı,delta loop un bina arasında kalması buna etken olabilirmi yada kabloyu ince çelik çamaşır telinden yaptığım içinmi yada 1:4 balunu tekli zil telinden (telefon teli) radyo ferritine yaptığımdanmıdır bilinmez.
Ayrıca birde anteni direkt cihaza bağlayıp denemeyi düşünmekteyim eğer sadece 7 mhz de bile maximum performansı yakalasam o şekilde kullanmayı düşünebilirim.
7 mhz de ortalama 1,8 swr (coupler bağlı iken)
14 mhz de ortalama 1,6 (coupler bağlı iken)
SONUÇ : anteni anten coupler ile birlikte kullanmış olmam sonuç için beni yanıltıyor olabilir diye düşünmekteyim zira bu military couplerler long wire anten ile maksimum randıman verecek şekilde dizayn edilmiş cihazlar.Birde dinlemede neden balık oltasına göre düşük kaldığını anlamaya çalışacağım,denemelere devam edip neticeyi belirteceğim selamlar.

TA2MES:
En güzel yanı hiç sarkma yapmıyor,14 mhz de 180 wata kadar çıktım problem olmadı ancak yanlış giden bişey var sanki,dinleme neden düşük bunu anlamaya çalışıyorum,gerekirse daha güzelini yaparım :)

TA8A:
Erhan Bey,

Resimlerde anten kupler görünmediği için antenin dibinde olmadığını düşünüyorum. Antende ise sanki 4:1 balun görüyorum. Eğer antende 4:1 balun var ise ve anten kupleriniz içeride ise diğer bantlardan verim alamamanız normal. Eğer anten kupleri 4:1 balunun yerine koyabilirseniz olur. Size tavsiyem anten kupleri devreden çıkarın, diğer bantlarda da SWR nin çok iyi olduğunu göreceksiniz. Eğer SWR bandların içerisinde istediğiniz yerde uygun değilse o zaman biraz anten boyu ile uğraşmanızı tavsiye ederim.

Diğer antenlerle karşılaştırmanızda sizi yanılgıya düşürmemesi için bir konuyu hatırlatmak istiyorum. Bu tür karşılaştırmalarda anten yönü çok önemli oluyor. Yönsüz anten ile yönlü anteni karşılaştırırken benim uyguladığım bir yöntem var. Bu testi bir iki istasyon ile değil, farklı yönlerdeki çok daha fazla istasyon ile yapıyorum. O zaman karşılaştırma daha sağlıklı oluyor.

Sağlıcakla kalınız.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

TA2M:
Erhan bey elinize sağlık. Güzel ve performanslı bir anten yapmışsınız. Ancak değerlendirmelerinizde dikkatimi çeken birkaç hususa açıklık getirmek istiyorum.

Öncelikle anteninizin fiziksel boyutunu kullanmayı düşündüğünüz en düşük frekansın band ortasına gelecek şekilde hesaplayınız. ( 1005/F (MHz))= feet

Antenin besleme noktası, antenin ışıma açısını belirler. Aşağıdaki resim besleme noktası ile ışıma açısı arasındaki ilişkiyi göstermektedir.

Horizantal (yatay) polarizasyonlu antenlerin ( sizin monte ettiğiniz şekildeki Delta Loop , Dipol , Windom , Longwire vb.) ışıma açıları yüksek olduğu için yakın mesafe haberleşmelerindeki performansı daha iyidir. Vertical (Dikey) polarizasyonlu antenler ise ışıma açılarının düşük olmaları nedeniyle DX görüşmelerde tercih edilir.

Antenlerinizi kıyaslarken bu kriterleri göz önüne alırsanız daha sağlıklı bir değerlendirme yapabileceğinizi düşünüyorum.

TA3D_SK:
Mustafa bey,
Iyi gunler...
antenin mevcut sekli sizin sematik olarak gosterdiginiz sekillerin icinde [C] sikkina denk gelmekte. ve polarizasyonuda vertical seklinde. bildigim kadariyla Sn. Bilal beyin dedigi gibi yon ve besleme sekli ( balun +Coupler) probleme sebep olabilir nitelikte..
selam ve sevgilerimle
Yasar GOCET
TA3D/VU

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git