Gönderen Konu: Longwire anten ile ilgili soru  (Okunma sayısı 566 defa)

Çevrimdışı TA2MES

Longwire anten ile ilgili soru
« : 17 Ekim 2011, 14:28:18 »
Kullanacağım dalga boyuna göre kestiğim bir uydu anten kablosunun heriki ucunu kısa devre ederek tek parça iletken haline getirip uçlarına izolatör takarak gerip,RG-58 kabloya irtibatlandırdıktan sonra RG-58 in örgülü ucunada yine aynı dalga boyunda başka bir kablo kullanmak ne derece doğrudur,randıman alabilirmiyim.
Yoksa anten olarak izoleli anten kablosu kullanmak performansı düşürürmü,mesela aynı boyda örgülü tip esnek bakır kalın bir kablo kullanmak (bulabilirmiyim?) dahamı uygun olur,
Antenin bu şekliyle qso yapıyorum ancak  anten çalışmakla beraber dinlemesi sanki biraz zayıf gibi gelmekte,kablo boyunu 14 mhz için (20metre bandı) 10 metrede kestiğim halde cihaz 15 metrede ve 30 metrede daha güçlü çıkış yapmakta,14 ve 21 mhz lerde çıkış yarıya inmekte.

Saygılarımla
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Longwire anten ile ilgili soru
« Yanıtla #1 : 17 Ekim 2011, 16:09:06 »
Acaba şeklini çizme imkanınız var mıdır?

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3DJ

« Yanıtla #2 : 17 Ekim 2011, 16:56:22 »
Merhaba;
SWR değeri, kullandığınız UN.UN değeri, Kullandığını Tuner ve antenin yerden yüksekliği nedir? Ayrıca 15m de iyi çıkış yaptığınızı fakat 21MHz de düşük çıkış yaptığınzı yazmışsınız. Sanırım biri biri hatalı yazıldı? ( 15m = 21MHz )

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #3 : 17 Ekim 2011, 18:54:20 »
Düzeltiyorum cihaz 21mhz (15 metrede)  ve 10 mhz (30 metrede)  daha güçlü çıkış yapmakta,7 ve 14 mhz lerde çıkış yarıya inmekte (SWR).anten çatıda değil iki bina arasına gerili durumda,şema ekte olduğu gibidir.
Malum apartman yaşamında bu tip düzenlemeler biraz kısıtlı olmakta.
(Bu şekilde farklı ülkelerle cw olarak bir iki günde 20 den fazla  QSO yaptım,ancak dinleme biraz zayıf kalıyor sanki.)
Anteni gererken heriki taraftan yine anten kablosu kullandım,benden yana olan gergi kablosunu aynı zamanda radyal olarak yani RG-58 in dış örgülü olan ucunu iştirakledim,arada izolatör olarak kalın kauçuk "araba lastiği zinciri tutucusu" kullandım
Burada anten olarak kablonun içdış ucunu kullanarak tek iletken yaparak kullanmak bir seçenek olabilir ancak sanırım çok kaliteli bir anten kullanamasam bile bir anten tuner şart,ayrıca anteni yüksek bir mevkiye monte edecek olursam (çatı gibi) randıman daha artacaktır ancak bu durumda desant mesafesi uzuyacağından iniş kablosu olarak RG-58 yerine daha kaliteli kablo kullanmam gerekli hale gelecektir.
özetle bu tip bir gergi antende uydu anten kablosu yerine tek parça yekpare örgü kablo kullanmak daha verimli olabilir diye düşünüyorum acaba doğrumu.
saygılarımla.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
73'S

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #4 : 17 Ekim 2011, 19:02:08 »
Antenin yerden yüksekliği ortalama 13-15 metre civarında.Birde bu tip antenlerde antenin baktığı yön (antene 90 derece dik bakan taraflar) maksimum alış yönü olmakta,gerili olduğu taraflarda azalmakta.Benim anten kuzey güney yönlü olduğu için şu an kuzey ülkeleri ile daha fazla qso yapabilmekteyim.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
73'S

Çevrimdışı TA3DJ

« Yanıtla #5 : 18 Ekim 2011, 14:43:17 »
Merhaba;
Longware antenleri tekrar incelemenizi tavsiye ederim. Nasıl bir cihaz kullanıyorsunuz bilemiyorum fakat zarar verebilirsiniz. Aşağıdaki resimde kuruluma dikkat edin.

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #6 : 23 Ekim 2011, 19:11:31 »
Selamlar,

"Düzeltiyorum cihaz 21mhz (15 metrede)  ve 10 mhz (30 metrede)  daha güçlü çıkış yapmakta,7 ve 14 mhz lerde çıkış yarıya inmekte (SWR).anten çatıda değil iki bina arasına gerili durumda,şema ekte olduğu gibidir." Bu cümlede geçen SWR mi yarıya inmekte yoksa çıkış gücümü yarıya inmekte.73.
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #7 : 30 Ekim 2011, 01:53:16 »
Kullanmakta olduğum Sunair GSB 900 cihazın arızası nedeniyle kullanamadığım anten coupleri (GCU935) (ekte resmi mevcut) deki arızayı gidererek devreye almayı başardım,coupler kasasını balkona koyup çıkış bağlantısını antene irtibatlandırdım,couplere de şase verdim (sözkonusu antenle) cihazı  her band değişiminde "tune" pozisyonuna alıp düğmeye bastığım zaman "yeşil lamba" yanarak kullanma hazır hale geldiğini gösteriyor manipleye bastığımda ibre sona vuruyor,bu haliyle şu an birçok ülkeyle qso yapabilmekteyim,oldukça verimi arttırmış olsada  yinede anten sorunu nedeniyle bazı bandlarda swr ayarında zorlanıyor.
Bu couplerin anten çıkışı tek bir kelebek vida ile sağlanmış (resimde var) konnektör yok, sadece canlı anten giriş bağlantısı mevcut buda bana bunlarda longwire tipte anten kullanılması gerekliliğini çağrıştırıyor.Antene yinede bir balun eklemem faydalı olacakmıdır? Ancak duyumlarıma göre bu tunerlerde zaten balun bulunmakta olduğu söyleniyor,ayrıca prensip olarak bu couplerler antene yakın  kullanılan tipte cihazlar.
Antenin çatıya montesi genel performansı arttırır düşüncesindeyim,ancak couplerin antene yakın olma konusu beni biraz düşündürmekte (transceiver ile coupler arasında 12 kablolu bir konnektör mevcut)
Birde coupleri eve yakın koyup anten kablosu çıkışını çatıya antene bağlayıp sonucu denemeyi düşünmekteyim .

Saygılarımla.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
73'S

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #8 : 30 Ekim 2011, 16:22:16 »
GCU935 zaten long wire için tasarlanmış görünüyor. Herhangi bir baluna falan ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #9 : 07 Kasım 2011, 18:37:24 »
7-10-14-21  mhz leri kullanmakta olduğumdan bu bantlarda geçiş sorunu yaşamadan tek antenle (fazla yer kaplamayan)  transmisyon yapabilmek benim için önemliydi,anten coupler (gcu-935)  antenle cihaz arasındaki empedans uyumunu sağlayıp ilgili problemleri asgariye indirmekle birlikte bazı frekanslarda zaman zaman fault vermekte idi,önce antenimi dipole çevirdikten sonra (10 metre sola - 10 metre sağa)  1:1 Balun (pembe toroid üzerine) hazırlayıp mevcut anten çıkışına bağladım,balun çıkışlarını RG-58 kablo vasıtası ile anten couplerin giriş ve şase bölümüne irtibatlandırdım şu an coupler band geçişlerinde oldukça rahat ve yumuşak çalışmakta.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
73'S

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #10 : 07 Kasım 2011, 21:23:44 »
 Erhan bey merhabalar hayırlı bayramlar dilerim,

Öncelikle radial olarak kullandığınız kısımı sökmeniz gerek long wire anten tuneriniz hasar görüp fault verebilir long wire antenlerin çoğunda zaten radial yoktur,ikinci husus ise eğer anten tuner sizin istasyonun içinde ise çıkış kablosu yayımı bozacak şekilde gidiyor demektir siz anten tuneri balkona antenin başladığı yere koymalısınız normalde bu şekilde askeri tunerler açık alanda kullanmak için yapıldığından istasyon içinde bulunmazlar,aynı durum gemi antenlerinde de mevcuttur ,üçüncü husus normal 2.5 mm2 ttr diye tabir edilen elektrik kablosu kullanmalısınız şayet randıman alamazsanız telefonla ulaşınız selamlar gönderiyorum 73. 0533 549 76 22 Murat çoklar.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA1XX

« Yanıtla #11 : 07 Kasım 2011, 23:49:52 »
buarada bende aklıma geldiğince longwire antenlerde topraklama şart bende kullanıyorum aynı anteni topraklama olmadan olmaz iyi bayramlar dilerim  73
QTH LOCATOR
   KN41LA
İSMAİL ÇAKIR

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #12 : 08 Kasım 2011, 00:22:50 »
Murat bey iyi günler iyi bayramlar.
Anten couplerin dışarıda olması gerekliliği konusunda çok haklısınız,hatta benim çalıştığım gemilerde bu kat kırlangıçta veya açık köprüüstü iskele ve sancak bölgelerinde antene en yakın konumda montajlanmaktaydı ve bağlantı yerleri aynı zamanda şase görevi gördüğünden çok kuvvetli şase almış olurlardı.Genellikle dikey vertikal anten kullanılmaktaydı.long wire anten konusundaki açıklamalarınıza kesinlikle katılıyorum.Ancak alternatif bir çalışma olarak elde ettiğim bu sonucuda paylaşmak istedim.
Şu an Bendede Anten coupler katı balkonda bulunmakta,antenden gelen kısa RG-58 kablonun canlı ucu GCU-935 e direkt bağlı olup,yaptığım denemede antene 1:1 balun taktığım zaman kalite çok farketti,balunun şase çıkışından gelen RG-58 örgü kısmınıda  da couplerin şasesine iştirakledim yani balunun şase çıkışı+transceiverden gelen şase kablosu couplerin şasesine irtibatlı oldu.Bu son haliyle randıman oldukça arttı,TVI ortadan kalktı Qso raporları yurtiçi ve yurtdışından oldukça olumlu gelmekte,ancak anten yapımı için tavsiye etmiş olduğunuz 2,5mm2 lik ttr kabloyu ayrıca  deneyeceğim.
Bayramınızı kutlar selamlar ederim.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
73'S

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #13 : 08 Kasım 2011, 09:20:47 »
 Sanırım bir yanlışlık daha var,

1:1 Balunu nerede kullandınız bilemiyorum ama otomatik anten tunerin çıkışına balun koyduysanız bu yanlış olur o zaman 1:9 un-un ve 1:1 balun karşı karşıya iyi bir maç olur ama kim kazanır bilmiyorum,telsizinizle anten tuner arasındaki rg-58 zaten telsizinizin şasesini anten tunerin gövdesine vermekte ekstra bir düzeneğe gerek yoktu,sadece topraklamanızı anten tuner üzerindeki civatalı şase kısmına irtibatlarsanız uygun olur,anten tunerden çıkan kablo tek hat halinde mümkünse bükülgen kablodan olmalıdır sizin TVI sorununa gelince bu yanlışlıklardan dolayı antene sadece küçük bir güç ulaştığından TVI sorununuz ortadan kalmıştır ki bu sorunun çözüldüğünü değil aksine başka bir sorun olduğunu gösterir,TA3DJ arkadasımızın gösteriği resime bakınız burda buxcomm un-un yerine sizin otomatik anten tunerinizi hayal edin bu durumda aynı şemayı kullanabilirsiniz,1:1 balunu lütfen kullanmayınız.!!!
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com