Gönderen Konu: ANTENLERİN SAĞIRLAŞMASI PROBLEMİM  (Okunma sayısı 314 defa)

Çevrimdışı TA3HF

ANTENLERİN SAĞIRLAŞMASI PROBLEMİM
« : 30 Nisan 2012, 14:57:05 »
Selamlar;

Benim ortalama 4-5 aydır anten problemim var ve kendim bugüne dek de çözemedim ve sizden fikir almak isterim.

Bundan 4-5 ay öncesine kadar yaptığım ve SWR si dahi yüksek olan anten ile duyduğum görüştüğüm noktalar ile görüşemez hatta duyamaz oldum ve bu süreçte birçok daha iyi yaptığımı düşündüğüm anten denemesi de hep daha kötüye bir gidiş oldu.
Bulunduğum konum ile tv-radyo vericileri arası kuş uçumu 1.400mt mesafem var. Birbirine bakan iki ayrı tepedeyiz ve antenlerin yönü ortalama benim bulunduğum konuma bakıyor. Bir radyo istasyonunun anten çalışması yaptığı döneme denk gelen bu sağırlaşma başlangıcı şuan beni nerede ise tamamen sağır konuma getirdi.

Balıkesir rölesinin aktif olması üzerine bir heves frekansa geçtim lakin dinleme sırasında sırf QRM gelince (-ki daha önce çok rahat qso yapıyordum) frekansları taramaya başladım. APRS sinyalleride kaybolmuş idi ve oradaki frekans taraması sırasıda anteni çok az eğdiğimde 144.790 ve 144.795 de güçlü bir kapama sinyali gördüm. Lakin anteni dik konuma getirdiğimde nerede ise kaybolan bu sinyal anteni 3-5 derece yere doğru eğdiğim de tekrar geliyor ve telsizdeki sinyal seviyesi 9.

Bundan ortalama 4 ay öncesi ise yine 144.785-144.795 frekans arasında bir radyo yayınının harmoniği (sanırım-yada birbaşka sinyal onu taşıyordu) vardı. Radyo yöneticilerini aradım ama cihazlarımızda sorun yok dediler, ben ise onları o frekansta dinleyebiliyordum. O radyo ise ortalama 15 km. uzaklıktaki bir başka ilçede bulunuyor. Daha sonraları ise radyo yayınını duymuyordum ama yine APRS sinyalleri yoktu.

Bir diğer durum ise; Anten çalışmaları sırasında elimdeki el telsizinde kanal taraması açık olarak bacanın üzerine bıraktım. (baca yüksekliği 1.20mt civarı) Kendi anteni ile İzmir UHF rölesini 5-9 duyuyor. Telsizi bulunduğu 1 m2'lik alandan çıkardığımda yada telsizi koyduğum noktaya harici anten taksamda Squelch i açtığımda s1 seviyesinde dahi duymuyor. İzmir rölesi büyük ihtimal yansıma ile geliyor ama sadece 1 noktada ve telsizde oradaysa ...

Bu arada bir dip not; antenin SWR ayarlarını yapıyorum. Ve ne hikmetse denediğim hiçbir antende UHF swr tutmuyor. Anteni ayarlıyorum SWR 1.1 ile 1.3 arası ama çatıya diktiğim anda VHF de hissedilmeyecek kadar değişse de UHF de SWR 2 lere hatta daha yüksek seviyelere fırlıyor.

Şimdi merak ettiğim bu yaşadığım durumun kaynağı radyo-tv vericileri ve anten yönlerinin etkisi ne olabilir?. Mevcut vericilerden yayılan Radyo frekansları hava perdesi gibi bir çeşit engel oluşturup bana gelen ve giden sinyali etkiliyor olabilir mi? Bu konuda bu vericilerle ilgilinen kişi ile de görüştüm, spektrum ile tarama/ölçüm yaparım dedi lakin ben ölçüm yaptım sorun yok derse yapmam ve izlemem gereken yol nedir?

Son çare BTK ya şikayet ve ölçüm talebinde bulunmak mıdır?

Not: HF'de QRP (TA2PW Mustafa abimin yapımı) cihazım ile anten kablosuna bağlı balunsuz 0.75 kablo ile 9.30mt'lik kanat ölçüsündeki dipol anten ile çok yakın ve çok uzak (en son Yugoslavya ile) 59 raporlu QSO 'lar yaptım. websdr.org dan takip ettiğimde Hollanda'ya kadar da sesim ulaşıyor. Yani HF de beni etkileyen bir durum yok gibi ama VHF ve UHF aşırı derece etkileniyor.

Öneri, fikir ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler,

Saygılarımla;
73;

Çevrimdışı TA2BU

Ynt: ANTENLERİN SAĞIRLAŞMASI PROBLEMİM
« Yanıtla #1 : 30 Nisan 2012, 15:24:11 »
koaksda vs kısa-devre olmasın?

hani sevmeyen biri bi topluiğne falan da sokuştırmuş da olabilir?

SWR de tutabilir de, RF kabloda ısıya dönüşür...

bol şans,

73

Engin

Çevrimdışı TA3HF

« Yanıtla #2 : 30 Nisan 2012, 15:37:28 »
Evet bu kısadevre ve kablonun kopması başıma gelen bir olay; Birbaşka kabloda (portable çalışmalarda kullandığım) ezilmeden dolayı kopma yaşamıştım.
Mevcutta kullandığım hem HF hem de VHF/UHF kablolarını yaklaşık 1 ay önce yukarıda topladım, fiziki olarak test etmiştim. Kabloda kopuk yada kısa devre bulunmuyor.

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #3 : 30 Nisan 2012, 17:31:31 »
Anten kablosu ve diğer donanımların (cihaz,anten,konnektörler v.s) normal göründüğü halde  randımanın birden düştüğü birkaç olay yaşamıştım,kabloyu yenilediğimde herşey normale dönmüştü,ölçümde herşey normal görünmesine rağmen zamanla oksitlenme vs nedenlerle koaksiyal kablonuzda kopuk yada kısadevre olmamasına rağmen dielektrik kaybı meydana gelmiş olabiliyor,buda randımanı oldukça düşürebiliyor.Böyle bir durumda kabloyu yenilemek de bir çözüm olabilir.Selamlar.TA2MES
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #4 : 30 Nisan 2012, 19:21:18 »
http://www.youtube.com/watch?v=-TOyeaOfawg

Selamlar bir test cihazı ile yukarıdaki linkteki gibi koaksiyel kabloyu test etmenizi öneririm.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA3HF

« Yanıtla #5 : 30 Nisan 2012, 19:57:02 »
Selamlar;

Cevaplar için teşekkür ederim.
Kablo konusunda çalışma yapacağım lakin belirtmemde fayda olacaktır.
İşyerim ve evim arasında WiFi data bağlantım da var. Aynı problem orada da var.
10 Mb. olan bu bağlantım da 150-200K lara kadar düşmüş durumda.
Boş kanalda olsa dahi (30dB seviyesinde birbirlerini görmelerine rağmen)  bağlantı problemleri başımı ağrıtmaya başladı.
VHF ve UHF de beni olumsuz olarak etkileyen faktör ne ise WiFi sistemimi de etkilemiş durumda.

Saygılarımla;
73

Çevrimdışı TB6DO

« Yanıtla #6 : 30 Nisan 2012, 20:31:15 »
ewet haklısınız bu durumun aynısını bende zaman zaman yaşadım hatta şunu söyleyim size bu QRM 144 den başlıyor ve 150 leri geçiyor sonra 160 larda düzeliyor isterseniz dual band bir mobil cihaza anteninizi bağlayıp sqc açarak kanal değiştirin sizde göreceksiniz durumu ben buna bir çare bulamadım bazı zamanlarda çok güzel temiz oluyor yayınlar özeliklede yağmur yağdıktan sonra inanılmaz temiz deneyin.Başka yapacak birşe yok sanırım atmosferden kaynaklanan bir durum.on çare yagi kullanın bir nebze diğer vetikal antenlere göre yönlü olduğu için duyması iyi.Ba k bu arada birşey hatırlatıyım siz duymuyorsunuz karşı tarafı ama onlar sizi duyuyor değilmi bunu denediniz mi?
long 34 8478 E
lat   39 8266 N
QTH LOCATOR KM79KT18RJ

Çevrimdışı TA2PI

« Yanıtla #7 : 01 Mayıs 2012, 17:14:26 »
Bulunduğunuz bölgede,Emn,Jdma  kuleleri var mı? Varsa 144-160 arası yogun bir  baskı yapmakta aynı  problemi bende evimde yaşıyorum.

Çevrimdışı TB6DO

« Yanıtla #8 : 01 Mayıs 2012, 22:10:43 »
Yozgatta  bana yakın yok  role istasyonu. Ama  öyle oluyorki bazı zamanlarda sqc i açtığımda  dalgalanma seklinde dinliyorum rahatlıkla qrm baskıları duyuyorum.
long 34 8478 E
lat   39 8266 N
QTH LOCATOR KM79KT18RJ