Gönderen Konu: Anten tavsiyesi lazım...  (Okunma sayısı 835 defa)

Çevrimdışı TA3EP

Anten tavsiyesi lazım...
« : 28 Mart 2012, 16:01:31 »
Bir apartmanın 3. katında oturuyorum. Üzerimde çatı dubleksli bir kat daha var. Sorun şu ki, çatı dubleksi aktif olarak mal sahibi tarafından yaşam alanı şeklinde kullanıldığı için, çatıya anten takma ihtimalim yok.
Apartmana çanak anten vb takılsın diye bırakılmış 3x2 m boyutlarında bir adet ortak alan var, anten olarak ne yaparsam buraya yapmak zorundayım.
Aktif olarak 40 - 20 - 10 m bantlarında çalışabilirim. 40 ve 10 m ler vazgeçilmezlerim olacak, çünkü bir adet forty cihazım (tnx TA2PW), bir adet de 10m ssb li cb cihazım var ve ilk etapta onları kullanacağım. Zaten QRP dışında bir cihaz için güvenlik sertifikası vb lazım, uğraşamam.
Aklıma hemen dikey bir anten geliyor, örnek 1/4 cb anten vb., ama onun için de gergi teli takmak lazım ve onu takacak bir yerim bile yok.
Bu koşullarda, 3x2 lik bu ortak alanda ne yapılabilir?
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: Anten tavsiyesi lazım...
« Yanıtla #1 : 28 Mart 2012, 16:42:24 »
Ahmet Bey Selamlar,

Öncelikli tavsiyem evi değiştirip üst kat bir yere geçmeniz :)

Yok şimdilik mümkün değil der iseniz tabiki bir iki tavsiyem olacak;
Öncelikle radyalsiz anten kullanmak durumunda iseniz hazır ama radyal istemeyen bir hazır anten alabilirsiniz. Marka ve model konusunda karar verir iseniz size fikirlerimi söyleyebilirim .

Yok hazır için şu an hem maddi hemde getirtme açısından imkanım yok der iseniz 1/9 balun ile yapılabilecek basit vertikal anten tercih edilebilir. Bunun yapılışı itibari ile  uzun göl kamışı bulur iseniz ki boyları 9 m  civarındadır buna 2 cm aralıkla kablo dolayıp altına 1/9 balun koyup vertikal olarak devam edersiniz . Hemde gerdirmeye gerek olmadan . Yanlız bu tür bir antenin muhakkak anten tuner istediğini unutmamak lazım .
Şimdilik aklıma gelen bunlar ama çatının değişik açılardan fotolarını ilave edebilirseniz. yere göre başka antenler tasarlamak mümkün olacaktır.
Saygı ve sevgilerimle
Emin
TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA3ATA

« Yanıtla #2 : 28 Mart 2012, 21:52:59 »
DIAMOND BB7V...KESİN ÇÖZÜM...GERGİYE DE GEREKSİNİMİ YOK..

TA3ATA...M.TURGAY
Best Regards
***UNUTMA...!!   
SANA IŞIK TUTANA ARKANI DÖNERSEN; GÖRECEĞİN TEK ŞEY KENDİ KARANLIĞINDIR..***

TA3ATA.M.TURGAY
Best Regards
(Ex..TB3JJ)
ta3ata@hotmail.com

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #3 : 28 Mart 2012, 22:26:25 »
Emin Bora bey ve Mehmet Turgay bey,
Değerli yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.
Anten tuner alabilirim, ya da ileride kendinden tunerli cihaz da kurabilirim. Balunda da problem yok, tek başıma yapamasam bile yardım alacak çok arkadaşım var... Paraya kıyıp hazır yapılmışını da alabilirim.
Biliyorum ki, dikine yükselen bir anten kurmak zorundayım ve bu antenin verici cihazla uyumu için elektronik parça anlamında ne kullanmak gerekirse almaya/yapmaya/yaptırtmaya hazırım.
Sorun bu değil, antendeki mekanik sağlamlık sorunu.
Bizim alanı kenarlarında 60 cm duvar bulunan bir balkon olarak düşünün.
Şimdi bu 60 cm duvara en az 5-6 m boyunda bir metal çubuk (vertikal anten) monte ederek gökyüzüne yükselttiğinizi düşünün. İki-üç tane kelepçe atarak duvara aşağıdan tutturursunuz ve heybetli anten dimdik durmaya başlar. Ama ileride mevsim kış olup 8-10 hatta 15-20 knot'luk poyraz rüzgarları esmeye başlayınca, bizim kelepçeler bu anteni ne kadar yerinde tutabilir? Anten olanca hızıyla komşunun çatı pergülesinin üzerine inip, harika bir delik açınca benim komşumun tepkisi ne olur? vb vb.
İşte benim gergi teli derken bahsettiğim buydu, anten radyali değildi. Rüzgarda anten inmesin diye, bir ilave çelik boruya tutturup, o boruyu dört yandan çelik telle bağlamazsanız, antenininiz eninde sonunda rüzgara yenilip devrilmez mi? Gergi teli desteği olmadan vertikal anten kuran var mı?
Oof of, bir çözüm üretemiyorum, amatör abilerimizin Gaziantep'te yaptığı gibi meteoroloji balonu mu uçursam ne yapsam?
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3ATA

« Yanıtla #4 : 28 Mart 2012, 23:49:50 »
Değerli arkadaşım..

Ben Diamond BB7V anteni geçen sonbaharda aldım..
Bu sitede "cicilerimiz" bölümünde benim antenlerin resmi olacak..üç katlı evin çatısında; 6metre direğin üzerinde kendi kelepçeleri ile gergisiz sert bir kış geçirdi,diğer antenlerim ile birlikte..
Benim QTH denizden 150 metre yükseklikte ve çok rüzgar alan bir yer..Bu anten el radyosu antenleri gibi, çekince uzayan tipten ve kendiliğinden kilitleniyor,ayrıca vida ile de sabitleyebiliyorsunuz..
Kelepçe ..vs..ile aşağıdan sağlam bağlarsanız sorun olacağını sanmıyorum...
Diğer antenlerimde de gergi kullanmıyorum..Gergiyi uygun yerden yapmazsınız,anteninizin kırılmasına siz sebeb olursunuz..7 yıldır şükür sorun çıkmadı...

Dilerim en kısa zamanda sizlerde sorununuzu çözersiniz..

Saygılarımla...

TA3ATA...M.TURGAY
Best Regards
***UNUTMA...!!   

TA3ATA.M.TURGAY
Best Regards
(Ex..TB3JJ)
ta3ata@hotmail.com

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #5 : 29 Mart 2012, 00:17:14 »
M. Turgay bey, şimdi cicilerinizin fotograflarına baktım, yüreğim umutla doldu :) Gerçekten o antenler öyle balkon demirlerine bağlı olarak hiç desteksiz kışı geçirebiliyorlar ise, benim iş oldu demektir :) Verdiğiniz fikirler ve umutlar için çok teşekkür ederim. İlk fırsatta bizim alanı yeniden gözden geçirip çalışmalara başlamalı...
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3ATA

« Yanıtla #6 : 29 Mart 2012, 00:21:42 »
Umarım dleğiniz gerçekleşir kazasız/belasız..
Yardımcı olabildiysem sevinirim..
Kolay gelsin...

TA3ATA...M.TURGAY
Best Regards
***UNUTMA...!!   

TA3ATA.M.TURGAY
Best Regards
(Ex..TB3JJ)
ta3ata@hotmail.com

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #7 : 29 Mart 2012, 08:41:39 »
Turgay Bey Selamlar,

Ben konuşmaların bitmesi bekledim ki cevap yazayım diye.

BB7V anten güzel görünse de kullanımla ilgili problemlerim var. İnternette yaptığım araştırmada bu sonucu doğrular nitelikte idi. Öncelikle iyi yanlarından başlayayım .
Kurulumu çok kolay bir anten . İster arazi şartlarında ister çatıda 10 dakika içinde kurmak mümkün olmakta. Antentuner gerektirmeden gelenllikle çalışır pozisyonda . Hatta ben biraz yüksek güçle de çalıştım herhangi bir problem görmedim .
Yanlızzzzz;
Anten 14 mhz in altında anten dumyload gibi çalışmakta. Her ne kadar sinyal alıyormuş gibi olsa da çağır çağır karşı istasyon seni malesef duymuyor. ( 800 Watt) Aynı şartlar altında size tarif ettiğim anteni denedim 100 watt ile mükemmel sonuç.
Benzer deneme sonuçları bana TA1HZ Tevfik arkadaşımızın yapmış olduğu aktiviteler de de çıkmış ve  tesadüfen konuşurken aynı tepkileri verdik.
Dolayısı ile benim nacizane fikrim bu antenin çok iyi oladığı yönünde.
Tabii birde fiyatına bakarsanız el yapımı diğer antenin bundan çok daha ucuz olduğunu görürsünüz.
Evet antenlerin yükseltilmesine gelince ;
Genelde vertikal antenlerin çatı mesafesinden 60 cm yükseltilmesi yeterli olacaktır. Daha fazla yükseltmeye gerek yoktur. Sizin şartlarınız geregi duvarın en üst seviyesinden 50 cm yükselmesi bence yeterli olacaktır. Cushcraft anten montaj talimatlarında bu yazdıklarımı bulabilirsiniz.
Evet şimdilik söyleyeceklerim bunlar tabi size kolay gelsin .
Selamlar
Emin
TA2FE   
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #8 : 29 Mart 2012, 09:52:40 »
E. Bora bey, öneri ve fikir ve uyarılarınız için çok teşekkürler. Sizin ve Turgay beyin mesajlarını okuyunca, bir amatör telsizcilik forumunda olması gereken şeyi, bilgi ve deneyim paylaşımını görüyorum ve bu da beni çok mutlu ediyor. Bizim gibi hevesli "newbee" lerin de buna çok ihtiyacı var.

Diamond firmasını severim, el telsizlerimde 2-3 çeşit diamond job anten, teleskopik anten vb kullandım, memnun kaldım. (1 sene öncesine kadar 112 ciydim, sürekli el telsizi taşırdım) Ancak okuduklarımdan biliyorum ki HF çatı anteni ayrı bir olaydır, özellikle çok bantlı antenlerde iyi markaların pahalı modelleri bile bazı noktalarda çuvallayabilmektedir. Bu nedenle marka fanatikliğim yok. Özellikle 40m bandı ülkemizde önemli, çünkü B sınıfı arkadaşlara da açık bir band, her durumda bu bantta çalışılması ve desteklenmesi gerekiyor. 40m bandında verimli olmayan bir anten ülkemiz koşullarında sıkıntı yaratır.

İlk etapta benim için antenin mekanik sabitlenmesi kafamda oluşan önemli bir sorundu, Turgay bey sağolsun bu sorunun kolay çözüldüğünü görsel olarak ispat etti... Demek ki artık vertikal antenler üzerine yoğunlaşabilirim.

Bahsettiğiniz olta anten de dahil olmak üzere, vertikal antenler ile ilgili Türkçe ya da İngilizce kaynak var mıdır?

Esenlikle kalın...
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3TK

« Yanıtla #9 : 29 Mart 2012, 10:00:19 »
daha once asagıdakı topikte tartısılmıstı sanırım yadımcı olur.
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,6062.0.html
Ergün BİLGİN
Tel:05057139076
msn-mail: bilgin.67@hotmail.com
Locator: KM38ML
İZMİR
73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #10 : 29 Mart 2012, 12:17:35 »
Ahmet Bey,

Sizin şartlarınızda kesin çözümün şu şekilde olduğunu düşünüyorum.

Bir adet 5/8 CB çatı anteni alıyorsunuz, dibindeki bobini iptal ediyorsunuz, buraya bir adet ICOM AH-4 anten tuner ya da benzerini bağlayıp kumanda ve RF kablolarını cihazınıza indiriyorsunuz. İsterseniz sonra bana dua edebilirsiniz. (HI)

Kolay gelsin.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

NOT: Aşağıda yani cihazın yanında bulunan anten tunerler zaten rezonanslı olan antenlerin o bandda biraz aşağıda biraz yukarıda çalışmasını sağlar. Çatıya bağlayacağınız o frekansta rezonanslı olmayan antenin aşağıdan bir tunerle ayarlanması gibi bir olayı düşünmeyiniz.

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #11 : 29 Mart 2012, 13:50:01 »
Merhaba Yüksel Bey, Bende Bilal beyin bahsettiği tip anten kullanmaya başladım. Özmak CB anten, 4 radyalli. (TNX TA3GO)

Geçtiğimiz WPX contest öncesi antende şu değişiklikleri yaptım:

1- Dipteki bobin aynen duruyor, (bundan uç vs alınmadığı için endüktüf etkisinden ziyade estetik etkisi olduğunu düşünüyorum)

2- 4 adet orjinal radyallerin 3 adedini, ECO antenin mobil 7-14 ve 21 MHZ leri ile değiştirdim, ( diplerine diş uydurmak için ara parça gerekiyor)

3- Antenin altına SGC 230 Anten Coupler bağladım, SGCnin çıkışı tek tel ile CB antenin PL259 orta ucuna giriyor, soket vs yok., SGC nin alt toprak ucunu da CB antenin kelepçesine tutturdum,

Sonuç olarak, Anten coupler devrede olmadığı zaman, antenim 28 de çok düşük SWR ile çalışıyor, SGC'yi devreye aldığımda, 160 metreden 10 metreye kadar kesintisiz her yerde 1:1 SWR ile çalışıyorum, neredeyse inverted Vee antenlerimi kullanmaz oldum.

Sanırım Bilal Beyin tavsiye ettiği ICOM anten coupler da aynı verimi verir. 

Ahmet Bey, size de Başarılar dilerim..

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #12 : 29 Mart 2012, 15:24:15 »
Yükselcim, o kelebek vida, antenin diğer kolu içindir, salt topraklama olarak düşünme,

RF 'in devresini tamamlaması için gereken ikinci kutbun bağlanacağı yerdir... 

Dipol çekersen kelebek vidaya, antenin diğer kolunu, Vertikal kullanırsan, vertikalin radyallerini, Delta loop yaparsan antenin diğer ucunu, Long wire kullanırsan iyi bir toprağa bağlamalısın..

« Son Düzenleme: 29 Mart 2012, 15:36:52 Gönderen: TA1DX »

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #13 : 29 Mart 2012, 15:54:26 »
Bilal bey, zaten TRAC Cd lerini yolladığınızdan beri size hergün duacıyım efendim. Anten tuneri konusundaki açıklamanız da çok iyi oldu, büyük cihaz alırken, artık kendinden tunerli bir cihaz alayım diye boşuna çaba sarfetmem. Anten takarken gerek tuner, gerekse de balunların anten ucunda olması çok daha verimli oluyor sanırım. Önerdiğiniz şekilde bir CB anteni benim de epeyi aklımda zaten, kesin deneyeceğim. Keşke vaktiyle cb antenimi satmasaydım :(
Atila bey, öneri ve açıklamalar için teşekkürler. Bilal beyin tavsiye ettiği otomatik Icom anten tuneri, yabancı kaynaklarda çok övülüyor. "Dümdüz kısa bir tel parçasına bile bağlasanız ayar tutturur" diyorlar. Şurada servis şeması mevcut:
http://www.kb7tbt.com/manuals/Icom/AH-4%20Service%20Manual.pdf
Bu da kullanıcı manual'i:
http://www.kb7tbt.com/manuals/Icom/ah-4.pdf
Burada Yaesu cihaza bu anten tuneri bağlayan bir amatörün tecrübesi anlatılmış:
http://forums.qrz.com/showthread.php?211969-Yaesu-tune-control-for-Icom-AH-4-Tuners
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #14 : 29 Mart 2012, 15:58:08 »
Pardon, son mesajınızda siz de zaten renkli resimli olarak konuya müdahil olmuşsunuz, sonradan farkettim ve tereciye tere satmış oldum, kusura bakmayın :)
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #15 : 29 Mart 2012, 17:01:24 »
Atila Abim kelebek vidanın bağlanacağı yeri iyice anlatmış. Şu konuyu tekrar etmemin iyi olacağını düşünüyorum. Anten sistemlerinde "Yıldırım Koruma" diye bir şey düşünmeyiniz. Kural şudur. "Yıldırım düşecekse düşer." Ama cihazların ve anten sisteminin topraklamasının faydası ancak 220 kaçakları ve statik elektrik ile ilgili koruma sağlama aşamasında olacaktır. Yani bu kelebeği bağlayacağınız yeri öncelikle antenin bir parçası olarak düşününüz.

Anten tunerin biraz daha anlaşılması için şunu söylemem lazım. Anten tuner nerede ise, oraya kadar olan hattın ve ucundaki şeylerin tamamı anten olarak çalışır. Yani anten tunerin çıkışından itibaren ANTEN BAŞLAR. Adı ne olursa olsun, RG58 kablo 1:9 balun, ucundaki olta veya tel, tamamı ANTENDİR. Bu da tehlikeli bir şeydir. HF cihazlarda çıkış transistörlerinin yanmasının en büyük sebebi OSİLASYONA GEÇMELERİDİR. Siz, cihaza bağlı anten tuner kullanıyorsanız ve bu tunere bağlı olan anten 50 ohm'a yakın değilse çıkış transistörü yakma riski ile karşı karşıyasınızdır. Dikkat edin, çıkış transistörünüz SWR yüzünden yanmıyor!!! Cihaza bağlı tuneriniz ister 150 ohm'a kadar tune edebilsin ister 200 ohm'a kadar. 50 ohm dan ne kadar uzaklaşırsanız o kadar tehlikeye girersiniz. Bu düzenekten kaynaklanacak ve çok artacak olan RFI yani RF karıştırmayı ise saymıyorum.

Mete bey, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Cevaplarınıza göre AH-4 ya da anten tuner de sorun yok, ama anten temininde sorun var gibi anladım. Eğer tuner mevcut ise 3x2 lik alanı şu şekilde kullanabilirsiniz. 3x2 lik alanın döt köşesini dolaşacak şekilde (toplamda 10 metre yapar) 2,5 mm lik içi çoklu kablo çekin. Birleştiği yere tuneri bağlayın. Bu çektiğiniz kablonun bir ucunu tunerin bir ucuna, diğer ucunu ise tunerin kelebeğine bağlayın ve deneyin. Epey bir şaşıracaksınız.

Sağlıcakla kalınız.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #16 : 29 Mart 2012, 21:06:29 »
Yüksel Bey,

Maalesef öyle. Bu tür osilasyonlar şu durumda bile olabiliyor. Siz çatı katındasınız, Anten hemen çatının üzerinde. Bu şekilde çıkışı yanmış bir kaç cihaza tanık oldum.

Kendinize iyi bakın,

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #17 : 29 Mart 2012, 22:07:46 »
Bilal bey, şu an için elimde tuner ya da AH-4 yok, icom cihazım da yok, bu cihazlar ancak müthiş ağzımı sulandırıyor ve almak ister durumdayım. AH-4 otomatik bir tuner ve tabii ki onu icom cihazla birlikte kullanmak gerekecek, sanırım kenwood bir cihaza uymaz, kenwoodlar için böyle somut profesyonel anten tuner cihazları tavsiyeniz var ise, onu da esirgemeyin lütfen.
Her durumda, ilk etapta elimdeki 25-30 MHz SSB cb cihaz için bir cb anten kurmak, öncelikle bu tesisatla 10m bandında çalışıp biraz tecrübe sahibi olmak ve sonra onu pro veya el yapımı bir anten tuner + balun ile destekleyip diğer frekanslara yavaş yavaş geçmek yapılabilecek en mantıklı iş gibi duruyor.
Bir de şu 3x2 alanın 4 köşesini dolaşan tel öneriniz harika idi, hemen olmasa da yakın zamanda bir gün kesinlikle deneyeceğimden emin olabilirsiniz. Başka bu tarz pratik önerileriniz varsa onları da duymak isteriz.
Saygılarımla,
Mete Önder, TA3EP
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #18 : 29 Mart 2012, 22:30:35 »

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #19 : 29 Mart 2012, 23:19:57 »
Atila bey, kullandığınız tuneri ilk mesajlarınızda yazmışsınız zaten, ama ben onu belirli bir markaya ait spesifik bir tuner sandımdı, artık saflığıma ya da yoğun geçen bir iş gününün yorgunluğuna verin ve beni affedin. Ama iyi ki sordum, bahane ile o bahsettiğiniz enteresan radyallerin yakın çekim fotolarını da görmüş olduk :) İşte amatörlük bu, tasarla, dene ve yarat...

Hemen dersimi çalıştım:
http://www.sgcworld.com/
http://www.sgcworld.com/Publications/Manuals/230man.pdf

"Like all Smartuners, it gives you the most flexibility because it will work with any antenna and any transceiver"

Çok teşekkür ederim, saygılarımla.
Mete Önder, TA3EP
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND