Gönderen Konu: İlk uçak QSO 'm...  (Okunma sayısı 574 defa)

Çevrimdışı TA3EP

İlk uçak QSO 'm...
« : 07 Mayıs 2013, 19:10:08 »
Bazı arkadaşlar hatırlar, daha önce uçak konuşmaları nasıl dinlenir diye bir başlık açmıştım. Çok kısmetli imişim, uçağı dinlemekle kalmadım, bir yolcu uçağının kaptan pilotu olan Hollandalı bir amatörle uçak yolculuğu esnasında QSO yaptım.

Olay 5 Mayıs 2013 akşamı yaşandı. Yine 20m de dinlemedeyim. Propogasyon benim mevkime göre iyi değil. Kendi dillerinde geyik yapan iki arap telsizciden başka kimsecikleri duyamıyorum. (Burada amatör yerine "telsizci" kelimesini özellikle kullandım, niye böyle yaptığımı anlayan anlar.) Tamburu 14.305 üzerine getirdiğimde bir CQ çağrısı duydum:

"CQ CQ CQ Burası PH9HB/Air Mobil"

Önce jetonum düşmedi. Allahtan önümde bilgisayar var. Qrz.com'da adamın sitesini buldum:
http://www.qrz.com/db/PH9HB

İtalyan asıllı Hollanda doğumlu ve Hollanda'da yaşayan bir kaptan pilot... Boeing 737 pilotu... Adı Jerry. Kendisi benim gibi "DX Code Of Conduct" u destekliyor. Bakınız:
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,27435.0/topicseen.html

"/AM" son ekiyle çıkış yapınca uçaktan amatör olarak çıkış yapıyor demek imiş. Tabii o an sevinçten ve heyecandan damarlarıma adrenalin doldu birden... Hemen Kenwood'un çıkışını fulledim (Normalde 20W çalışırım) Çağrıya yanıt verdim, beni duydu ve kodumu ilk seferde doğru algıladı.  Fakat...Olamaz...  Benim dandik antenin 20m. üst kısmında düzgün ayar tutmadığını unutmuşum. SWR 1,9 idi ve antenden ful 100 watt çıkış atamıyordum. QSO ya da başlamıştım, tunerden SWR ayarı ile uğraşılacak zaman değildi. 1,9 SWR ile sonuna kadar devam edip QSO yu bitirdim. 55 rapor bu yüzden, yoksa Jerry bana 59+20 geliyordu. Bana QTH ımı sordu, yaşadığım şehrin yerini tarif ettirdi. Sanırım o anda yukarıdan Boeing 737 nin camından bakıyor ve Balıkesir'i arıyordu :) İnşallah bakmak için uçağı yan yatırmamıştır :)

Jerry sağolsun bana eQSL yollamış. Havada yaptığı bir QSO olduğu için DXCC ye faydası yok, bana ülke puanı getirmiyor. Ama olsun, bana ömür boyu anlatacağım çok güzel bir QSO hediye etti, teşekkürler Jerry.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA4CS

Ynt: İlk uçak QSO 'm...
« Yanıtla #1 : 07 Mayıs 2013, 19:55:59 »
   Senesini hatırlamıyorum çok uzun zaman geçti bir pazar günü idi 145500 den Yunan istasyonuyla Uçaktan qso muz olmuştu. TA4A İhsan abimizle Aydından 73.
http://www.5-9report.gr/59report/5-9%20REPORT%20vol20.pdf
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #2 : 07 Mayıs 2013, 19:58:12 »
Böyle farklılığı olan bir olayı herkes yaşamak ister. Çok tebrikler Ahmet Bey.
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA1VV

« Yanıtla #3 : 08 Mayıs 2013, 16:44:18 »
Bende cb de usb 05 de bir pilotla görüştüm çok şaşırmıştım
ortalık sakinken birden cihazın ibresi sona dayandı burası çelik kuş diye
mutlaka çelik kuş la görüşen vardır
benim içinde unutulmaz bir anı oldu :)
TA1VV
BARIŞ
KIRKLARELİ
0 505 434 80 58

Çevrimdışı TA6AUG

« Yanıtla #4 : 11 Mayıs 2013, 07:17:11 »
Ben yerde sabit duranla senkronize olamiyorken
Siz saatte hele bilmem kac km hizla hizla giden bir nesne ile
Muhabere yapabildiginize gore
TEBRİKLER :)
uğur gür
ta6aug@hotmail.com
tel:0 537 840 90 19
ÇORUM

Çevrimdışı TA2E

« Yanıtla #5 : 11 Mayıs 2013, 13:17:53 »
soru1 :uçaklarda HF cihaz var mı?Varsa full açık mı?
soru2: cep telefonların ilk zamanlarında uçaklarda cep ve telsiz yasağı vardı 145.500 gibi vhf veya uhf frekanslarda el cihazları ile görüşmek serbest mi?
Biraz bilgi fena olmaz ..
73
TA2JU
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #6 : 11 Mayıs 2013, 14:43:35 »
aman kimse gaza gelip dur bende ucaktan konuşayım diyerek ucakta  telsizini acmasın   siz siz olun böyle bir qso yapmaya niyetiniz varsa   yerde olan olmaya özen gösterin sonra yere düşen  olma ihtimalinide göz ardı etmeyin . sonra ilk ucak qso su son qso nuz almasın 73.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #7 : 11 Mayıs 2013, 15:07:31 »
Mesut bey dileklerinize katılmamak mümkün değil :) Bu arada Şua beyin güzel bir karikatürünü hatırlattığınız için de teşekkürler.

Hasan bey, bu konunun uzmanı değilim ama, PH9HB Jerry'nin internette yazdığı çeşitli açıklamaları okuyup anladıklarımı aktarayım, belki hep birlikte biraz daha bilgi sahibi oluruz.

Şurada Jerry ile yapılan bir röportaj var:
http://www.dxcoffee.com/eng/2012/07/09/ph9hbam-amateur-radio-cloud/

Cihaz olarak uçurduğu Boeing 737 de hazır bulunan iki adet Collins HFS-900D den birisini kullanıyormuş. Konuya çok hakim değilim ama bu cihaz standart bir uçak telsizi sanırım. Sadece A.M. ve SSB çıkış yapıyor, 400 W gücünde ve bir adet anten tuner içermekte.
http://www.rockwellcollins.com/sitecore/content/Data/Products/Communications_and_Networks/Communication_Radios/HFS900DCPL920DHighFrequencyRadioSet.aspx

Dünyada Airbus uçaklar için özel lisans alarak imal edilmiş birkaç telsizden biri. Amatör telsizi değil. Keskin ayarlı filtreleri yokmuş ve Jerry pile-up olduğu zaman bu nedenle çuvallıyormuş... Anten olarak da kuyruktaki dikey dümene bağlı bir HF anteni mevcutmuş.

Bir çok ülkede uçaktan amatör telsiz yayını yapmak yasakmış. Hollanda buna izin veren ender ülkelerden biriymiş (Diğer bir çok konuda da geniş özgürlüklere sahip bir ülke olduğunu basından okuyoruz.) Bu nedenle şanslıyım diyor Jerry. Uçaktaki görevlerini bitirip QSO lara öyle başlıyormuş. Normal konuşma mesafesi 450 km imiş, "Gerisi aynen yerdeki gibi propagasyona bağlı" diyor. İlk uçak QSO sunu 2008 de yapmış. Uçtuğu her yolculuk başına ortalama 40 QSO yapıyormuş. Çalıştığı frekanslar: 14.325, 14.165, 14.300 civarı ve 7.185 USB.

I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND