Gönderen Konu: 4CX1600B KULLANMIS OLANINIZ VARMI?  (Okunma sayısı 351 defa)

Çevrimdışı TA2BN

4CX1600B KULLANMIS OLANINIZ VARMI?
« : 01 Aralık 2011, 00:35:49 »
GUNUN BIRINDE ,BIR SEKILDE 4CX1600B KULLANIP BIR HF LINEER AMPLI IMAL ETMIS OLAN KIMSE VARMIDIR?
73 DE TA2BN

Çevrimdışı TA3D_SK

Ynt: 4CX1600B KULLANMIS OLANINIZ VARMI?
« Yanıtla #1 : 01 Aralık 2011, 13:05:42 »
Degerli Radyo Amatoru Arkadasim,

Sorunuzun tam karsiligi olmayacak ama,

2 x 4CX 1500B ile yaptim.

4CX 1600B nin soketi elimde var.

Su eger bilgi edinmek istiyorsan, DEPO bolumunde, ARRL handbook'a ait sanirim 2010 yili veya 2011 yili olacak (emin degilim) detayli bilgi bulabilirsin.

Selam ve sevgilerimle

Yasar GOCET
TA3D/VU

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #2 : 02 Aralık 2011, 22:43:29 »
Sayin Hocam,
Emeklilik gunlerinin yaklastigi zamanlarda baslamak uzere bir seyler yaparmiyiz diye dusundum.Ne de olsa elde bir takim malzemeler var , degerlendirir miyim idi.Sizden cevap geldi.
Tesekkurler.Kontrol kartlarinin hazir veya  imalati icin ne dersiniz?Tetrod kontrol kartlarini imal eden amatorden alip baslamak nisbeten kolay olsa gerek.
4cx1500b icin hata kaldırır mi yoksa ,4cx250b gibi illede adam gibi bias regulesi istemektemidir.?
Selam ve sevgiler.
73 de ta2bn

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #3 : 03 Aralık 2011, 00:08:35 »
 4CX 1500B kullanan biri olarak söyleyebiliceğim şey Tetrotların çok zor ve nazlı olduklarıdır, network analyzer kullanmak zorundasınız  gibi birşey ortaya çıkıyor ama herşey yolunda giderse gerçekten harika lambalar.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #4 : 03 Aralık 2011, 02:10:45 »
Murat bey bu "network analyzer" nasıl bir şey ? Hf linearde nasıl kullanılıyor ? 
Tetrode kontrol kartlarının montajı tamamlandı ,son testleri yapılıyor. Sağ olsun her testde ayrı bir problem çıkardı , düzelte düzelte tetrode board uzmanı oldum sayılır , kartlarla ilgili üreticisinden bilgi almak zor ( canı istediği zaman yazar bir şeyler) Türkiyede de kimseyi bulamadım , yapacak arkadaşlara tecrübelerimi iletmekten zevk alırım. Problem dediysem kartların tek kusuru ince ve çok yakın pcb yolları
hernekadar hesap ederek bir çok elemanı değiştiriyor olsanız bile yine de montajdan sonra sök tak yapma gereği olması.Ancak:
Kartlar bir linear için bir çok korumayı içeriyor , gerekli testler özenle yapılıp doğrulandıktan sonra lambayı sadece tank devresinden veya drive devresinden yakabilirsiniz. Gridler tamamen kontrol altına alınıyor hatta ALC koruması dahi var . açarsak ;
1- step-start devrenizi kontrol ediyor ,  hata durumunda hem HV voltajınızı hem de grid beslemelerini devre dışı bırakıyor.
2- TX /RX rolelerinizi (veya rolenizi) kontrol ediyor.
3-Grid1 ve grid2 beslemeniziı gereken akım limitinde sağlıyor.
4-Input devreniz için gerekli negatif beslemeyi sağlıyor.
5- ALC ve TX INHIBIT özelliklerini destekliyor.
6-Panelmetrelerinize  ve hata ikaz ledinize kaynaklık ediyor ...
Vs vs ...
73 ...

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #5 : 04 Aralık 2011, 08:04:53 »
Rebi Bey,
Amatorluk yasamim boyunca belki size yanlis gelebilir ama, 100 wattlik lineer amplifikator ile 2750 wattlik Lineer amplifikator’e harcanan emek ve para birbirinden cok farkli degil. Hal boyle olunca tercihimi hep yuksek watt dan yana kullandim.

4CX250B nin voltaj (lar)  gereksinimi ile 4CX1500B nin ki hic farkli degil sadece Anod voltaji 1000 volt farkli birde cektigi akim.

Tetrodlar da en onemli kararliliga etki eden factor sukunet deki Anod akimi ve Screen grid’in regulasyonu ve geregi kadar akim cekilmesine musade edecek, yapiyi olusturmak. Hatta bazi web sayfalarinda Tetrod kullanilmis lineerler cikistaki WATTMETRE ile cikis ayarinin yerine Screen akimi ile yapilmasinin daha dogru oldugunu soylerler.
TA7R arkadasimin belirtigi gibi koruma devrelerine ihtiyac varmi? Bazilarina evet ama bazilari son model BMW larda olmasi gereken ozelliklerle es deger. Ne kadar koruma o kadar problem, bunlara tabii ki acik cozumler gerekir.

Belki biliyorsundur ama G3SEK in web sayfasinda Tetrod larla ilgili sadece Screen voltaj icin sayfalarca detayli bilgi ve soft ware var. Bir goz ativer.
Besleme devrelerine harcanan emek ve para biraz yekun tutuyor. Birde guc yukseldikce Lineerin agirligi. Size tavsiyem Besleme devrelerinde TOROID karkas kullanin. Sarim fiyati klasik tiple hemen hemen ayni en azindan agirlik yari yariya iniyor.

Selam ve sevgilerimle

Yasar GOCET
TA3D/VU

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #6 : 05 Aralık 2011, 02:03:51 »
Murat bey bana network analizerin linear amplifikatörde nasıl kullanılabildiğini anlatan bir sitenin adresini göndermiş.
http://f1frv.free.fr/main5g_R-140_Modif_PI_GU43b.html

Çok teşekkür ediiyorum , zayıf ingilizcem dolayısıyla konuyu yine de anlayamadıysam da sitedeki  tank devresi modifikasyonunda işime yarayacak bilgiler var. Murat beye tekrar teşekkürler 73 ..

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #7 : 27 Aralık 2011, 11:28:50 »
Değerli arkadaşlar TA3D arkadaşımızın notu bana biraz cesaret verdi. Ben bir zamanlar 829, 4cx250b gibi lambalarla deneme yanılma metodu ile bazı çalışmalar yapmıştım. Bana 4cx250b lanbasının girişempedansı fazla gibi geldi. G1 bobinini özel ayarlamam gerekli oldu. Devre sizin arzuladığınız kadar güçlü olmasa da denenmiş pozitif rapor almış. Kanalda bu kadar lambalı devreden anlayan amatör görünce devreyi bir kere daha ortaya koymak gerekli oldu. Saten devrenin kendisi yok sadece şeması var.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/zjv.htm

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #8 : 30 Aralık 2011, 13:27:27 »