Gönderen Konu: Yeni kurulan bir haberleşme sistemi  (Okunma sayısı 970 defa)

Çevrimdışı TA2OD

Yeni kurulan bir haberleşme sistemi
« : 02 Temmuz 2011, 14:58:38 »
Bu sistemin jandarma birimleri tarafından kullanılan bir sistem olduğu söyleniyor fakat çevresinde bulunan  yakın istasyonlara etkili bir şekilde baskı yapmaktadır. İki metre bandındaki hemen hemen tüm frekanslarda duyulmakta olup modilasyon şeklide değişik olmalı ki fm modilasyonlu cihazlarla dinlenebilme  imkanıda yok haliyle modem sinyalimi nedir bilemiyorum  ama squelch  i tamamen kapatmama rağmen  ara ara baskısını hissetmekteyim. Bu nasıl bir sistemdir? Etkisini önlemek için ne yapmalıyız? BilgiTeknolojileri  kurumu bu hususta ne diyor acaba ?
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA3OM

Ynt: Yeni kurulan bir haberleşme sistemi
« Yanıtla #1 : 03 Temmuz 2011, 00:07:47 »
2m bandına oldukça baskı yapan bir dijital haberleşme sistemi. Maalesef lokal bölgenizde ise 2m amatör bandını kullanılmaz hale getiriyor.
Bu rf baskısıyla uzun süren mücadelemiz sonucu pes ettik ve İzmir 439.200 rölesinin alan genişletme çalışmalarında 70cm bandına geçiş yaptık.
Elbette radyo amatörlüğü için kötü bir durum fakat, şahsi fikrim önce asayiş ve huzurlu toplum derim, varsın 2m kullanımı kısıtlı olsun.

jandarma genel komutanlığı için, aselsan tarafından tasarlanıp üretilmiş entegre bilgi sistemidir.
bu sistemde haberleşme sayısal ortamda gerçekleşmektedir.
her türlü data ve ses, sistemin herhangi bir noktasına, ülkemizin coğrafik koşullarından etkilenmeksizin kolaylıkla iletilebilmektedir.

http://www.savaskarsitlari.org/arsiv.asp?ArsivTipID=5&ArsivAnaID=63178
http://www.jandarma.gov.tr/jgnktanitim_katalogu/82-jemus.pdf

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #2 : 03 Temmuz 2011, 00:11:59 »
sistem ne olursa olsun hiçbir cihaz bu kadar geniş bantta iletişim kurmaz zira her frekans için kullanılabilecek modülasyon tipleri dolayısıyla band genişlikleri bellidir Benim aklıma gelen cihazlarınızın ara frekans katlarını etkileyecek bir sinyal var ki siz hangi frekansı gezseniz aynı sinyali alıyorsunuz. yalnız özellikle amatörler arasında özellikle son zamanlarda her türlü enterferans jammer a yorumlanıyor. dinlediğiniz sinyali tarif edebilir misiniz? squelch açılınca nasıl bir gürültü duyuyorsunuz, sinyalde periyodik gelen zayıf bip sesleri varmı, sürekli olarak devam ediyor mu yoksa bir konuşma varmış gibi kesilip kesilip geliyor mu vs.

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #3 : 03 Temmuz 2011, 22:24:53 »
Zayıf bip senini andırır aralıklı olan carrt carrt diye bir ses 2m bandının tamamını kapsadığı gibi bazı frekanslarda sinyal olarak 9+ sinyal   2-3 db gelen istasyonlarıda artık duyamaz hale geldik.
ta2aoz@hotmail.com

Çevrimdışı TA2AOG_SK

« Yanıtla #4 : 04 Temmuz 2011, 01:19:59 »
Frekans hopping yapıyor olabilir, o da geniş bir alanda gürültüye sebep olur.
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TA3TA

« Yanıtla #5 : 04 Temmuz 2011, 10:31:24 »
Evet frekans sabit çıkmıyor sürekli data şeklinde çalişiyor benim kendi yaptıgım ölçümlerde (spectrum analizör kullanarak) 143 -148 arasını tamamen kapatıyor 433 mhz anahtarlıkların çalışması gibi sizin anlıyacagınız şekilde belirteyim frekans sabit tek noktadan (tek kanaldan )çıkımadıgı  için her zaman aynı yere denk gelmiyo ama bizim  yaptıgımız çalışmalarda karaburun trt - ve kuşadassı trt de aynı sorunları yaşadık tek çözüm uhf ye geçmek oldu izmir,den 73
Hayal  Edebildiğiniz Herşey Gerçektir

Çevrimdışı TA2AOG_SK

Osman Güler

Çevrimdışı TA3E

« Yanıtla #7 : 04 Temmuz 2011, 13:43:01 »
Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA3E

Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #9 : 04 Temmuz 2011, 23:56:03 »
Cihaz 5w lık olduğu yazıyor bukadar geniş frekansa nasıl sarkabiliyor yada etkileye biliyor üstelik çalışma frekansı 1350-2690 mhz de
ta2aoz@hotmail.com

Çevrimdışı TA3OM

« Yanıtla #10 : 05 Temmuz 2011, 00:12:01 »
Sayın TA2AOZ yukarıda yazdıklarımızın hiç birini okumadınız mı ? :(  ?
Sayın TA2AOG linkini verdiğiniz cihazların konu ile hiç bir ilgisi yok maalesef.
Bizzat 6 aydır sahada birebir bu sıkıntı ile uğraşıyoruz, kesin ve emin olduğumuz için bu enterferans hakkında bilgimizi paylaşalım istedik sanırım (TA3QJ - TA3EL  ve ben)
Çok basit bir konu oldukça karmaşık bir durum aldı, mesajlarınızı düzeltmenizi rica ediyorum.
73

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #11 : 05 Temmuz 2011, 01:49:06 »
Sayın Mustafa Bey Osman Beyin kısa yol olarak verdiği bu sistem değilmidir.Bizzat 6 aydır sahada birebir bu sıkıntı ile uğraşıyoruz demişsiniz  bu ne anlam ne  ifade ediyor? Bende altı aydır tepemdeki 500m ilerideki bu sistemin sesini dinliyorum, ne yapabirimki var işte kurulan bu sistemde bir aksaklık bunu bilecek fikir yürütecek  arkadaşlarımızda birşeyler yazıyor diye düşünüyorum.
ta2aoz@hotmail.com

Çevrimdışı TA3OM

« Yanıtla #12 : 05 Temmuz 2011, 10:39:07 »
Sayın Mustafa Bey Osman Beyin kısa yol olarak verdiği bu sistem değilmidir.Bizzat 6 aydır sahada birebir bu sıkıntı ile uğraşıyoruz demişsiniz  bu ne anlam ne  ifade ediyor? Bende altı aydır tepemdeki 500m ilerideki bu sistemin sesini dinliyorum, ne yapabirimki var işte kurulan bu sistemde bir aksaklık bunu bilecek fikir yürütecek  arkadaşlarımızda birşeyler yazıyor diye düşünüyorum.

Ahmet bey, yagi antenler, filtreler vs. ile bu enterferansdan kurtulmak için uğraştık 6 ay kelimesi bu yüzden geçti. Baktık ki yapacak bir şey yok 2m tüm aktarıcılarmızı söktük ve 70cm bandına geçtik.
Sizde kurtulmak istiyorsanız 2m cihazlarınızı kapatabilirsiniz isterseniz, yada btk ya bir dilekçe ile başvurmayı deneyin biz öyle bir şeyi denemedik.
73

Çevrimdışı TA2AOG_SK

« Yanıtla #13 : 05 Temmuz 2011, 16:21:18 »
Arkadaşlar link vererek "bu cihazlar yapıyor" demek istemedim.

Frekans atlamalı cihazların üretildiğini göstermek için örnek link verdim. Jandarma veya başka bir birimin bu veya benzeri cihazları kullanma ihtimali olabilir demek istedim.

Öyle olması da gerekir, basitçe dinlenen bir sistemi güvenlik kuvvetlerinin kullanıyor olması, günümüz teknolojisine sahip ülke için eksikliktir.

Getirdiği sarkma sıkıntıları bir başka mesele.

Ahmet Bey, cihaz 1W da çıksa frekansda geziyorsa iyi bir QRM e sebep olabilir.
Osman Güler

Çevrimdışı TA2AOF

« Yanıtla #14 : 05 Temmuz 2011, 18:55:15 »
Degerli arkadaşlar aynı sistem benim bulundugum ilçede de mevcut istasyonuma uzaklıgı da yaklaşık olarak kuş  bakışı 500-600 m ama bende bahsettiginiz sorunların hiç biri mevcut degil,acaba ilçe küçük oldugu ve muhaberinin az oluşundan olabilir mi bilmiyorum ama bende hiç bir sorun yok
Paranın nereden geldiğini öğrenmek istersen, nereye harcandığına bak (imamı azam hz)
Faik ÖZKAN
locator : KN61LK

Çevrimdışı TA2SH

« Yanıtla #15 : 12 Temmuz 2011, 16:47:59 »
Ahmet bey merhaba,
Yazınızı okuyunca benim ve meslekdaşlarımın çektiği sIkıntılarımızı dile getirmiş oldunuz. Jandarma yeni kurmuş olduğu JEMUS projesi kapsamında Türkiye genelinde APCO25 sayısal muhabere sistemi kurmuştur.
Aselsanın üstlendiği bu projede kullanılan sistemin etrafında başka bir telsiz sisteminin heleki VHF sistemin sağlıklı çalışması çok mümkün olmuyor. Baz istasyonları 90 wat ile çalışıyor ve sürekli data gönderiyor. Ayrıca kazançlı antenleri sayesinde iyibir kapsama alanı sağlıyor ama etrafınında aşırı enterfereye sebebiyet veriyor. Ne yazıkki bu konuda vurdum duymazlar. Mevcut çok sağlıklı çalışan haberleşme sistemlerinin hemen yanına kurulan JEMUS lar JAMMER gibi çalışıp diğer sistemleri bozuyor. Bizlerde ilave filtreler kullanarak antenlerimizi uzaklaştırarak sistemlerimizi kurtarmaya çalışıyoruz.
ayrıntılı bilgi aşağıdaki linkte mevcut
http://www.aselsan.com.tr/images/dokuman/HC/SSPD/kamu/aselsan_apco_turk.pdf
Birde amatör telsizler bu tür baskılardan aşırı etkilenirler.
Kısaca Ahmet bey size tavsiyem VHF bandpass temin edin ve mümkünse profesyonel telsiz kullanın.
*73*
Aytekin BABAHASAN   

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #16 : 13 Temmuz 2011, 09:08:17 »
Merhaba Aytekin Bey
Sizin  de diğiniz gibi bende çalışmalarım sonucu   prof cihazlarla  bu etkiden kısmen kurtulduğumuzu gördüm . Amatör roleleri artık bu sistemlere yakın bir yerlererine kurmak geçti demektir birde Türkiyenin bağlı olduğu bir telsizbirliği var bence konu bu kuruma kadar iletilmelidir bu şekilde vurdum duymazlıkta olmazki diğer kurumlara ait haberleşme sistemi var onlarda bu etkinin altında kalıyorlar sizinde dediğiniz gibi bantbas filtresi ile sorunlar aza indirilecektir ama biz  amatörler ne yapacak bilemem.
ta2aoz@hotmail.com

Çevrimdışı TA1KI

« Yanıtla #17 : 13 Temmuz 2011, 11:48:22 »
birşey diyeceğim, neden kendimizi paralıyoruz ki bu sarkma neyden kaynaklanıyor diye...
BTK'ya ufak bir yazı yazın konuya ilişkin gelip araştırsınlar, çözsünler.
devlet madem bize bu frekansları kullanmak için tahsis ettiyse ve bizde bu tahsisli frekansları sağlıklı kullanamıyorsak konuyla alakalı olan kurumu ikaz edip yardım istemek en doğrusudur.
bir dilekçe bence süreci hızlandıracaktır. fal açıp ondan mı bundan mı diye kafa patlatmamızın sadece zaman kaybı olduğu kanaatindeyim.
eski TB1CMB - İbrahim Öcel İstanbul & Tekirdağ

Çevrimdışı TA3ALP

« Yanıtla #18 : 13 Temmuz 2011, 14:52:40 »
birşey diyeceğim, neden kendimizi paralıyoruz ki bu sarkma neyden kaynaklanıyor diye...
BTK'ya ufak bir yazı yazın konuya ilişkin gelip araştırsınlar, çözsünler.
devlet madem bize bu frekansları kullanmak için tahsis ettiyse ve bizde bu tahsisli frekansları sağlıklı kullanamıyorsak konuyla alakalı olan kurumu ikaz edip yardım istemek en doğrusudur.
bir dilekçe bence süreci hızlandıracaktır. fal açıp ondan mı bundan mı diye kafa patlatmamızın sadece zaman kaybı olduğu kanaatindeyim.

Tamamen katılıyorum. Sonuçta 144-146 Mhz aralığında bizler;  Birinci Öncelikli Servis,  yani: Frekans bandında birinci öncelikli çalışan servis olarak çalışıyoruz. Yani bize enterfere etmeleri uygun değil. Ama bu durum 430-440 Mhz aralığında yaşanmış olsaydı sanıyorum ki işler biraz değişecekti. Sonuçta o bantta İkinci Öncelikli Servisiz. Buda demek oluyor ki, Frekans bandında ikinci öncelikli çalışan ve birinci öncelikli servisten gelen zararlı elektromanyetik girişimi kabul etmesi zorunlu olan servistir.
Temeli Adalet Olan Devletimiz Varola....
emre.alpaslan@adalet.gov.tr                        GSM : 0536 4832110