Gönderen Konu: Magnetic loop anten hk.  (Okunma sayısı 201 defa)

Çevrimdışı TA2VO

Magnetic loop anten hk.
« : 05 Ağustos 2011, 16:28:09 »
Arkadaşlar merhabalar,

Magnetic loop anten yapıp kullanan varmı acaba? Bu konudaki görüşleri nedir? 73.

Osman KIRATLI TA2VO
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA2OD-2

Ynt: Magnetic loop anten hk.
« Yanıtla #1 : 05 Ağustos 2011, 18:11:54 »
ben 10m bandı için yapıp denemiştim. çok darband çalışıyor. 10 - 20 Khz civarı. kullanacağınız her frekans için varyabl kapasitörü yeniden ayarlayıp swr ölçmeniz gerekmekte. kuplajı düzgün yapıp swr'ı ayarlamak da biraz zahmetli. ayrıca kullandığınız varyabl kapasitör hava boşluklu ise boşlukları arasındaki mesafe çıkış gücünüze göre biraz fazla olmalı. aksi durumda 5w'de bile kıvılcım atlayabiliyor. eğer vakum kapasitör temin edebiliyorsanız en iyi çözüm o. kullanılan iletkenin cisine, çapına ve loop'un çapına göre anten verimi değişiyor. dipol ya da dipol mantığı (elektrik alan presibi) ile çalışan antenlere oranla gönderdiğiniz enerjinin büyük bir kısmı iletken üzerinde harcanıyor. çapı artırıp bakır boru kullanırsanız bunu azaltmanız mümkün. ancak süper iletken kullanmadıkça %100'e yakın verim elde etmek imkansız. ortalama olarak %50 %60 verim elde ediliyor. ayrıca bu antenlerin kayıplarını göz ardı edersek kazançları da 0db civarında. kısacası en basit açık dipol antene göre kazanç, verim ve bandgenişliği anlamında yetişememekle birlikte kapladıkları yer açısından oldukça kullanışlı diyebilirim. diğer bir avantajı da darband ve kapalı devre olduğu için dinlemede gürültü seviyesi oldukça düşük. eğer CW çalışacaksanız müthiş bir çözüm.

Çevrimdışı TA2ES

« Yanıtla #2 : 05 Ağustos 2011, 19:07:10 »
                         Uzunca bir süre bu antenden kullandım,anten kurma problemi olanlar için ideal bir anten
yalnız bunların koaksiyel kablodan yapılanlarını tavsiye etmem çok güç yapım ve ayarları oluyor.Ben 1cm içi
boş bakır borudan 3 metre uzunluğunda alarak yaklaşık 1 metre çapında olacak şekilde yaptım.dikkat edilme
si gereken bakır boruyu daire şeklinde eğerken kırılmaması ve değişken kondansatörün plaka aralıkları geniş
olması gerekiyor.gama mach elemanının'ki bu noktadan canlı uç bağlantısı yapılıyor uzunluğu ve bakır boruya
olan mesafesini deneyerek buluyorsunuz.bununla ilgili internette bol miktarda bilgide bulabilirsiniz.benim
yaptığım anten 1 metre çap ve tam kapalı iken 150 pf. ayarlı kondansatör ile 6-22 mhz arası gayet güzel
tune oluyordu,ayarladığınız frekansta çok dar olarak çalışır 20-30 khz.ama mükemmel bir dinleme elde eder
siniz bence en iyi portatif anten.ayrıca antene yakın floresan lambalar koyarsanız göndermede floresanların
gayet güzel bir şekilde yandığınıda görürsünüz böylelikle elektirikten tasarrufta sağlarsınız hi.hi
                      kondansatörü çevirmek için ben şarjlı tornavida kullandım düşük voltajlarda çok ağır döner
ve + ile - voltaj uçlarını değiştirerek sağa ve sola çevire bilirsiniz.kondansatör değerini yükselterek daha
aşağı frekanslara inmekte mümkün fakat milimetrik değişikliklerde frekans çok değişiyor.bir yalıtkan kasnak

üzerine monte ederseniz daha sağlam olur.ben balkonda kullandığım için herhangi bir izolasyon yapmadım
çatı üzerinde kullanacaksanız kondansatör ve bağlantı noktalarını çok iyi izole etmek gerekiyor.yapımı biraz
zahmetli ama mükemmel bir dinleme ve tvi problemleri olmayan çok iyi bir anten. kolay gelsin vy 73

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #3 : 06 Ağustos 2011, 08:17:22 »
Degerli amator arkadaslarim,

Bu tur anteni Dinleme amacli koaksiyel kablo ile yaptim.

1.8 Mhz yani 160 metre bandinda kullandim,

dediginiz gibi dar band calisiyor ama calisiyor, yon seciyor,

Yarismalarda benim en buyuk destekcilerimden, QRM ortadan hemen hemen kaldirip, temiz bir sinyalin kulakliginiza ulasmasina yardimci oluyor, antenin dibinde pre-amplifikator olanlarida var.

Selam Ve sevgilerimle

yasar GOCET
TA3D/VU