Gönderen Konu: 14 MHz Transceiver veanten sinyal kuvvetlendiricisi................  (Okunma sayısı 418 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

Değerli arkadaşlar,

Özellikle Forty1- Forty2 devrelerinde "Anten sinyal kuvvetlendiricisi " olmaması sebebi ile, antenden gelen 0,05-0,1 μV değerindeki olağanüstü zayıf sinyallerin kuvvetlendirilmesi gerekmektedir.
Bu uygulamanın bir başka versiyonu Japon Amatör Kazuhiro Sunamura, JF1OZL tarafından yapılmış.
1 nolu devrede, 4 adet muayyenden oluşan Band Pass Filter (BPF) devamında;
2 nolu devrede tek transistörlü kuvvetlendirici, burada, Collektor daki  sinyalin kondansaör vasıtası ile diğer kuvvetlendiriciye iletilmesi tercih edilmememiş, bu iletimin bobin kullanılarak “manyetik kuplaj” ile iletimi tercih edilmiştir.

Devamında 2 transistörlü kuvvetlendirici gelmektedir.

Söz konusu devre RÖLE RX’e geçince anten sinyal kuvvetlendirici, TX’e geçince TX sinyali kuvvetlendirici olarak çalışmaktadır.

Ben 14 MHz olan bu devreyi yapmak isterim. Basit ve verimli bir devre olarak görülüyor.
Becerebilirsem PCB programı ile baskılı devreyi yapmaya çalışacağım.

Çevrimdışı TA3IHD

Sami bey Kardeşim, TA5ASY

Hem 2 Numara ile işaretlediğim devre hemde ekte resmini koyduğum devreler ortalama 0.07μVdeğerindeki çok zayıf sinyali 50dB kuvvetlendirip mükemmel bir alış sağlıyor. "Ben yaptım oldu" bölümünde 2. sayfada “QRP ye süper anten kuvvetlendiricisi “ adı altında yayınlamıştım. Ben ve Arkadaşlar yaptık; sonuç mükemmel. Hem çok basit hem 0-50MHz arası geniş bant kuvvetlendirme yapıyor. Forty de, alıcı muayyenlerinden hemen önce takılacak.
2 numaralı ve devamındaki 2 transistörlü  devreyi birlikte yaparsanız kazanç çok fazla olur. Onun için sadece 2 nolu veya resimdeki devrelerden birini yapın. Çok mükemmel bir alış sağladığını göreceksiniz. 73 ler.....

Kazanç hesabı:

1-0.07μV/1000000=0.00000007V  (Zayıf anten sinyali)
2-0.01V ( Kuvvetlendirilmiş sinyal)

3- log10   0.01/0.00000007=51.55 dB

Not: Sinyal değerleri herhangi bir ölçüm sonucu bulunmamıştır. Ancak Teknim telsiz Fabrikasındaki çalışmalarımda anten sinyallerinin 0.1-0.01μV değerlerinde olduğunu ölçü aletlerinden biliyorum. Kuvvetlendirmeninde yaklaşık 35-50dB olduğu yine tecrübe ve ekteki hesaptan bulunmaktadır.

Çevrimdışı TA3IHD

Sami Bey,
Resmini yayınladığım 2n2222 transistörlü devreyi delikli pertinax ile yapın, hiç bir elemanı farklı takmayın çünki farklı alemanlar kuvvetlendirmeyi önemli oranda düşürüyor. Anten ile L3 bobini arasına takın.