Gönderen Konu: MFJ 269 Xs işareti  (Okunma sayısı 1547 defa)

Çevrimdışı TA2M

Ynt: MFJ 269 Xs işareti
« Yanıtla #40 : 05 Şubat 2012, 18:47:55 »
Merhaba Onur,

Bir kopyasını ta2ey@hotmail.com adresine gönderebilirmisin?

Şimdiden teşekkür ederim.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #41 : 05 Şubat 2012, 19:06:45 »
Onur Bey merhabalar,

Rica etsem bir kopyasını da bana gönderebilirmisiniz?
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #42 : 05 Şubat 2012, 19:48:12 »
Mustafa bey (TA2EY), Osman bey (TA2VO) altın değerinde olduğunu düşündüğüm dosya mail adresinize gönderilmiştir. W2FMI gerçekten balun ve unun yapımı konusunda radyo amatörlüğüne büyük katkı sağlamış ve ebedi hayata intikal etmiş bir radyo amatörü imiş. Ne diyelim Allah rahmet eylesin. Aslında bende Jerry Sevick'in Building and Using  Baluns and Ununs adlı kitabıda var bu konuda bayağı iddalı resimlerle açıklamalı bir kitap.Ama dijital ortamda yok. İmkanım olsaydı onuda paylaşırdım. Bu yaz izinde Malatya'da Şevket hocamın kitabından fotokopi çektirmiştim sağolsun bu bilgilerin kaynağı hocam ilgi duyan amatöre hertürlü yardımda bulunuyor.Buradan teşekkürü bir borç biliyorum kendisine.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #43 : 05 Şubat 2012, 21:31:51 »
Değerli Arkadaşlarım,
Bahsi geçen kitap bana TA2FE Emin Bora Demirel kardeşimden ciltli bir şekilde gelmiştir. Ben de paylaşmakta sakınca görmedim Malatyadaki arkadaşlarım fotokopi yaptılar. TA2FE size originalles bir şekilde kitabın fotokopisini gönderir ama bir şartla. Hurdalarına dokunmayacak ve kitabı okuyacaksanız. İsterseniz bende yardımcı olurum.
Bu arada Amidon sponsorluğunda yayınlanan kitapta fena değil ve elektronik ortamda mevcut. 73's DE TA8E

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #44 : 05 Şubat 2012, 21:46:51 »
Onur bey benimde mail adresime yollarsanız memnun olurum. ta5dc@hotmail.com

Ayrıca konuyla uğraşan arkadaşlar için, gercekten hazine kadar kıymetli bilgilerini esirgemeyen arkadaşlarada tekrardan teşekkur ederim.Konunun buralara gelmesinden de son derece memnunum.73s

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #45 : 05 Şubat 2012, 22:23:25 »
Kitabın asıl kaynağı nerelere kadar gidiyor bakıp göreceğiiz. TA2FE Emin hocam bu sizin hurdalar dillere destan oldu. Fotolarını çekip bizimle paylaşırmısın. Gerçi zaman zaman resimliyorsun yayımlıyorsun ama bizde iyice merak ettik. Ben şahsıma istemeyeceğim söz hocam. Şaka bir yana Emin hocam bu bilgiyi bizimle paylaştığın için sağol.

TA5DC Murat kardeşim; TA2FE Emin hocam kaynaklı bu değerli döküman mail adresine atılmıştır.

Bu arada dosyanın büyüklüğü 17,4 mb olduğundan benimde internet yavaş olduğundan dolayı maile yüklemek zaman alıyor. Dosya taleplerini topluca göndermeye çalışıyorum. Mailime mesaj atıp bekleyen arkadaşlar mümkün mertebe toplu gönderim yapacağım. Umarım gönderdiğim bilgiler yararlı olur.
Sağlıcakla kalın 73..
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA3TK

« Yanıtla #46 : 06 Şubat 2012, 14:43:02 »
onur hocam rica etsem bilgin.67@hotmail.com adresine benada yollarmısınız???
Ergün BİLGİN
Tel:05057139076
msn-mail: bilgin.67@hotmail.com
Locator: KM38ML
İZMİR
73

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #47 : 06 Şubat 2012, 15:34:11 »
Onur bey teşekkur ederim.Ben bunu bir yıl kadar önce indirmiştim.Zaman zaman faydalanıyordum.Ama ingilizce sınırlı olduğu için tam okuyamadım.Çeviri yapılıp basılınabilir.73s

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #48 : 06 Şubat 2012, 19:38:44 »
 Transmission Line Transformers adlı kitap  bilgin.67@hotmail.com adresine gönderilmiştir. İyi günler.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #49 : 06 Şubat 2012, 20:18:06 »
Şevket hocam;
 Dediğiniz şekilde toroide koaks kabloyla yaptığım sarımlarda sorun yok.Kapalı devre dediğiniz 3lü emaye telden sardığım balunlarda (1:1) 28 mhz.de xs 5 RS 45 SWR 1,2 oluyor.Değişik turlarda sardım ama az bir fark oluyor.Şimdi diyeceksiniz yine kitap okumamışsın:))

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #50 : 06 Şubat 2012, 20:35:18 »
Onur bey , dosya için çok teşekkür ederim. Henüz çok yeni edindiğim MFJ-269 ile yapacağım çalışmalarda çok fazla yol gösterici olacağına inanıyorum.

Sizce bir mahzuru yoksa , bu dosyayı ihtiyaç duyan arkadaşların indirebileceği bir yere koyup sizi mail gönderme zahmetinden kurtarmak istiyorum.

EDİT: Transmission Line Transformers Kitabını indirmek için tıklayınız.
« Son Düzenleme: 06 Şubat 2012, 20:46:30 Gönderen: TA2EY »
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #51 : 06 Şubat 2012, 21:00:27 »
Mustafa hocam teşekkürler elinize sağlık iyi düşünmüşsünüz.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #52 : 07 Şubat 2012, 12:37:23 »
Değerli Arkadaşlarım,
Önce şunu belirteyim verilen link çalışmıyor. Bir deneme yaptım malum yazı geldi. Umarım düzeltilir.
Şimdi 3 telli 1:1 meselesine gelelim. Bu konuda Jerry Sevick üstadımız bu işi ilk yapan yani 3. sarımı ekleyen şahısları eleştiren ve hatta tartışma seviyesinde epeyi makale yayınlamıştır. Aslına bakacak olursanız bu tür sarım tam bir ALDATMACADIR. Çünkü:
1)   Herhangi bir formata uymaz yani ne Guenella nede Rutroff bal-un’u olarak sınıflandırılabilir.
2)   3. sarım hep söylediğimiz transmisyon hattının empedansını bozar. Yani klasik paralel hat burada yerini 3 telli hatta bırakır. Yani paralel iki telli hattın ortasına şase konmuş gibi düşünülebilir. Bu sebeple transmisyon hattı empedansını hesaplama ve uygulamaya geçirmek açısından problemler başlar.

Şimdi size TA7KA sayfasından alınan bir şema veriyorum.
Şekil A da verilen şema eğer dikkatle incelenirse aşağıdaki şemaya dönüşür. Bu durumda 3. sarım transmisyon hattının arasından çıkarılır ve ayrı olarak sarılırsa sorun çözülür.. Bu durumda Balun un çıkışı ucu ile şase arasına fazladan bir bobin koymuş olursunuz. (5-6 Bobini) Bu bobin DC ve düşük frekanslarda düşük empedans göstereceğinden Ohm metre ile kontrol ettiğinizde çıkış kısa devre olarak görülür ( KISA DEVRE BALUN).

Yüksek frekanslarda ise tabii ki açık devredir(XL=2piFL) dolayısı ile devrede yokmuş gibi davranır yani devreden kaldırılabilir ve sonuç olarak 1:1 Guenella bal-ununa dönüşür.

Pratik uygulama olarak çubuk ferrit çubuk üzerine sarabildiğiniz kadar bobini sarın ve onun üzerine 50 Ohm koaks kablodan 5-10 tur arasında sarın. Şimdi çıkışın canlı ucunu bobinin bir ucuna bağlayın. Bobinin diğer ucunu girişin şasesine bağlayın. İşte harika bir Bul-un’unuz oldu. Hem de kısa devre. Buradaki temel nokta kullanacağınız en düşük frekansta 5-6 Bobininin mümkün olduğu kadar yüksek direnç göstermesidir. Yani bobin reaktansı en düşük frekansta Kohm civarında olmalıdır. Buda transmisyon hattı empedansının 20 katı civarı demektir.
Toroid kullanmak isterseniz 3. sarımı toroidin yarısına transmisyon hattını ise öteki yarısına sararsanız harika bir Balun elde edersiniz.

Yukarıdaki şema bu işe başladığımızda defalarca kırmızı toroide sarılmış ama tatmin edici sonuçlar alınamamıştır. Bir önceki gönderde söylediğim gibi İnternette tonlarca şema var. Hepside biz yaptık oldu diyor ama ne hikmetse biz ve Murat kardeşim yapınca olmuyor. Biz bu işi bırakalım arkadaş….Kalın sağlıcakla 73’s DE TA8E

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #53 : 07 Şubat 2012, 12:43:50 »
Arkadaşlar size linki veriyorum link adresinden daha kolay inceleme olanağınız olur diye düşünüyorum. Bu arada alt taraftaki resime dikkat edin. 73's DE TA8E
http://www.ta7ka.com/index.php?pid=58

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #54 : 07 Şubat 2012, 15:41:59 »
Arkadaşlar Sevick'in kitabı http://www.scribd.com/doc/36221322/Transmission-Line-Transformers-Jerry-Sevick  da paylaşılmış. 

(Aynı kişinin başka güzel paylaşımları da mevcut)

Ayrıca 1:1 balun ile ilgili QST de çıkan bir yazısını da http://www.svgkablo.com.tr/TA1DX/sevick.pdf adresinden indirebilirsiniz

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #55 : 08 Şubat 2012, 10:36:59 »
Evet Arkadaşlar Atilla beyin verdiği linkteki makale konunun tam anlamı can damarıdır. Burada unutulmaması gereken elektronik ortamdaki kopyada 31. sayfa yanılmıyorsam yok haliyle konunun bütünlüğü biraz bozuluyor. Makalenin orjinali ve eksiksiz hali TA2FE de mevcut zannedersem. Çünkü ben kendinden vakti zamanında bu makaleyi rica etmiştim fakat kendisi bana kitabı gönderdi. Bu arada değişik sitelerden ve açık kütüphanelerden araştırma sonucu Sevick'in yazdığı diğer kitaplara ulaşmak mümkündür. Vakti zamanında webmaster a rica ettim elimdeki kitapları depoya koyalım diye fakat telif hakları ve coppywright kanunları sebebi ile problemler çıkıyormuş. Sonuç olarak diğer kitapları netten indirilebliyor. 73's DE TA8E

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #56 : 08 Şubat 2012, 20:31:13 »
.

« Son Düzenleme: 30 Mart 2012, 16:07:07 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #57 : 08 Şubat 2012, 20:33:42 »
.
« Son Düzenleme: 30 Mart 2012, 16:08:06 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA5DC