Gönderen Konu: Güneşteki dev patlama.  (Okunma sayısı 197 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

Güneşteki dev patlama.
« : 08 Mart 2012, 09:13:13 »
Colorado'daki Uzay Hava Tahminleri Merkezi, salı gecesi Güneş'te son beş yılın en şiddetli patlamasının meydana geldiğini ve ortaya çıkan radyasyonun çarşamba gece yarısından itibaren Dünya'da iletişim ve elektrik sistemlerini etkileyebileceği uyarısında bulundu.
Manyetik fırtınanın, elektrik sistemlerini etkileme potansiyeli taşıdığını belirten yetkililer, fırtınanın yaydığı elektro manyetik dalgaların uydulara da zarar verebileceğini söyledi.

Yetkililer, fırtınanın yol açtığı radyasyon nedeniyle Kuzey ve Güney Kutbu üzerinden uçuşların da yapılamayacağını kaydetti.

O saatlerde QRP lerimizin başında olacakları görelim.

Çevrimdışı TA3GO

Ynt: Güneşteki dev patlama.
« Yanıtla #1 : 08 Mart 2012, 12:08:33 »
Merhaba,
Paylaşımınız için teşekkür ederim.
Çarşamba gecesi 07/03/2012, yani dün gece
14 ve 21 Mhz. çok ilginç bir şekilde yaz gecesi karakteristiğine büründü.
Malumunuz bu bandların çalışma saatleri kış aylarında akşamüstü sonlanır.
Saat 23:00 civarına kadar çok yoğun DX istasyonu ve onlara erişmeye çalışan bir yığın istasyon
vardı havada.. Bir diğer ilginçlik, DX istasyonlarının ve onlara erişmeye çalışan diğer istasyonların
s metremizdeki çok yüksek seviyeleri idi..
23:00'dan sonra bıçak gibi kesildi, önce hızla istasyonların sinyal seviyeleri düştü
sonra bir miktar gürültü başladı ve hiçbir şey kalmadı.

İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA2HZ

« Yanıtla #2 : 08 Mart 2012, 14:08:24 »
NASA, 2006 yılı Aralık ayından bu yana ölçülen en önemli patlamanın, Güneş'in Dünya'ya bakan tarafında meydana gelmediğini, bu yüzden açığa çıkan enerjinin yeryüzü üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını bildirdi. Açığa çıkan inanılmaz boyuttaki radyasyon boşalmasının Dünya atmosferini geçip insanlığa zarar vermeyeceği, ancak uydu ve iletişim sistemlerinde küçük çapta aksaklıklar yaşanabileceği belirtildi.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi (NOAA)'nın Colorado eyaletindeki Uzay Hava Tahmin Merkezi'nden Joe Kunches, Asya kıtasında kısa dalga radyo sorunları yaşandığını, ancak bunların önemli derecede olmadığını kaydetti.

Sessiz bir sürecin ardından daha aktif bir döneme giren Güneş'te, önümüzdeki 3 yıl boyunca çok sayıda büyük patlama olması bekleniyor.
TA2HZ

Yusuf Ayka
aykayusuf@gmail.com
0551 862 60 62
QTH KN40SX İZMİT/KOCAELİ

Sevgide serbestlik. Saygıda mecburiyet..

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #3 : 09 Mart 2012, 07:13:25 »
Paylaşımlarınız için çok teşekkürler.
İnşallah ileride bende çok çeşitli bantlarda dinleme ve gönderme yapabilecek cihazlara sahip olabilirim. 73 ler..

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #4 : 10 Mart 2012, 01:07:17 »
Yusuf Ayka  Can Okur Hulusi Dündar
Ne güzel radyo akımlarıyla ilgileniyorsunuz.  Gök açık mı kapalı mı? Benim bildiğim  kısa dalga daima açık olur hiç kapanmazdı. Kısa dalga cıvıl cıvıl dı. Benim radyolar mı bozuldu?  Radyoda o eski bereket yok. Sağır.
Birkaç sene önce Tam güneş tutulması olmuştu. Yozgat şehrinde de tam tutulma olacaktı.  Etraf iyice kararınca orta dalga radyoyu alıp balkona çıktım.   Arap  ve İstanbul radyolarını  işitebildim.  Oysa gündüz orta dalgadan ses gelmezdi. Güneş ışığı orta dalgayı zayıflatır.... teorisinin doğru olduğunu yakinen görmüş oldum.
Hulusi bey inşallah sizin kısa dalga radyo çalışması bitti, radyo kullanıma açıldı.
73 cümleten hoşça kalınız.