Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
Telsiz test araçları "tips tricks"
TB6BHK:
Değerli arkadaşlar
Bu yazı biraz da şemaları internet ortamına fazlaca yansımayan qpc592h2 entegresini tanıtmak amacıyla yazıldı.
Malum ses pre-amplifikatör devreleriyle uğraşıyoruz. Daha eskileri teyplere ses kaydı için upc592h2--ta7120-- ta7063.. tipi 3 transistörlü direk kuplajlı ses entegrelerini ses kayıt için kullanmışlar ve bu konuda hayli çalışmalar yapmışlar. Entegrelerin bazılarında ses çıkışı 3 üncü transistörün kollektöründen alınır. Bazı entegrelerde bu kollektör + kutbuna bağlıdır ve çıkış emiterden alınır.
LA3210-KA2220 de olduğu gibi müstakil 2 transistör ilavesiyle ALC devreleri ilave edenler de olmuş.
Bizim şemamızda entegrenin 3 numaralı ayağı boş. Bu ayak aşırı kazancı yok etmek amacıyla kullanılır ve 6 numaralı ayağa ayağa çok değişik metotlarla bağlanabilir, hatta çıkış kondansatörünün negatif kutbuna bağlanır. Çok sıkı kuplaj giriş hassasiyetini azaltır.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/qpc592h.htm
http://www2.denshi.numazu-ct.ac.jp/mirsdoc2/mirs9902/tech/num0001a/super_inv.html
Yukardaki Japon adreste 4 numarada TA7120 cipinde no 3 ile no 6 arasına 100k pot bağlanıyor. Bu direnç genelde 22k ile 56k arasındadır. Aşırı kazancı düşürmede kullanılıyor. Ayrıca piezo buzzer tipi mikrofonun bağlanış şekli gösteriliyor.
73 Hüsnü Köktürk husnu66tr@yahoo.com
TB6BHK:
Çalışmayan siyah renk yazıcı kartuşu
Sağlık nedeniyle biraz fazlaca İstanbul'da kalınca HP Desk jet 2130 yazıcımın renkli ve siyah kartuşları yazmaz oldu.
Renkli demo kartuşu kimyasal ve fiziksel saldırılar sonucu iyice bozup birine verdim ama siyah kartuşa fazla bir şey yapmadım ki! Yaptığım şey, kartuşun üstündeki kağıdı çıkarıp alttaki deliklere ufak parlak vida takmak oldu. Yakıştı da! Boya bitince vidayı açıp içeri siyah boya şırıngalıyodrum. Zamanla iyice yazmaz hale geldi. Alarmlar, bozuk kartuş filan filan.. Tam yeni yazıcı arayacağım sırada kalbime bir fikir doğdu ve
Arızayı bugün keşfettim. Arızanın sebebi kartuşa nasıl boya konur adlı bir video izlemem olmuştu
Adam kartuşa boyayı sıkıyor dışarı çıkan sarkan boyaları ise pamukla temizliyordu.
Yani adam hata öğretiyordu. Doğru videolar da vardı, Doğrusu ise boyayı tıka basa doldurmayacaksınız. Şırıngayla kartuştan 1.5 cm küp boya çekince tüm alarmlar kalktı ve kartuş yazmaya başladı
73! Hüsnü Köktürk
TB6BHK:
Değerli arkadaşlar
Uzun zaman kaliteli bir ses preamplifikatör devresi yapmaya çalıştım. İnternet ortamında elimden geldiğince yapılanları da inceledim. İncelemekle sanırım bu iş asla bitmez, neredeyse sonsuza uzanacak. Tesbitlerimden bir iki cümle yazayım ıstiyorum
Direk kuplajli preamplifikatör devreleriyle meşgul oldum. Alıcıda regeneratif ne ise. kullanımı ne kadar zor ise direk kuplajlı preamplifikatör de bunun benzeri. Gerçekten dehşet bir stabilizasyon eksikliği olayı yaşıyorsujuz. En büyük dezavantaj burada. Ayrıca yüksek frekansta başarılı değilmiş, biz saten ses frekans üzerinde çalışıyoruz.
internet ortamında 100 lere varan devre gördüm, benim çalışmalarımda oldu .
İnternette gördüğümüz her şema her zaman en iyisi değil. İyilerin sayısı 10 a varmayacak kadar az diyebilirim. Ayrıca çalışmacıların bu konuda hayli deneyimleri olmalıydı, internette yeterli devre de göremiyorum.
Netice olarak yine de direk kuplajli preamplifikatörlerle güzel neticeler almak mümkün olabiliyor. Başarının birisi de transistör seçimi. excellent hFE linearity
Tanıdık bazı transistörleri gösteren lineer preamplifikatör linki veriyorum
http://www.geocities.ws/husnu66tr/excellent-2sc3198.htm
73 Hüsnü Köktürk
TB6BHK:
Değerli arkadaşlar
İnternet ortamına bakıyorum da benim düşündüklerimi sanki birileri yapıyor gibi.
Son yıl ve aylarda kaliteli ses preamplifikatörleri yapmaya uğraştım. Başarılı olunabiliyor. Ancak direk kuplajlı devreler voltaj değişmelerini pek affetmiyorlar. Besleme olarak ni-cd akü kullandığm zaman bunu daha çabuk farkediyorum. Ayrıca kaliteli kulaklık, kaliteli transistör kullanma gereksimleri hissediliyor. Devreye bir de voltaj stabilizör takılmak istenince ortalık iyice kalabalıklaşıyor, sizin oyuncak bir ızdırap kaynağı olma yolunda ilerliyor. ALC devresine gelince birşeyler buldum ama deneme fırsatı bulabilirmiyim, pek emin değilim.
Hal böyle iken FM bug telsiz kullanarak gerekli audio kazancını FM telsizden sağlayamazmıyız? diye düşündüm ve bazı çalışmalar yaptım
Bakıyorum da oluyor sanki. Ama internete baktığımda birileri bu işin satışa başlamış bile
http://www.geocities.ws/husnu66tr/hearing-impaired.htm
73 Hüsnü Köktürk husnu66tr@yahoo.com
TB6BHK:
Değerli arkadaşlar
Bir üstteki yazıda cihaza ait bazı bilgiler verilmiş ve fakat elbette izaha muhtaç bazı özellikler açıklanamamıştı. Şimdi bazı önemli noktaları görelim.
Uzak dinlemelerde 100---130 dB e kadar ulaşan ses kazanç kazanılması gerekebiliyor. Pek çok >%95 cihazda bu kadar yüksek kazanç sağlansa bile, kazançla birlikte artan gürültü ve distorsiyon kullanılan preamplifikatör'ün değerini düşürebiliyor.
Devremiz, preamplifikatör kullanmadan desibel kazanmayı hedefleyen bir gayeyi gütmektedir.
Ana unsur bir FM Bug ve modulasyonu sağlayan varicap diyotlar. İkinci eleman ise dinlemede kullanılacak olan bir FM alıcı. Eğer tamamen mobil dinleme aracı olarak kullanılacaksa bu iki elemanın aynı bir kutuda olması ve minyatür ebatların sağlanması gerekir. Şemamızda görülen 43 ve 47 pikofaratlar 87--107 MHz nin altında bir frekansa tekabül edebilir. Bazı üretici firmalar 86 MHz kullanmışlar ve de osilatör bobinine vidalı akort koymuşlar. Onların cihazı Direk TV ye kablo ile bağlı iken başarılı, ama mobil kullanım da ben şahsen5 yıldız
Cihazın osilator emiterinde 5Komluk direnç var. TV ye bağlı sabit dinlemelerde yayın alanını artırmak gayesiyle bu direnç bir miktar düşürülebilir. Varikap diyot veya parelel bağlı varikaplar tam ve distorsiyonsuz modulasyon sağlayabilmelidir. Ben şahsen bu işi 3 varicapla yapabildim. Alt frekanslarda varicap kapasiteleri büyük üst frekanslara küçük olacaktır.
Firmalar frekans konusunda titizler benim pek duymadığım yasal frekansları kullanıyorlar.
UYARI Cihazımız eğitim amacı güder, Yapıp kullanınız amacı gütmez. Sağlıklı ve kanuni kullanım riski uygulayıcı ya aittir.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/hearing-impaired.htm
73 Hüsnü Köktürk husnu66tr@yahoo.com
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git