Gönderen Konu: 50 AMPER KISA DEVRE KORUMALI ADAPTÖR  (Okunma sayısı 1001 defa)

Çevrimdışı TA9V

50 AMPER KISA DEVRE KORUMALI ADAPTÖR
« : 22 Haziran 2011, 17:18:04 »
Arkadaşlar mrb.lar.
50 Amper Kısa devre Korumalı Adaptör Şeması arıyorum.
çıkışta kullanılan transistörler mosfet olursa daha iyi olur.
yardımlarınızı rica eder hayırlı çalışmalar dilerim
ta9v.73. - ta9v@hotmail.com - 0533 641 07 22 -  41 51 15 E - 41 12 22 N

Çevrimdışı TA4AAC

Ynt: 50 AMPER KISA DEVRE KORUMALI ADAPTÖR
« Yanıtla #1 : 22 Haziran 2011, 18:25:37 »
http://petricli.com/elektro/sema/konu05.htm

yüksek akım regülatörleri ile ilgili bilgiyi bu adresten bulabilirsiniz.
TA4AAC

TB4IA = eski

Çevrimdışı TA9V

« Yanıtla #2 : 24 Haziran 2011, 05:44:17 »
http://www.qsl.net/vu2upx/Projects/40apsu.htm
  Bu linkte yayınlanan adaptör akım korumalı bir devre.
yalnız ok işaretli yerlerin tam olarak neye yaradığını anlayamadım.
bu konuda yardımlarınıza ihtiyacım bulunmaktadır.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #3 : 24 Haziran 2011, 06:43:53 »
Hamit bey merhabalar.Bu devreye benzer bir devrede yakın zamanda ben yapmıştım.Yukarıda buton ve röle kontağı olan yer butona bastığınızda RLa enerjilenir ve butonu mühürleyerek devre çalışmaya başlar.Hatta siz orya birde stop butonu koyarsanız acil bir durumda fişi çekmek yerine stoba basarak enerjiyi kesersiniz.Yalnız bu şemada dezavantaj siz dediğim stop butonuyla enerjiyi kesseniz dahi C1 blok kondansatörü üzerinde biriken voltaj boşalana kadar çıkışta enerji görülecektir.Buda istenmeyen bir durum olduğundan siz o rölenin mühürleme sistemini C1 in çıkışına koyarsanız sorunda ortadan kalkar.Yalnız burada Rl1 in amperajlı kaliteli bir röle olmasına dikkat edin siz 50 amper yükü rölenin kontaklarından çekeceğinizden hemen eriyebilir.
 Devrenin çıkışında işaretlediğiniz yerde ise siz voltajı +out ve -out yazan yerden alacaksınız.R 11 trimpotu ile lm 723 ayarlı gerilim regülatörünü ayar çekip 13.8  volt görecek şekilde ayarlarsınız. Oradaki +-5volt çıkışları ise harici 5volta ihtiyacınız oldumu kullanmanız açısından düşünülmüş. 5volt kısmından 1 amper gibi bir akım alırsınız. 2n 3055 lerin yerine daha amperajlı ve kaliteli 2n 3773 ON marka transistör takarsan daha akım artar ve yanma riski azalır.Yalnız transistörleri bağlayacağın soğutucudan transistörleri yalıtkanlar ile yalıt kollektörde yani gövdede + olacaktır.Kullanacağın trafoda 750 watt 18 volt luk bir trafo olmalı 50 amperi alabilmen için.Untma start ve röle kontağını C1 in çıkışından al birde stop butonu koy röle kontakları erimemesi için gerekirse paralel amperli röleler kullan.
 Çalışmalarınızda başarılar dilerim. 73..
I LOVE İCOM

Çevrimiçi TA8A

« Yanıtla #4 : 25 Haziran 2011, 13:09:59 »
Kıymetli Arkadaşlar,

Bu tür yüksek akımlı güç kaynaklarında düşük akımlı olan güç kaynaklarına göre çeşitli sorunlar ortaya çıkar. İki tanesi çok önemlidir. Yukarıda verilen devre bu iki sorunu önleyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sorunlar şunlardır.

1- Yüksek akım çekmek gerektiğinde doğrultucudan sonraki kondansatörlerin ÇOK yüksek değerde olması gerekir. Kondansatör değeri yükselince üzerine şarz edeceği miktar artar. Bu tür kondansatörleri doğrudan hatta bağlarsanız, cihazı açtığınızda sürekli sistemdeki sigortalar atar. Sebebi ise boş bir kondansatörün dolana kadar kısa devre gibi görünmesidir. Bunu önlemek için yüksek akımlı güç kaynaklarına soft start özelliği eklenir. Bu devredeki röle bu iş için tasarlanmıştır. (Ayrıca paralelindeki Tristör ile başka iş de yapmaktadır. O ayrı konu) Siz S1 anahtarını kapattığınızda bir şey olmaz. Yalnızca trafo enerjilenir. S2 butonuna bastığınızda kondansatörler 10 ohmluk R1 direnci üzerinden ANİDEN değil, YAVAŞ YAVAŞ dolmaya başlar. Kondansatörlerin voltajı RLa rölesini çektirecek değere ulaştığında bu röle çeker ve RLa1 kontağı aracılığı ile 10 ohmu ve S2 butonunu kısa devre eder, güç kaynağı çalışmaya başlar.   

2- Diğer bir sorun, bu kadar yüksek akım çektiğinizde güç kaynağının çıkışında kullandığınız kablonun direnci sebebiyle gerilimin düşmesidir. Çünkü bu tür devreler her zaman kendi çıkış uçlarındaki gerilimi sabit tutacak şekilde çalışır. Sizin kullandığınız kabloda düşecek gerilime pek karışmaz. Bu gerilim düşümünü ortadan kaldırmak için, akımı taşıyan kablo haricinde iki tane de gerilim sensörü kablosu eklenir. Elektronik devre bu sonradan çekilen iki kabloyu kullanarak güç kaynağı çıkışını değil de sizin cihazınıza ulaşan gerilimi ayarladığınız değerde tutar. Yukarıdaki devreyi kullanırsanız ve kablodaki gerilim düşümü sizi fazla etkilemeyecekse, o zaman +S ucunu +out ucuna, -S ucunu da -out ucuna kısa devre etmelisiniz. Ama eğer derseniz ki, kablodaki gerilim düşümünü de ortadan kaldırayım, o zaman bu kısa devre işlemini sizin cihazınızın hemen yanından yapmalısınız. Yani +out ve - out kablolarını güç kaynağından cihazınıza kadar getirirsiniz. (Bu kablolar esas akımı taşıyacağından yeterli kalınlıkta olmalıdır). Sonra +S ve -S uçlarını da güç kaynağınızdan cihazınıza kadar getirirsiniz. (Bu kabloların kalınlığı önemli değildir). Birleştirme işlemini cihazınızın yanında yaparsınız. Böylece bu güç kaynağı kendi çıkışını kontrol ederek gerilimi ayarlamaz, cihazınızın hemen dibindeki gerilimi kontrol ederek gerilimi ayarlar.

Sağlıcakla kalın,

73

Bilal Ekmekci, TA8A 

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #5 : 26 Haziran 2011, 16:32:29 »
Bilal bey merhabalar.Yukarıdaki devrede bahsettiğiniz gerilim düşümü olayında örneğin ben cihazıma 6mm kablodan 2 metrelik besleme kablosu yaptım, adaptör çıkışındaki voltajı 13.80 volta sabitledim kablonun ucundaki voltaj kaybını merak ettim şuan için adaptör qth da kaldı  izinde olduğumdan deneyemedim.Bilal bey bu değer önemli bir değermi?Cevabınızı merakla bekliyorum.Kablonun çıkışından voltajı ölçmeyi hiç denememiştim.Yukarıdaki devreyi kullanmadım ama voltaj düşüklük değerine göre benim adaptöre uyarlayabilirmiyim diye düşünüyorum.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #6 : 26 Haziran 2011, 17:58:06 »
Onur bey merhaba,

Kullandığım güç kaynağının içinde arka bölümdeki soğutucuya bağlı transistörlerden ön taraftaki konnektöre 30 cm. uzunluğunda 4 mm. çok damarlı telle yaptığım bağlantıda 300 mV. gerilim düşmesi görüyor olmam sanırım size kabaca bir fikir verebilir.

Kablo kayıpları ve uygun kablo seçimi ile ilgili bir makaleyi burada görebilirsiniz.

Ayrıca , bugün siteleri gezerken karşılaştığım ASTRON RS-35A Power Supply'ın akım sınırlama sorunu ile ilgili bir modifikasyon gözüme çarptı. Konu ile ilgili olduğunu düşündüğüm için burada paylaşmak istedim.

« Son Düzenleme: 26 Haziran 2011, 23:04:36 Gönderen: TA2EY »
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #7 : 26 Haziran 2011, 20:57:36 »
Mustafa bey ilginiz için teşekkür ederim.Ben kullandığım adaptörde çıkış uçlarının alındığı born vida tipi konnektöre panel tipi voltmetre bağladım ve 13,80 volt'a ayarladım voltajı.Şimdi özellikle yukarıda linkini verdiğiniz sitedeki kablo kesitleri ve uzunluklara göre akım değerlerine bakınca fikir sahibi oldum.Telsizin dibindeki enerji konnektöründen voltajı ölçüp 13.80 volta regüle kısmındaki trimpotla ayarlamayı düşünüyorum.Malum çıkıştaki 0,5 volt kayıp telsizin çıkış gücüne olumsuz derecede yansıyor.Ayrıca şemasını verdiğiniz astron power supply'ın şeması çıkmamışmı yoksa benim internet bağlantımdanmı kaynaklanıyor?Sağlıcakla kalın.73..
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8EO

« Yanıtla #8 : 26 Haziran 2011, 22:51:09 »
Merhabalar aşağıdaki link bir fikir verebilir belkide , saygılarımla .

http://www.youtube.com/watch?v=rNpkJfmKBsM

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #9 : 26 Haziran 2011, 23:14:10 »
Mustafa bey ilginiz için teşekkür ederim.Ben kullandığım adaptörde çıkış uçlarının alındığı born vida tipi konnektöre panel tipi voltmetre bağladım ve 13,80 volt'a ayarladım voltajı.Şimdi özellikle yukarıda linkini verdiğiniz sitedeki kablo kesitleri ve uzunluklara göre akım değerlerine bakınca fikir sahibi oldum.Telsizin dibindeki enerji konnektöründen voltajı ölçüp 13.80 volta regüle kısmındaki trimpotla ayarlamayı düşünüyorum.Malum çıkıştaki 0,5 volt kayıp telsizin çıkış gücüne olumsuz derecede yansıyor.Ayrıca şemasını verdiğiniz astron power supply'ın şeması çıkmamışmı yoksa benim internet bağlantımdanmı kaynaklanıyor?Sağlıcakla kalın.73..

Onur bey merhaba,

Telsizin dibindeki besleme konnektöründen yapacağınız voltaj ölçümü; TX ve RX esnasında çekilen akım dolayısıyla kablolarda düşecek gerilim değişimi nedeniyle sağlıklı olmayacaktır.
İdeal olan , yukarıda Bilal abinin mesajındaki 2. maddede bahsettiği şekildir.
Eğer kullandığınız devrede sense uçları mevcutsa , bunları ayrı kablolar ile cihazın dibindeki besleme konnektörüne taşımak ve regülasyon noktasında 13.8V elde edecek ayarı yapmak en mükemmel sonucu verecektir.

Yukarıdaki mesajımda eklediğim resim , amerikan sialhlı kuvvetlerinin güvenli sitesinden alındığından dolayı güvenlik sertifikası yüklü olmayan bilgisayarlarda sorun çıkarıyor. Uyarınız üzerine linki kaldırarak resmi sayfaya ekledim.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #10 : 27 Haziran 2011, 08:01:17 »
  Mustafa bey resim için teşekkürler.
Telsizin rx ve tx esnasındaki akım farklılıkları voltaj değerine yansıyacağını düşünemedim.Ayrıca Bilal beyin açıkladığı maddedeki sense uçları regülemde mevcut değil şimdi bu voltaj düşmesi kafama takıldı ya benim regüleye uyarlayacam yada yeni bir regüle devresi yapacam.Tavsiyeleriniz ne olur? Ayrıca Bülent beyin verdiği görüntülerdeki devreyle benim devreyi kıyasladığımda çıkış transistörü olarak ben 8 adet 3772 kullandım,adamlar nereden bulmuşsa 220000 mikrofarat kondansatör kullanmışlar blok olarak ben blue mavi elektronikten 15000 mikrofarat 50 volt dan 10 adet alıp paralel bağladım 150000 mf 50 volt elde ettim ama çok yer kapladı.Bu tür kondansatörlerden Türkiye'de varmı?yada hiç rastlayanınız oldumu?Trafo olarakta 18 volt çıkışlı 750 watt gücünde trafo sardırdım büyüklüğünü ağırlığını siz düşünün.Videoda adam toroide sarmış galiba bu tür trafolar hakkında bilginiz varmı?Ben klasik primer sekonder prensibini biliyorum.Bu trafonun çalışma prensibi nasıl oluyorda 220 voltu istediğimiz güç ve voltaja düşürebiliyor?Sayenizde yeni bilgiler sahibi oluyorum.Forumdaki tecrübeli arkadaşların bilgi birikimini bizlerle esirgemeden paylaşması hem forum sitesi hemde arkadaşlarım hakkında memnuniyetimide bildirmek istiyorum.
I LOVE İCOM

Çevrimiçi TA8A

« Yanıtla #11 : 27 Haziran 2011, 10:55:48 »
Onur Bey,

6mm2 telin 1 km boyundakinin direnci 3 ohm civarındadır. Siz 2 metre kullanmışsınız. Voltaj hem + hem de - iletkeninde düşeceğinden sanki toplam kablo boyunu 4 metre düşünmeliyiz. 1 km si 3 ohm olursa, 4 metresi kaç ohm olur diye bir doğru orantı kurup çözdüğümüzde 0,012 ohm buluruz. HF cihazlar maximum 25 amper civarında çekerler. Ohm kanununa göre bir V=IxR formülünden yola çıkıp hesapladığımızda 0,3 volt buluruz. (Umarım hesapları doğru yaptım) 0,3 Volt bana göre HF cihazda pek önemli olmaz diye düşünüyorum.

Sağlıcakla kalın.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #12 : 27 Haziran 2011, 12:06:47 »
Bilal Amca, Hesabın doğru.

İlave olarak, 6 mm2 Bakır iletkenin 1 Km direnci 3,08 ohm , aynı kesitteki Kalay kaplı oto kablosunun direnci ise 3,11 ohmdur. Yani DAHA YÜKSEKTİR. Bazı arkadaşlarımızın Kalay kaplı oto kabloları ile tesisat çektiği, cihaz-adaptör bağlantılarında bu tü kablolar kullandığını görüyorum. Kalay, sadece lehim kolaylığı sağlar, onun dışında bir faydası yoktur, zararı vardır. Buna da dikkat etmekte fayda görüyorum. Yüksek akım devrelerinde Çıplak bakırlı kablo kullanınız. 

Çevrimiçi TA8A

« Yanıtla #13 : 27 Haziran 2011, 12:21:24 »
Atila abim,

Yuvarlak olsun diye 3 ohm demiştim. Belki diğer arkadaşlar farklı kabloların direncini merak eder. Şöyle bir tablo buldum ve ekledim. Tablonun üzerine tıklarsanız daha büyük görebilirsiniz.

73

Bilal, TA8A

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #14 : 27 Haziran 2011, 13:41:41 »
Bilal bey verdiğiniz açıklayıcı cevap için teşekkürler.Ben şuan Malatya'da olduğumdan adaptöre bağladığım kabloyu ölçemedim ve kafamda bir soru işareti ile geziyordum.Verdiğiniz bilgi aydınlattı beni.Tabi adaptörü yaptık ama işin tam teknik yönlerini hesaba almadık.Atilla beyin dediği gibi kalay kaplı kablolar kullandım.Bu açıklayıcı bilgilerinizden sonra Bergama'ya döndüğümde ilk işim kullandığım kablolarda değişiklik yapmak olacak.Devre içime sinmedimi olmuyor.Tabi 2 metre kabloda 0.3 voltluk kayıp çok olmasa bile en azından içine döşediğim kabloları değiştirecem.Bilgilendirdiğiniz için siz değerli büyüklerime teşekkür ederim. 73..
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA9V

« Yanıtla #15 : 28 Haziran 2011, 16:59:50 »
adaptör şemaları

Çevrimdışı TA9V

« Yanıtla #16 : 28 Haziran 2011, 17:05:19 »
50 amper olan şemanın kısa devre koruma sı hakkındaki yorumlarınızı rica ediyorum.
nedenini sorarsanız belkide birçok arkadaş bu adaptörü kafasında yapmak için tasarlıyordur.vede maliyet açısından malzemeside azda olsa maliyet gerektiriyor.kısa devre korumanın çalışıp çalışmadığını test etmek için uçları kısadevre edince çıkış transistörleri yanarsa yeniden alıp takmak gerekiyor.
en sağlıklısı denemek ama yinede tecrübeli arkadaşların desteğine ihtiyacım bulunmaktadır.

Çevrimdışı TA9V

« Yanıtla #17 : 28 Haziran 2011, 17:08:18 »
2.şemayı mosfet bir transistöre uygulamak için nasıl bir modifiye gerekiyor.L200 entegresi 2Amper çıkış veriyor.mosfet için fazla.
mosfet deki amaç daha az akım ile transistörü sürmek.vede mosfetlerin verimi silisyum transistörden kat kat iyi olması.

Çevrimdışı TA9V

« Yanıtla #18 : 03 Temmuz 2011, 23:22:52 »
40amper pwr suplay tek.döküman

Çevrimdışı TA9V

« Yanıtla #19 : 03 Temmuz 2011, 23:24:05 »
40amper teknik dökümanın devamı