Gönderen Konu: batarya hücresi değiştirme  (Okunma sayısı 304 defa)

Çevrimdışı TA2AZZ

batarya hücresi değiştirme
« : 09 Ağustos 2011, 04:35:54 »
aselsan 4011 cihazının batarya hücrelerini değiştirmem lazım bi on adet filan batarya var
içlerinden sanyo marka 1.2 voltluk 6 adet aa ebatında pil barındırıyor
toplam kapasite 2400mAh
bunun yerine;
ultrafire 18650 3.3v 3600mAh lityumiyon pilden ikitanesini seri bağlayarak koymam mümkün mü

tecrübeli abilerimin yardımını bekliyorum

73
ZAFER ZAVARCI
İstanbul - 905075087868

Asıl olan alt üst ilişkisi değil Asıl olan işini ASİL yapmaktır...

Çevrimdışı TA3Q

TA Callbook kaydı

Türker Ali Başlayıcı
    MANİSA
  • OM/YL
  • Amatörlük ruhu yaşatanlar daim olsun
Ynt: batarya hücresi değiştirme
« Yanıtla #1 : 09 Ağustos 2011, 11:46:07 »
Zafer Bey;

Dilimin döndüğü çerçevede açıklama yapayım. Bataryayı değiştirmeniz mümkün. Fakat pilleri ısıtmadan birbirlerine bağlamanız için lehimleme yöntemi kullanmayı düşürseniz, bataryalar bozulur, size sıkıntı yaratabilir. Ben böyle birşeyle karşılaştığım için (batarya önce iyice ısındı ve malum patladı.) O an olmazda daha sonra şarj esnasında da olabilir. aman dikkat.
En son olarak şarj yapmanız için şarj aletini de değiştirmeniz gerekebilir.
Sonuç olarak güzel birşey yapmak istiyorsan işin ehlini bul beraber yap derim. Ben buldum, yaptım.İyide oldu uzun süre batarya sıkıntısı yaşamadım hemde çok çok hafif oldu. Yaesu FT-51R nin FNB-31 batarya içini çiklet türü li-on pillerle yeniledikten sonra şarj aletini komple yeniden yapmak zorunda kaldık. Hem VHF 5 Watta kadar çıkışda bataryalı olarak gördük diyebilirim. Azmin elinden hiçbirşey kurtulmaz. Yardım al.

73
TA8EF
TA3Q
TÜRKER ALİ BAŞLAYICI

QTH locator:KM38
ESKİ ÇAĞRI İŞARETİM TA8EF

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #2 : 09 Ağustos 2011, 16:26:00 »
18650 piller batarya kabına sığmaz, 14500 veya 14650 kullanmanız gerekli, ben elimdeki 14500 tipindeki 3.6v li ion bataryaları dışarıda şarj ederek kısa bir süre deneme yaptım ancak uzun kullanım için 2 veya 3 çif halinde paralel kullanmanız gerekli, yoksa yüksek güç konumunda bu pillerden fazla akım çekiliyor.
Bu batarya kutularına koyacağınız 3 çift 14650 pil ile 7.2-7.4v yaklaşık 4500-4800 mAh'lik bir batarya elde edebilirsiniz.

Ayrıca TA8EF tarafından belirtildiği gibi, normal şarj aletiyle bu pilleri şarj etmeyi denemeyin patlayabilir, bu bataryalara uygun bir şarj devresi bulmanız gerekli.

pilleri birleştirmek için bu işleri yapan yerlerde punta makinesi bulunur. araya metal bir şerit koyarak çok kısa bir süre için çok yüksek bir akım vererek bu şeridi eritip pile yapıştırırlar. lehimlemeyi denemeyin.

Çevrimdışı TA2AZZ

« Yanıtla #3 : 10 Ağustos 2011, 11:03:46 »
mutlu abi
elimde aşağıdakinin aynısından bir ürün var gayet küçük bataryanın içine her türlü saklar işimide gördürürüm
2 dolar gibi bi şey gayet makul şarj olduğunda akımı filan kesiyor tek eksik yönü sadece iki tane hücre şarj edebiliyor
denemedim ama yazıları öyle diyor
bende 7.4 veya 7.2 v kapasitesi yüksek 2 hücreli bir pil bloğu yapmak istiyorum ve 4011 için

teşekkürler
ZAFER ZAVARCI
İstanbul - 905075087868

Asıl olan alt üst ilişkisi değil Asıl olan işini ASİL yapmaktır...

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #4 : 19 Aralık 2011, 17:05:03 »
Değerli ilgili arkadaşlar
Voltajlar aynı olmak kaydıyla ve yer problemi yoksa akü değiştirmek mümkün. Lion piller şarj için
nikel kadmium ve hidrit pillrden daha fazla akım isteyebiliyorlar. Pratikte lion pillerini çok kullanırım. Özel şarj aleti yoksa şarj yolu üzerine seri ne gerekiyorsa 300 500mA lik bir ampülü mutlaka koyarım. Bu pillerin aniden fazla akım alıp ısınıp patlamasını engeller. Alkali pillerin patlamasını gördüm ama lionlarda hiç raslamadım. Lityum pilleri de çok çabuk patlıyorlarmış ama birileri bu pilleri ufak güneş enerji pilleriyle şarj ediyorlar. Pillerin bilhassa + kutuplardan lehimlenmesi akülerde sızıntıya yol açıyor. Hatta punta yapmada dahi aküler zarar görebiliyor. Orijinaj şarj aletini memleketinde unutmuş bazı misafirlerim telefonlarının pillerini çıkarıp senin elinden gelir şunu bir şarj et dedikleri çok olmuştur. Sınırlı bir akım ve zaman dilimiyle ben bir problem yaşamadım. Patlama uyarısı yapan arkadaşlar iyi etmişler, Herkes elektronikçi değil,  Lanettayin birisi kimbilir ne problem yaşayacaktır.