Gönderen Konu: HF MERKEZ ANTEN HAKKINDA  (Okunma sayısı 385 defa)

Çevrimdışı TA2OKS

HF MERKEZ ANTEN HAKKINDA
« : 11 Mart 2012, 14:38:36 »
Merhaba,
857 D ve Coupler kullanıyorum. 17. kattan 24. kata rg 58 kablo çektim. ( 213'ü çekeceğim yer müsait değil o yüzden 58 kullandım ) yaklaşık olarak 60 m ye yakın rg 58 kablo gidiyor çatıya. 0-50 M için coupler olduğundan dolayı çeşitli antenler denedim fakat randıman alamadım. Coupler'ın çatıya giden rg 58 kabloyu da anten olarak algılaması göz önüne alındığı zaman, özellikle 11 m ve 40 m de kullanabileceğim "tek bir HF anten" öneriniz var mı ?

Tşk ler.

Çevrimdışı TA2M

Ynt: HF MERKEZ ANTEN HAKKINDA
« Yanıtla #1 : 11 Mart 2012, 21:00:45 »
Oksal bey ,

Çalışmak istediğiniz sadece 40mt ve 11mt bandları ise Coupler'i kullanmadan çatınıza 2 band için paralel dipol çekebilirsiniz. Tüm bandlarda çalışmak isterseniz Coupler'i çatıya antenin besleme noktasına koymanız gerekir.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #2 : 12 Mart 2012, 22:16:44 »
Ben de sunair GSB 900 transceiver için anten kapleri balkona,anteni ise çatıya koymak zorunda kaldım,böyle olunca çatıya balık oltası anten yaptım 1/9 balun vasıtasıyla 5 katlı binanın çatısından birinci kattaki balkonuma RG 58 ile iniyor oradanda kaplere bağlıyorum,kaplerede sağlam bir toprak verdim bu şekilde 14-21-28 mhz lerde kullanıyorum 7 mhz dede çalışıyor ancak balık oltasındaki bobin teli uzunluğunu deneyerek ayarlamanız gerekebilir,ben 7 mhz için ayrı bir longwire kullandığımdan balık oltasını genellikle 14-21 mhz lerde kullanıyorum 28 mhz dede cihaz tune tutuyor ancak qso denemem bu bandda olmadı henüz. ama 14 ve 21 mhz de dx qso larım olmakta.Anten üzerine sarılacak bobinin uzunluğu ile oynanarak istenilen frekanslara göre ayarlanabiliyor.Tabiki bu tarz bir kullanımda helede kapler kullanıldığında belli oranda kayıpların önüne geçmek zor.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #3 : 13 Mart 2012, 11:46:51 »
Arkadaşlar, bildiğim kadarıyla, Anten Coupler'in çıkışına koaksiyel kablo bağlanmaz. Doğrudan antene çıkış yapılır.
En azından benim kullandığım  SGC-230 kullanma klavuzunda böyle yazıyor.
Kullandığınız anten Coupler'in kullanım klavuzunu kontrol edermisiniz?

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #4 : 13 Mart 2012, 16:28:37 »
Atilla bey haklısınız  bu tür couplerlerde ideal olan antene direkt bağlantı,ancak benim kullandığım
GCU-935  kapler için söylüyorum kapleri çatıya alma durumunda rf kablosu haricinde tcvr ile coupler arasında çok pinli bir konnektör için de ayrıca kablo çekme durumu sözkonusu oluyorki bu durum hem yer sıkıntısı, hemde kablo açısından oldukça sıkıntı yaratmakta.Tabiki bu zorluklar gerçekleri değiştirmiyor ancak mecburiyet hasıl olunca kendi yapmış olduğum balık oltası antene bağlamış olduğum RG58 kablonun canlı ucunu kaplerin anten girişine,örgü ucunuda şasesine irtibatladım.Kapleride müstakil olarak apartman toprağından bağımsız bahçede hazırladığım metal kazık bir toprağa iştirakledim.Bu şekilde niispeten olumlu sonuç aldım,14-21 mhz lerde dx yapabildim,ayrıca balkondan karşı komşu balkonuna çekmiş olduğum 23 metrelik bir longwire kabloyuda kaplere direk bağlanmaya hazır hale getirdim bununlada 7 mhzde randıman daha fazla oluyor,böylece 2 seçenekli bir anten tesisatım olmuş oldu    http://www.qrz.com/db/TA2MES 
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S