çatıya diktiğim antenin toprak hattıyla evin toprak hattına aynı anda dokununca çarpılıyorum. siz tecrübeli büyüklerimden yardım rica ediyorum.
eldeki veriler ve yapılan işlemler:
--çatıya antenlerimi monte edebilmek için demir boru ve profilden bir ayak kaynattırdım. bunuda toprak hattı olsun maksadıyla 4lük elektrik kablosuyla hemen aşağıdaki yangın merdivenine bağladım.
--anteni bu boruya monte edip anten kablosunu bina dışından kabloyu sarkıtarak direk odama giriş yaptım ve direk cihaza bağlıyorum, başka hiç bağlantı yok.
-- bina epey eski olduğundan toprak hattı konusunda kimseden bilgi alamadım, ancak multimetre ile yaptığım ölçümlerden anladığım kadarıyla pek sıkıntı yok gibi. faz-nötr arası 220v, faz-toprak arası 212v ve nötr-toprak arası 8v.
--anten toprağı(AT) ile elektriksel toprak(ET) arasını multimetrenin ac yada dc kısmıyla ölçtüğüm zaman herhangi bir gerilim göstermiyor.
--AT ile ET arasına neon ampul bağladığım zaman neredeyse patlatacak kadar güçlü yakıyor, hatta dirençsiz bağlarsam normalde turuncu ışımanın arasında mavi kıvılcımlar beliriyor.
--yine AT ile ET arasına led bağladığım zaman her iki yönde de ledi normal parlaklığında yakıyor.
-- aynı hatta düşük gerilim ve akımlı da olsa herhangi bir ampul bağladığım zaman tepki vermiyor.
--antenin canlı ucu ile toprağı arasından herhangi bir anormallik yok. antenin göndermesi ve alması gayet sağlıklı.
-- led'in, neon'un ışıması ve çarpılma atlama şeklinde değil. yani neon ampul bağlı olduğu sürece yanıyor.
-- şarj gibi değil de sürekli bir akım var gibi, dakikalarca kısa devre etsem de kısa devreyi açtığım anda led-neon eski parlaklığına dönüyor.
-- antene herhangi bir cihaz bağlı değilken, sadece çıplak kabloda bile bu olaylar gerçekleşiyor.
-- hatta bağladığım swr metre normal çalışıyor, hatta anten beklediğimden iyi çalışıyor. swr 1:1.0
-- evde genel olarak statik elektrik sebebiyle sürekli çarpılıyoruz. antistatik bilekliksiz herhangi bir elektronik devre üzerinde çalışamıyorum.
aklıma gelen ve yaptığım testler bunlar, imkanlarım elverdiği ölçüde istediğiniz testleri yapabilirim.
aklıma gelen çözümler:
1. yangın merdivenine yaptığım bağlantıyı iptal edip, antenin bütün toprağını anten kablosu ve cihaz üzerinden vermek. sorunu çözer gibi geliyor ancak herhangi bir eksiklik/zararı olur mu bilmiyorum.
2. AT ile ET hatlarını bir kabloyla sürekli olarak kısa devre etmek. herhangi bir zararı olur mu, kestiremiyorum.
teşhisiniz nedir? ne yapmamı önerirsiniz.