Gönderen Konu: Diamond A-144S10R Anten kullanan varmıydı ?  (Okunma sayısı 210 defa)

Çevrimdışı TA2TR

Diamond A-144S10R Anten kullanan varmıydı ?
« : 02 Eylül 2011, 01:22:05 »
Merhaba arkadaşlar Diamond A-144S10R  VHF bandı 10 Eleman olan bu anteni kullananlardan performans hakkında bilgi almak istiyorum cevaplarınızı bekliyorum bu antene para bağlamaya değermi?  Anteni yatay pozisyonda kullanacağım sporadic-E , Tropo açılışlarına hazır bulunmak istiyorum. 73's... Rasim

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: Diamond A-144S10R Anten kullanan varmıydı ?
« Yanıtla #1 : 02 Eylül 2011, 11:11:19 »
Merhaba ,
Yılın bu vakitlerinden sonra Es açılışı biraz zor gelecek sene yaza kadar beklemen gerekecek , keyfini kaçırmak istemem ama Tropo içinde hemen hemen aynı şartlar geçerli ..
Hal böyle iken içimizdeki filizlenen VHF aşkını kaldırıp bir kenara mı koyucaz?  tabiki hayır bunun Satellite ı var, Meteor Scatter ı var, EME si var  özetle VHF ve UHF bandlarda  Tropo ve Es dışında yapılacak bir sürü faliyet var işin güzel yanı bu modlar mevsime tabi değil .

Sorunun cevabına gelince : ben bu ebatlarda watts dayanımı bu kadar az olan bir anten e bu parayı yatırmam zira yarın bir gün yukarıda saymış olduğum diğer modlara merak salarsan hem daha fazla güce hemde daha fazla antene ihtiyac duyabilirsin ...
Yerin müsait ise  en az 5-6 metre boom uzunluğunda 10 eleman bir anten tavsiye ederim , ebatlar gözünü korkutmasın insan bir kez yapmaya başlayınca alışıyor :) detaylı bilgi için forumdaki anten ile ilgili yazılarıma bakınız.

Kolay gelsin   

73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA2HZ

« Yanıtla #2 : 02 Eylül 2011, 12:36:26 »
Sevgili rasim bende biliyorsunki diamond vhf 10 eleman uhf 15 eleman yagi var ve yaklaşık 2 yıldır kullanmaktayım yagileri kurduktan sonra elimdeki 3 tane dıamond x510 elimden cıkarmıştım yagilerin randımanı malum vertikali katlıyor ben sonderece mumnunum gerek yaesu ft 847 gerekse kullanmış olduğum ts-2000 hale hazırda onları kullanıyorum para bağlamaya gelince kesinliklen bağlamaya değer hatta ve hatta bugün yarın mobilcomdan 1takım daha alıcam mono bant uhf  ve vhf lerede onları takıcam ant lerin sadece waat ları düşük 50waat basabiliyorsun fakat onlarında töreransı var malum inanki 50waat cok bile o ant lere bana göre ben şahsen sende biliyorsun daha önceleri 144.300 ssb görüşmelerimizdeki testlerden ortayada cıkıyor randımanları şahsen almanı isterim.saygılarımla.

TA2HZ

Yusuf Ayka
aykayusuf@gmail.com
0551 862 60 62
QTH KN40SX İZMİT/KOCAELİ

Sevgide serbestlik. Saygıda mecburiyet..

Çevrimdışı TA2TR

« Yanıtla #3 : 02 Eylül 2011, 14:01:31 »
Merhabalar aziz bey,
 Evet bu vakitlerden sonra Es açılışı biraz zor gibi görünüyor veya çok düşük seviyelerde olabilirde amacım dediğiniz gibi uzun zamandır içimde Filizlenen ve son 1 yıl içerisinde bu VHF aşkı iyicene ateşlenmiş durumda olduğu için ilk ciddi bir adım olarak 10 eleman bir yagi anten alarak yavaş yavaş başlamaktı ama bu antende maksimum gücün 50w. olması liner bağlama imkanımı elimden alacağı için kararsız kaldım ve malesef bahsettiğiniz 5-6 metre boom uzunluğunda bir anteni takabilmem için yer sorunum var bu sorunum olmasa zaten planlarım içinde mevcuttu VHF aşkı gerçekten çok güzel özellikle son zamanlarda Meteor scatter hakkında internetten araştırarak ve kendimce denemeler yaparak bu haberleşmeyi anlamaya ve çözmeye çalışıyorum malesef türkiyede hiç bir sitede Meteor scatter hakkında net bir bilgi mevcut değil buda üzücü bir durum.Ben bu anteni alıp Es, Tropo açılışlarında kullanıp ve Meteor scatter için kullanabilirim diye düşünüyordum sizece 10 eleman bu Beam anten ile 50w. güç ile bu meteor scatter haberleşme için yeterlimidir beni bu konuda birikmiş olan bilgilerinizle bilgilendirebilirseniz sevinirim. Satellite için çok aceleci davranmıyorum en azından RX imkanımız sürekli oluyor , EME için bu iş de biraz daha pişmem gerekecek ve o esnada QTH değiştirmem gerekecek ilerki zamanda hayırlısıyla oda olacak. Aziz bey vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. 73's.. Rasim

Çevrimdışı TA2TR

« Yanıtla #4 : 02 Eylül 2011, 14:27:31 »
Merhaba yusuf abi evet 10 Eleman olan bu anten sende mevcut ve sürekli dikey konumda kullanıyorsun dikey polarizasyonda seninle güzel görüşmeler yapabildik dikey konumda simplex ve röleler için senin için ideal bence ama malesef benim yapacağım çalışma konumum farklı ben bu anteni alırsam kesinlikle yatay polarizasyon kullanmak için düşünüyorum önümüzdeki seneler için Es, Tropo açılışlarında daha etkili olmak için malesef bu anten dikey konumda kalınca Tropolardan haberi bile olmuyor ikinci planda ise Meteor scatter üzerinde duruyorum yani aşağıda yazılanlarda Aziz beyin bahsettiği gibi mevsimsel bir şeye bağlı kalmak istemediğim için Meteor scatter çalışmayı düşünüyorum ama bu anten ile 50 w. lık güç ile bu işi yapabilirmiyim şuan pek çok bilgi sahibi olamadım.Dediğin gibi Yagi Antenlerin randımanı vertikal antenleri katlıyor ama yagi dikey konumda ise. Yusuf abi Konuya iştirak ettiğin için düşüncelerini benimle paylaştığın için çok teşekkür ederim zaman zaman VHF ssb görüşelim biraz kıvılcım olsun :) 73's... Rasim

Çevrimdışı TA2HZ

« Yanıtla #5 : 02 Eylül 2011, 18:36:52 »
ok tmm rasim herzaman evde olduğum vakitlerde sorun yok uhf vhf ssb grş herzaman  73,
TA2HZ

Yusuf Ayka
aykayusuf@gmail.com
0551 862 60 62
QTH KN40SX İZMİT/KOCAELİ

Sevgide serbestlik. Saygıda mecburiyet..

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #6 : 03 Eylül 2011, 10:41:31 »
Sevgili Rasim  (ve MS ve EME ye ilgi duyan her kez) ;
MS ve EME konusunda aklınıza takılan her konuda arayabilirsiniz ,
Yardımcı olup hobimizin bu dalına yeni arkadaşlar katabilirsem ne mutlu bana .

" İstikbal göklerdedir "    M. Kemal ATATÜRK   
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA2TR

« Yanıtla #7 : 03 Eylül 2011, 23:24:18 »
Merhaba Aziz bey öncelikle amacım zoru başarmak HF görüşmeleri ile çok kolayca dünyanın heryeri ile görüşülebiliniyor bu oldukça artık bana basit çocuk oyuncağı gibi geliyor ama yüksek frekans işi bu kadar kolay değil diye düşünüyorum malesef HF için devasal antenler kurmak dahada zor ve ekip çalışması gerektiyor artık gerekte duymuyorum bir tel parçası bile bana DX yaptırabiliyor ve çok gürültülü HF bandlarına pek fazla yönelmek istemiyorum öncelikle (40-80-160 M.) bandlarına ben 1 sene önce farklı bir dala aşık oldum oda 144mhz geçen sene çok etkili yaşanan 23.5.2010 sporadic-E açılımının bana etkisi son derece fazla oldu ve o günden beri propagation takipcisi oldum ve bana çok yardımcı olan www.vhfdx.info bu siteninde bir payı bulunuyor.Daha önceki yıllarda VHF-UHF bandlarında satellite takip etmek ve RX yapmak beni yüksek frekansa çeken bir ufak nedendi sonrasında geçen seneki Sporadic-E açılımına şahit oluşum ve bir vertikal antenle bir çok ülke ile qso yapmam beni tamamen bu banda bağladı arkasından MS merak sardım  ve yabancı siteler sayesinde kendimi az çok okuyarak izleyerek bu moda el atmayı düşünüyorum eğer başarılı olursamda inşallah sizden öğrendiklerimi bende arkamızdan gelen yeni nesil amatör arkadaşlara iz bırakmak isterim kısmetse.Bu konuda sizi uygun bir zamanda arayacağım.Bana Göstermiş olduğunuz sıcak ilginizden dolayı size teşekkür ederim.  73's...