Herkese merhaba,
arkadaşlar 19.11.20011 tarihinde İVEDİK hurdacılar sitesini ziyaret etme fırsatım oldu.
daha önceki senelerde bir kaç kez gezme ve alışveriş etme imkanım olmuştu, ama artık hiç bir şey eskisi gibi değil.
dükkanın birinde elektronik kartların yanında bir çuval koaksiyel röle gördüm,rölelerin cihazlardan söküldüğü belli ama temiz malzemeydi. fiyatının sordum ,'' hiç sorma'' dediler, sana pahallı gelir, ONLARIN İÇİNDE ALTIN VAR!. bende bunun içinde ne kadar altın olabilir ki? bunun yenisi zaten 100 tl dedim. aynı cevabı aldım; ONLARIN İÇİNDE ALTIN VAR! istedikleri fiyatı tekrar sormadan röleleriçuvalın içine bıraktım. buraya Türkiyenin her yerinden kamu kurumlarından her tür hurda geliyor, öyleki bazıları sıfır malzemeler,
ana cadde üzerindeki kantarın yanında olan AKDENİZ TİCARET te sıfır 600 ohm ASELSAN mikrofonlar mevcut çok cüzi bir fiyata, aynı yerde NMT telefonlar ve bazı ASELSAN kristalli telsizler var. başka bir dükkana girince bir koli Kenwood profosyenel araç telsizi ,antenleriyle birlikte görünce heyecanlandım.o tarafa gidince dükkan sahibi uyardı '' onlar satıldı '' hayal kırıklığıyla '' ne kadara gitti '' diye sorunca '' 10 milyara gitti ni,ye soruyorsun sana hesapmı vereceğiz'' cevabını aldım!! yakında ilgili sitelerde Kenwood telsizlerin fazlalığı dikkatinizi çekebilir. buraya Türkiyenin her yerindeki kamu kurumve kuruluşlarından hurdalar gelir, daha önce de şahit oldum. hiç kullanılmamış her omajda koaksiyel kablolar yakılarak içindeki üç kuruşluk bakır için heba ediliyor, yada içimizden bazı simsar radyo amatörleri tarafından toptan kaldırılarak ticareti yapılıyor.
bazı dükkanlarda parçaları eksik RACAL telsizler vardı, bazı dükanlarda da yerde çamur banyosu yapan 4822 ler.
geçtiğimiz yıllarda ki ziyeretlerimde manyetik loop yapımı için 10 kw vakum varyabl ,anten tuner yapımı için çok güzel varyabıl lar almıştım. bu sefer beş ,altı mikrofon ve iki CB cihaz ile geri döndüm.
evet; arkadaşların sorusuna gelince takip etmek lazım burada neyin ne zaman geleceği ve kapılacağı belli olmuyor. buda vakit ve nakit meselesi . ama bir doğru bir haber almadan 600 km yol yapmak biraz hayal krıklığı yaratabilir. burada zoruma giden şudur: şahıs koaksiyel röleyi bana tanesi 20 TL.sına verse hem daha fazla para kazanacak hem benim işim görülecek.ama olmaz İÇİNDE ALTIN VAR (1 TL lik) , yada dışarıda tanesi en az 100 $ olan rf lamba ve vakum varyabl lar dükkan sahipleri tarafından ne oldukları,ne işe yaradıkları ve değerleri bilinmeden parçalanıyorlar.
biraz hayal kırıklığı ve ümitsizlik yarattıysam affınıza sığınırım, ama sırf hurdalığa gitmek için değilde Ankarada bulunduğunuz zamanlarda vaktiniz olursa mutlaka ziyaret edin, selam ve saygılarımla.
TA1ED
METİN KORKMAZ
TEKİRDAĞ