Ana Sayfa > Neler, neler yapmışlar! ***
Wonder whip (mucize kamçı) anten
TA3EP:
Sayın M. Turgay bey, çok güzel bir anten bu. Güle güle kullanın. Ben de, orijinalini alma şansım olmasa bile mutlaka bir gün benzerini yapacağım.
TA3ATA:
Ahmet Mete bey..Dilerim aslına ,hatta daha da iyilerine sahip olursunuz...
TA3ATA...M.TURGAY
Best Regards
TA3EP:
Sayın TA3ATA iyi dilekleriniz için çok teşekkürler. Ben de zaten bu amaçla kolları sıvadım ve çalışmalara başladım... Sizden aldığım tüyoya dayanarak internette kısa bir araştırma yaptım.
Konu: Fabrikasyon olarak hazır yapılan ve ticari olarak satılmakta olan kendinden tünerli kısa çubuk antenler, yani nam-ı diğer "Miracle antennas"...
Google'da bu türden iki çeşit antene rastladım:
1- Sadece tek ayar düğmesi olan "Miracle Antenna"... TA3ATA nın resmini verdiği anten. Bu antenin doğum yeri Kanada. İmalatçısı da bir amatör, Robert Victor, VA2ERY. Anteni 2000 yılında imal etmeye ve satmaya başlamış. Son yıllarda model yenilemesi yapmış ve ürün gamını çeşitlendirmiş. Şu anki geçerli model "The Miracle Ducker TL" ve fiyatı da 159 USD + yol parası 22 USD. Cihazla birlikte 145 cm lik BNC soketli bir teleskopik anten de gelmekte. Bu cihazın avantajı kendi anteni dışında cop antenle veya düz telle de kullanılabilmesi. Ya da teleskopik antene kısa tel ilavesini de kabul etmesi. Kullananlar her bantta akort tutmadığını, genellikle 40 - 20 - 10... 2 m bantlarında makul SWR ile çalıştığını söylemekteler. Tek düğmesine toroid sarımı ayar mekanizması bağlı.
2- Üzerinde 2 adet ayar düğmesi bulunan "Wonder Wand - Wide Bander". Bunun doğum yeri de İngiltere. İlk kim yaptı bilmiyorum ama Radioworld'de satılmakta.
http://www.radioworld.co.uk/catalog/wonder_wand_wide_bander-p-7055.html
Düğmelerden birisi toroid bobin sarımlarını ayarlıyor, diğerine de bir plastik varyabl bağlı. Bizim alışkın olduğumuz normal anten tunerler gibi yani. Buna bir de inverter bağlama olanağı varmış, ayar seçenekleri artıyormuş. Fiyat 125 sterlin + yol parası.
Her iki antenin de çift uçlu fişi var, çubuk anteni söküp normal dipol vb + toprak hattı bağlanabiliyor, kuşkusuz ki böyle çok daha verimli olurlar.
Hangi durumlarda kullanmalı?
QRP cihazınız varsa ve QRP kullanmayı seviyorsanız, QRP cihazınızı alıp kırlara çıkmayı ve orada QRV olmayı seviyorsanız, QSO dan çok SWL sizi ilgilendiriyorsa, yeriniz darsa, büyük anten kuramıyorsanız ve DX mucizesi beklemeden evden QRV olmak istiyorsanız...
Bu anten size uygundur.
Hangisini seçelim?
Bir ham iki adet QRP cihaza iki farklı mucize anteni kurmuş ve yanyana çalıştırarak deneme yapmış. Youtubeye de video olarak atmış:
http://youtu.be/RQoFB3Xmgwo
Sonuç olarak diyor ki: İki antenin alış - veriş kalitesi olarak birbirinden hiç farkı yok, ama tek düğmeli Miracle antenna'yı kullanmak / ayarlamak daha kolay...
TA2BU:
"Been there, done that"... her ikisini de kullandım. Mobil QRP için şu anda elimde "Miracle Antenna" var.
"Miracle Antenna ", sadece bobin olduğu için, sadece calışılan frekans dalga boyundan daha kısa boyda antenleri tune edebilir... dolayısıyla, iki ağaç arasına tel çekecekseniz, 1/4 dalgadan az da olsa kısa olmalı... (Aracımın kaputunun üstünden uygun koşullarda heryerle konuştum)
"Wonder Wand" tam bir anten tuner gibi olduğu için hem üstündeki çubuk, hem de tel anten ile gayet güzel çalışıyor; ancak bahsedildiği gibi bazen ayarlamak zor oluyor. Bunun yerine klasik bir portatif ATU ve 1:9 balun kullanmayı daha pratik buluyorum.
Bu tip anten de kanımca en güzel alternatif, "Screwdriver" tipinin manuel olanıdır; yani "muayyen yükleme bobinli" anten. Her amatörün evde rahatca imal edebileceğini tahmin ediyorum. Bunun emsali MFJ-1661 dir:
1- http://www.wsplc.com/acatalog/MFJ-1661_20-6m_Manual_Screwdriver_Antenna.html
2- http://www.mfjenterprises.com/productsearch.php
Prensibi basittir, "yükleme bobini" ama ayarlı. Diğer dışarıdan tapli yükleme bobinli antenlere üstünlüğü, bobinin kullanılmayan kısmının alttaki metal kısmın içinde kalmasıdır... Yaparken tek sıkıntı uygun çapta metal ve plastik boruları bulmak. bunları 4-6 metre boyunda bulmak mümkün, belki birkaç arkadaş biraraya gelip maliyeti bölüşmek gerek...
benzer bir örnek daha:
73
Engin
ta2bu
TA3EP:
Evet, nihayet benim de Miracle Antenna' m geldi.
Kendi çektiğim fotograflarını sizlerle paylaşıyorum.
Mekanik düzeni biraz zayıf gibi geldi bana, komutatörü çok kurcalamamak lazım :) Sanırım ben daha sağlamını kendim elde yapabilirim.
Dayanma gücü kendi sitesinde 10 W olarak verilmiş, yine de içindeki telleri görünce (0,30 mm veya daha ince) anladım ki sınırları çok zorlamamak lazım :) İrfan hocamın balunlarının yanında bu çok gariban kalıyor :)
Yağmurlar dindiği zaman kırlara koşacağım ve (inşallah) QSO maceralarımı da sizlerle paylaşacağım.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git