Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
vfh uhf dual band J-POLE
TA1PB_SK:
Yalnız monte edilen direk konusunda yalıtkan malzeme olmasının performansı müspet yönde etkileyeceğini düşünüyorum.....Zira bu tarz antenlerin şemalarını incelerken bir tanesinde bu hususla alakalı bir not görmüş idim....Mukayese etme şansınız var ise denemenizi haddim olmayarak öneririm....Çalışmalarınızda başarılar....Saygılarımla....73
TA2AET:
Bende Şanlıurfa'da görev yapıyorum4 aralık ta amatör olduk hayırlısı ile... Yalnız malzeme tedariki çok sınırlı.. Bu antenden 5 takım ücreti mukabilinde alabilirmiyiz.
Ertuğrul BİÇER
TA2AET
TA1AYH:
TA1AER arkadaşımızın ellerine sağlık. yeni başlayan amatörler için dual band anten ihtiyaçlarını büyük oranda karşılayabilecek bir anten bu J-POLE anten.
Ayrıca monoband isteyenler içinde üretimi kolay vhf J-pole ler de var. ekteki resimde daha evvel yapmış olduğum VHF J-pole vardır. üretimi kolay olan verimli bir anten, swr 1.01 145mhz de. 73 ler TA4AME
TA3HF:
Selamlar,
Bu anteni yapımınında kolay olması açısından yapıp denemek isterim.
Lakin birkaç sorum olacak.
1- 10 mm aliminyum borunun et kalınlığı tahminimce değil ama önemli mi?
2- Kaç Db bir kazanç sağladığı biliniyor mu?
3- Yönlü anten değilse de yayılım paterni varsa daha kazançlı olduğu kısım neresidir?
Saygılar
73'ler
TA1AYH:
1- 10 mm aliminyum borunun et kalınlığı tahminimce değil ama önemli mi?
10 mm yüksek frekanslarda daha büyük oranlarda önem taşıyacaktır. vhf te pek etkilemesede (%5 belki), uhf de (%15 gibi) biraz daha önem kazansada çok problem olmayacaktır. (uhf de swr yaklaşık 1.5 civarı olması bundandır diye tahmin ediyorum)
2- Kaç Db bir kazanç sağladığı biliniyor mu?
sırf bunu anlamak için OPEK TS-10 3 bant anten aldım, kıyaslama yapabilirim ancak o da şöyle ki
vhf kazancı opek=6.2, J-pole =6
uhf kazancı opek=8.6, J-pole =6 diyebilirim yapmış olduğum test görüşmelerinden aldığım cevaplara istinaden.
3- Yönlü anten değilse de yayılım paterni varsa daha kazançlı olduğu kısım neresidir?
ekteki resimde MMANA-GAL adlı bir anten hesaplama programının J-pole için verdiği grafikler var.
(programın web adresi http://hamsoft.ca/pages/mmana-gal.php ve indirme linki http://gal-ana.de/basicmm/mmanabasic.zip )
grafikler her ne kadar yönlü olmadığını gösterse de, yönlü bir antendir yaklaşık %30-40 yönüne göre kazanç artmaktadır. yönü ise 2 elemanlı da(VHF) kısa elaman tarafında, 3 elemanlı da (UHF) en uzun olan eleman tarafında.
Bunlar benim tecrübe ettiğim veriler. ölçmek için sadece bir SWR metre (VHF-UHF) cihazım var. kazanç ve yönü tamamiyle denemeler sonrasında edindiğim fikre istinadendir. Farklı yorumu olan arkadaş varsa paylaşırsa memnun olurum. 73 ler TA4AME
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git