Değerli arkadaşlar TB6BHK Hüsnü Köktürk
Zamanımızda döner diskli harddiskler neredeyse ortadan kalkmış gibi ise de biz de bu duruma uygun olarak son sözü hep birlikte söyleyelim.
UYARI Şu var ki bunlar benim tecrübelerimdir. Uygulamalara başkası için garanti verilemezKonu: 1-Öncelikle açılıp okunabilme vasfını kaybetmiş bi harddisk ten veri kurtarma teşebbüsü
2- Bilgisayarın tanıyamadığı bu harddiski nasıl tanınır hale getirebiliriz. Bizim metotlarımız da basit ama internet te ki videolara bakarsak pek çok anlatıcıyı çaresiz olarak görüyorum.
Bilgisayarımızın çalışan bir hartdiski var. Çallışmayan hartdiski de bilgisayara bağlıyacağız. Soket bulamaz isek DWD soketlerini kullanabiliriz. Bozuk hartdiskin sadece sata kablosunu bağlıyoruz. Voltaj kablosunu da bağlarsak çoğu kere bilgisayarı açamayız. Hoşumuza gitmeyen hata mesajları, mavi ekranlar görebiliriz.
Bilgisayarı açtık. İyice açılsın, açılım yarım kalmasın. Şimdi bozuk hartdiskin voltaj kablosunu bağlıyoruz. Daha önceden soketin sarı kablosunun yönünü öğrenmede fayda var. Takmak için uğraşmak pek tavsiye edilmez
Bilgisayar iki üç saniye içinde bozuk hartdiski görecektir. Ben hep gördüm. Tüm yazı ve programlar içerde duruyor. İndirme bölümündeki programları da görebilirsiniz. Yazılarım değerli diyenler yazıları..vs sağlam hartdiske taşıyabilirler. (çok oynanmış bir hartdiskte silinen veriler olabilir)
Şimdi ise bozuk hartdisk' imizin sağlık durumuna bir göz atalım. Ben bu işi 111MB --HDD Low level Format Tool-- ile yapacağım. Bu program hartdisk hakkında bizim bildiklerimizin ötesinde bilgi veriyor. Programı çalıştırıyoruz.
Sol üst taraftan bozuk hartdiskimizi seçili hale getirip okeyliyoruz. İki sahife tanıtım yazısı görüyorum. Sol satırların birinde kahverengi harflerle şunlar yazıyor
Attention: Link CRC errors detected:
Felaket!Bazıları böyle diskler low format yapılırsa bir müddet daha kullanılır demiş. Low format atıp içine bir işletim sistemi kuracağız. Disk içi unlocated gözüküyor. Yeni formatı ben seçmeyeceğim Onu windows bana danışmadan yapacak, sonra bu disk ya arşive veya çöplüğe gidecek. Konu benim açımdan kapatılmıştır. Yardımcı bilgi adresi
https://www.geocities.ws/husnu66tr/low-format-atma.htmlsağlıcakla -- 73--