Gönderen Konu: CB Araç antenini 10metre bandında nasıl kullanılır?  (Okunma sayısı 310 defa)

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
  • iyiye karşı iyi, kötüye karşı adaletli ol.
Merhabalar,

Nagoya CB-N10(26-28Mhz 1900khz bant genişliği) araç antenini, pencere kenarı veya balkonda 10 metre bandında kullanıyorum, şu an sadece dinleme için. Topraklama olmadığı için 2.5m lik bir kabloyu krokodille şaseye tutturuyorum (internette daha önce raslamıştım bu tavsiyeye). Bu anteni 10metre bandına çekmek için yapmam gerekenler nelerdir?

1) Çubuktan keserek SWR ayarlamak
2) Coilden tur sökerek SWR ayarlamak

internette 2 yönteme rasladım, hangisi daha avantajlıdır?

Bu işlemi yaparken dikkat etmem gerekenler nelerdir?
1) 2.5m lik şaseye kablo bağlayarak SWR ölçmek (çalışma koşulu şu anda bu)
2) Şaseye iyi bir topraklama yaparak SWR ölçmek
3) Anteni Araca monte ederek SWR ölçmek
ve çubuk/coil i keserek kısaltmak.

yada bunların hiçbirini yapmayıp tunerle kullanmakmı?

73,
de TA1AVI, name is VELİ İHSAN SERİN, QTH:KN41MB, 73 de TA1AVI SK
-----------------------------------------------------------------
Eski Çağrı İşareti: TB8CIA, TB1CI

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
Ynt: CB Araç antenini 10metre bandında nasıl kullanılır?
« Yanıtla #1 : 13 Ekim 2011, 11:14:55 »
şasede 2.5m kabloyu tutturduğum yerin bir önemi varmı? bu bağlantı noktası kablonun boyunu etkilermi?

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #2 : 13 Ekim 2011, 12:39:33 »
Veli amca,

Çubuk boyunu yazabilir misiniz?

73

Bilal, TA8A

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
« Yanıtla #3 : 13 Ekim 2011, 13:00:08 »
Bilal Bey,

Çubuğun boyu : 135,15cm (ucundaki plaskitle ölçtüm ihmal edilebilir galiba)
çubuğu monte edilince 8.1cm coilin olduğu bloğun içine doğru gidiyor. antenin boyu teknik verilerinde 149,7cm yazıyor.

73,

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #4 : 13 Ekim 2011, 13:30:12 »
Veli Amca,

Antenin çubuğunun 129 cm civarında 28.500 KHz. e denk gelmesi gerekiyor. 2.5 metre radyali balkonun dışına aşağıya sarkıtarak çubuğun boyunu yavaş yavaş kısalt. 129 cm civarında SWR nin azaldığını göremez isen dur ve bobinle oyna.

Çubuğun 8.1 cm kadar bobinin içine girebildiğini yazmışsın. 8.1 santimetre mi yoksa 8.1 milimetre mi? Eğer 8.1 cm ise çubuğu kesmeden denemeler yapabilirsin. Ama iş bitince bobinin içerisinde çubuk kalmayacak şekilde ayarlarsan iyi olur.

Sağlıcakla kal

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3DJ

« Yanıtla #5 : 13 Ekim 2011, 13:35:45 »
Merhaba;
Öncelikle bu antende ölçtüğünüz SWR değeri nedir? Örneğin 28.100 ve 28.500MHz
Ayrıca Mobil antenden randıman almak istiyorsanız, orjinal ara kablo ölçüsünü bozmadan mümkünse balkon demirine gronda montajı yaparak iyi bir şase almasını sağlamanız gerekmektedir. Diğer bir hususta tüm antenlerde olduğu gibi binaya yakın olmamasına dikkat etmelisiniz. Bu yazdıklarımı uygulama şansınız varsa antenin orjinalliğini bozmadan 10m bandında bu antenin kabul edilir SWR ile çalışması gerekmektedir.

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
« Yanıtla #6 : 13 Ekim 2011, 20:19:04 »
Bilal Amca,

tevsiyelerin için teşekkürleri, bobinin içine girmiyor galiba, yanlış bilgi verdim ekteki görüldüğü şekilde çubuğun montaj deliği desem daha doğru bir ifade olur herhalde. o zaman 8.1cm de montaj vidasına göre yaklaşık 4-5cm oynayarak SWR ayarı yapabilirim o zaman bunu öğrenmem iyi oldu.

Özhan Bey,

SWR metre edinince ölçüm yapıp sonuçları yazarım ama şu an o bantta gönderme yetkim olmadığı için sadece dinleme yapıyorum önümüzdeki ay sınavdan sonra inşallah :) balkon kenarı malesef demir değil betona monte etmek durumundayım, en yakın topraklamalı metal doğal gaz borusu ondanda güvenlik sebebiyle uzak duruyorum. bina duvarından balkona monte ettiğimde uzağım 1-1.5mt kadar, pencere önündede özellikle tam ortaya monte ediyorum arkası cam ve çerçeve kalıyor, pimapen çerçeve içinde bildiğim kadarıyla metal çubuklar var ama yapacak bişey yok imkan bu. önerileriniz için teşekkürler.

73,

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #7 : 13 Ekim 2011, 21:24:53 »
Veli amca,

Üst kattaki komşunun balkon demirinden naylon bir ip geçirebilirsen şunu yapabilirsin. Antenin çubuğunu sökelim. Yerine o vidaya tutturacak kalınlıkta bir kablo bulalım. 135 cm den keselim ve vidaya tutturalım. Kablonun üst ucunu ise naylon ipe bağlayıp yukarıya doğru gerdirelim.  Sonra bu kabloyu kırparak SWR ayarlamaya çalışalım. SWR sorun olmadan 120 li santimlerde tutuyorsa kabloyu çıkarıp çelik çubuğu takalım ve o boyda keselim. Maksat çelik çubuğun bir yanlışlığa kurban gitmesini önlemek.

Sağlıcakla kal.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
« Yanıtla #8 : 14 Ekim 2011, 00:40:08 »
Bilal Amca çok teşekkürler, az az kesmeside kolay olur bu yöntemle.

Çevrimiçi TA3EN

« Yanıtla #9 : 16 Ekim 2011, 18:37:58 »
            Merhabalar,
           Sakın kesmeyin Çok kolay bir yöntemi var. Hatta sonra o anten aynı banda geriye döndürülebilir. Zamanım olunca açıklamasını yapacağım.
           73'ler.... TA3EN    Hüseyin KARAGÖZ    www.ta3en.com

Çevrimiçi TA3EN

« Yanıtla #10 : 17 Ekim 2011, 11:35:49 »
        Merhabalar,
CB antenini  10m yani 28540MHz de kullanmak istediğinizde çubuktan veya bobinden kesmeyin. Neden? Çünkü çubuktan kesseniz Çubuk eski boyuna yeniden geri gelmez. Bobinden kesseniz bobine zarar vermiş olacağınızdan geri döndüremezsiniz.(cb ye)
        Bunun için derim ki siz antenin bobin kısmını açın. Bobinin en üst lehimli olan kısmına biraz kalınca bir tel lehimleyin. Bu teli bobinden bir tur geri gelerek o noktayı kazıyın. ve o teli de bu noktaya lehimleyin. SWR metre ile ölçün. SWR nin durumuna göre bobin üzerinde değişik noktaları kazıyıp lehimleyerek denemeler yapın. 28.540MHz ı yakalayacağınızı sanıyorum. Tabiki İyi bir şase toptraklama bu iş için şarttır.
        Hatta bu işlemi aracınızda yapabilirsiniz. Sonra SWR yi düşünmeden balkona monte eder şese işini halledersiniz.
UMARIM YARARLI OLMUŞUMDUR.               73 LER...... TA3EN    Hüseyin KARAGÖZ       www.ta3en.com

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
« Yanıtla #11 : 18 Ekim 2011, 20:15:55 »
Hüseyin Bey çok teşekkürler tavsiyeleriniz için, antenin tekrar CB bandına dönmesi benim için çok önemli değil ama galiba zaten keserek swr tutturamayacağım, bu yöntemide denerim.

4mm lik bakır kablo aldım dik durması için sert olandan. 135cm kestim, sonra 1cm 1cm keserek ölçüm yaptım. 134cm de 3 civarına geldi, ama sonra değişim çok az oldu,  129cm ye geldiğimde 2.5 civarına indi, frekansı yazmadım ama 28.000 - 28.500 arasına baktım, ilk başlarda 29.000 e kadar bazı noktalara bakıyordum ama sonra çok fazla ölçüm olduğu için vazgeçtim. 129cm den sonra 0.5cm keserek devam ettim bu kez 28.200 de bakarak aşağı ve yukarı cıktım. 124cm ye geldiğimde 1.9 civarında swr gösteriyordu. 120cm ye kadar indim ama yine 2 civarında kaldı. yalnız bantwith daraldı galiba, 28.100 de son ölçümleri yaptım. 28.600 de falan 3 ün üzerine çıkıyor. eskiden bu değişim 28.000-28.500 arasında daha az oluyor sonra çok artıyordu.

birgün önce 2.5mm lik bakır telle çok özenmeden yine deneme yapmıştım. özenmememin sebebi 2.5mm lik bakır kablo dik durmuyor eğiliyordu (üst balkonada bağlayamadım) o ölçümlerin sağlıklı olmadığını düşünmüştüm. o kabloyu aldım 114cm ye kadar kesmişim 2.0-2.5 arası bi değerdi.

bu kez o teli aldım bir deodarant şişesinin etrafında 4-5 tur sardım 1 karış kadar aşağıda 1 karış kadar yukarıda düz tel kalacak şekilde, artık dik duruyordu :) sonra taktım tekrar mobil antenin celik cubuğunun yerine, swr 5in bile üzerine çıktı sonra yukarı doğru ortada yaptığım sarımın arasını açarak uzattım kabloyu.

son durum şu 28.000 - 28.500 arasında <1.5 nasıl oldu anlamadım. sağlıklı bir anten için swr in 1.5 in altında kalması tek önemli ölçütmüdür? birde acaba ilk başta 1cm kesmem hatamıydı daha az keserekmi denemeliydim.

73

Çevrimiçi TA3EN

« Yanıtla #12 : 19 Ekim 2011, 11:08:35 »
         Merhaba,
         Kesme işleminin her seferinde Cihazı vfo ya alıp Wattını düşürerek swr sini takip etmek gerekir.Kesip swr metreye bakacaksınız yani, swr yi kaçırmayın. Ben o şekilde hf 7MHZ anten yaparken 21-23 m kadar tel kesmek zorunda kaldım
10 ar cm. Yani ne yaparsanız yapın swr yi kaybetmeyin. Bu işlemi araçta yaptınız gibi geldi bana.İnşallah burada da şase sorunu yoktur. Çünkü; şase problemi varsa swr yi bulmak ve değişimi takip neredeyse mümkün değildir. Hem o anten geniş band çalışması lazım. Benim HF mobil antenler gibi olmaması lazım. Bir aksilik var gibi geldi. Mutlaka swr minimum 1.1 veya1.3 arasını yakalamanız lazım.Kolay gelsin.
          73 LER......   TAÊN   Hüseyin KARAGÖZ