Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
Telsiz test araçları "tips tricks"
TB6BHK:
1+3 transistör ses devresi
Yazar Hüsnü Köktürk
3tr transistörlü ses devresi
3 transistörlü ses ampifikatörlerinin sayısı hayli fazla ve başarı oranı yüksek. 3 tansistörlür amplifikatörler bazan gerektiğinde baş tarafa bir adet transistör isteyebilirler. Bu durumda giriş hassasiyeti artacağından iç kısımda emitörlere giden direnç değeri biraz değiştirilmek ister. O direncin değeri sürücü durumuna bağlı olarak değişebilmektedir
https://husnukokturk.files.wordpress.com/2023/12/9013-3volt.jpg
3 transistörlü devrelerde başarı yüksek ise de 4 transistöre geçince işler biraz zorlaşıyor.
4 transistörlüye gelindiğinde devre sayısı yok seviyesine kadar inebiliyor ve hata oranı çoğalıyor, verimlilik oranı düşüyor. Arşiv notlarımdan çıkarılmış bir devre adresini buraya koyuyorum. Çizim okumada hata yapmamıs isem devreler birinci sınıf sayılabilir. Ancak kendim 4 transistörlü devredeki 1000pF kondansatör değerini biraz fazla,ve osilsyona meyleden bir değer olarak gördüm. Bu değer 400-500pF olmalıydı.
https://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/4tr-amp-9000.GIF
Kopyala yapıştır metoduyla yazılan bu adresler çalışmamıs ise el ile yazılıp internet ortamından yeniden arattırılma tavsiye edilir.
TB6BHK:
Değerli arkadaşlar
Bir üst 4 transistörlü devre halen kullanmakta olduğum devrelerin başında geliyor. Öyle ki işitme cihazlarına bile tavsiye edilebilir seviyesinde.
Şema orijinal montaj devresine bakarak çıkarılmıştır. Benim diyot bağlantı terminal konularında hata oranım yüksektir. Bu nedenle şemadaki diyotlar devreye görsel olarak işlenmiştir. Olası bir hataya sebebiyet olmasın diye yeniden bir görsel anlatım yapmak gerekli olabilir.
S9012 transistörünün beysine diyotun çizgili tarafı bağlı. S9013 transistörünün beysine ise ise ikinci diyotun çiziksiz tarafı bağlı.
S9012 transistörünün beysine bağlı direç değeri 47 ohm olarak ölçülmüştür. hemen yandaki 100 rakamı silinmelidir. Saygılarmla
73, husnu66tr@yahoo.com
TB6BHK:
Değerli arkadaşlar. 4 transistörlü ses amplifikatörlerinin içinde şeması en az bulunan "4 tr 3 volt" olanı. Bu nedenle elimizdeki şemanın değerini bilmek gerekiyor.
Diyotların yönleri Paint programı yardımı ile yeni bir şema çizilmeden düzeltildi.
TB6BHK:
By HÜSNÜ KÖKTÜRK TB6BHK husnu66tr@yahoo.com
7MHz 14MHz 28 MHz beacon_osilatör
Beacon osilatör, amatör telsizcinin labaratuvarında bulunacak test araçlarından birisi de sinyal jeneratörleri, beacon_osilator. Bir zamanlar iri kutulu lambalı sinyal jeneratorları kullanılırdı, şimdi çoğunluğun evleri ufak, iri yapılı yer kablayan cihazlara fazla rağbet edilmiyor. Bizim sunduğumuz cihazlar modern labaratuvarlardan ziyade gariban labaratuvarlarına hitap etmekte. Pratik, taşınması kolay iki üç adet pil ile beslenebilen, fakat önemli işleri yapan cihazlar.
7 MHz de çalışan bir alıcımız Forty var . Alıcı hassasiyet sensitivity ayarı yapacağız. 7 MHz lik kristalimizi yerine takıp voltaj veriyoruz. Led yanıp sönmeye başlayana kadar varyabl ve potansiyometre ayarlarını yapıyoruz. Voltajımız 6 volt u geçmiyor. Aksi halde kırmızı led zarar görebilir.
L1 bobini 6.3mm çapında karkas üzerine sarılmış 16 turluk bir bobin. 7 MHz için içine nüve konulacak. 28 MHz kristal çalışmasında nüve konulmayacak.
Çalışmayı zorlaştırıcı olası güçlükler neler olabilir? Bu yazı benzerleri önceki yıllarda kaleme alınmıştı, güzel çalışıyordu. Devre 29 ağustos 2024 tarihinde yeniden ele alındı. 10K potansiyometrenin ömrü dolmuş, pot ayaklarının gövde ile teması zayıflamıştı. Saten hurda malzeme içinden çıkmaydı. Pot değiştirildi. Başlangıçta ayar kolaylığı için varyabl kondansatörün değerini biraz yüksek tutmakta fayda var. yanıp sönme aralık ayarı parça değerleriyle oynanarak yapılır. Bilhassa varyabl ve potlarla. olası gelişme adresi
https://www.geocities.ws/husnu66tr/beacon_osilator.html
TB6BHK:
Yükselticinin son versiyonu. plaket üstüne dizilmiş, pek yeni değil, malzemeler içinde SMD yok
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git