Gönderen Konu: qrp 1 de kullanılan muayyenler hk.  (Okunma sayısı 152 defa)

Çevrimdışı TA3CS

qrp 1 de kullanılan muayyenler hk.
« : 18 Mart 2012, 01:11:51 »
arkadaşlar uzun süredir amatör arkadaşların yapmış olduğu qrp leri ilgi ile izliyorum çok başarılı çalışmalar var onları kutlarım. Baka baka banada hırs geldi önce bir çok arkadaşın yaptığı gibi parcaları tektek piyasadan toplayayım dedim.Fakat onu buluyorsunuz bunu bulamıyorsunuz en sonunda karar verdim Başak elektronikten komple set olarak alayım monte edeyim dedim.Bu arada söylemeyi unuttum yaş 56 gözler yakını gözlüksüz görmüyor Em.Mat.öğretmeniyim. Kahve alışkanlığım yok oyalanırım diye can sıkıntısına bir takım kit  parçalarıyla getirttim. Parçaları incelerken Muaayenlerede şöyle bir sorun gördüm. Belkide bende hata var. Muayyenler pembe renkte öncelikle onu yazayım beş ayağı var bir tarafta 3 diğer tarafta 2 ayak var şemaya baktığımda bu devrede 4 muayyen kullanılıyor. bunlardan 3 ünde muayenlerin şemasında 3 ayaklı tarafta birden ikiye ikşidende üçe doğru bobin sarılmış dolayısı ile ölçü aletimizin propları her üç uçtada kısa devre göstermesi gerekmezmi, diğer tarafta iki ayak ta kendi arasında kısa devre olmazmı ben muayyenleri daha lehimlemedim bana gönderilen muayyenler şemayada uygundeğil biraz da büyük yerine sığmıyor 3 ayaklı tarafın iki ayağı kendirasında kısa devre olurken birde iki ayaklı tarafın tek ayağı ile kısadevre oluyor iki ayak boş oluyor bu durumda bilmem sorunumu anlatabildimmi ne yapacağımı sapıttım.

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: qrp 1 de kullanılan muayyenler hk.
« Yanıtla #1 : 18 Mart 2012, 01:57:09 »
İsmail hocam merhaba.
Öncelikle piyasada iki boyutta muayen olduğunu belirteyim: 10mm ve 7 mm. Elinizdeki baskılı devre orijinalinin aynı ise, 7 mm küçük muayenlere uygundur. Normalde küçük muayenleri hem bulmak, hem de onlarla çalışmak zor olduğu için, çoğu amatör arkadaşımız baskılı devreyi 10mm büyük muayenlere göre yeniden çizip yeniden imal ettiler.
Bir diğer konu, devrenin orijinalinde muayen değil, özel bir markalı bobin kullanılmış. Muayenler bu bobinle bire bir eşdeğer olmuyor, bu nedenle hangi boyda muayen kullanırsanız kullanın, mutlaka metal kutusunu açıp, içini ameliyat etmeniz gerekli. Ayrıca muayenin içindeki sabit kondansatörü (eğer varsa, bazılarında olmuyor) pens ile kırmanız gerekli.
Forumumuzda bu konuda çok yazılar yazıldı, değerli amatör arkadaşlarımız tecrübelerini paylaştılar. Örnekler:
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,21659.0.html
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,16643.msg41155.html#msg41155
Benim yazdıklarımı genel bir ön bilgi olarak değerlendirin hocam, sanırım bahsi geçen arkadaşlar da sizin açtığınız konuyu görünce bu başlığa gelip ayrıntılı olarak gereken yardımlarını esirgemeyeceklerdir. 72-73 Mete
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #2 : 18 Mart 2012, 02:11:10 »
İsmail Bey

Muayyenler eğer bahsettiğiniz gibi ise devreye uymaz gibi geldi bana. Çünkü 3 bacağın olduğu kısım ile 2 bacağın olduğu kısım birbirinden ayrı sarımlar. dolayısıyla kısa devre olmaması gerekir.

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-devre-montaj-muayyen-cesitleri-10-7-mhz-77542157/detay

ben şu adresten aldım sorunsuz çalışıyor.(içi yeşil renkli ve FT 703 yazanlar oluyor)

Muayyenler büyük tip olduğundan plakete uymuyor. Bir kargaburun ile bacakların bükerek takabilirsiniz: Kırılma riski de var bir diğer yol ise plaketi muayyenlere göre yeniden delmek ve alt bağlantılarını şemaya göre yeniden yapmak..

Kolay gelsin şimdiden 73 ler..
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA3CS

« Yanıtla #3 : 18 Mart 2012, 02:32:37 »
gecenin geç saatinde bana yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim. TA3EP ahmet bey hemde ta5x mehmet bey ilgilerinize tekrar teşekkür ediyorum. Mehmet bey bende aynı düşüncedeyim sanırım bu muaayenler uymayacak dediğniz siteden yeşil muaayenlerden isteyeceğim 10mm lik muaayenler için değişiklik yapılmış baskı şeması varmı arkadaşlarlar bu muaayenlere göre değişiklik yapmışlarsa bende o şemadan pertinaksa basa bilirim çünki orjinal baskıdaki yerlerdemuayenler 7mm lik 10mmlikleri nasıl yerleştireceğim diye formul rayıp duruyordum. 73.ler iyi geceler