Kıymetli Arkadaşlar,
Bu tür yüksek akımlı güç kaynaklarında düşük akımlı olan güç kaynaklarına göre çeşitli sorunlar ortaya çıkar. İki tanesi çok önemlidir. Yukarıda verilen devre bu iki sorunu önleyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sorunlar şunlardır.
1- Yüksek akım çekmek gerektiğinde doğrultucudan sonraki kondansatörlerin ÇOK yüksek değerde olması gerekir. Kondansatör değeri yükselince üzerine şarz edeceği miktar artar. Bu tür kondansatörleri doğrudan hatta bağlarsanız, cihazı açtığınızda sürekli sistemdeki sigortalar atar. Sebebi ise boş bir kondansatörün dolana kadar kısa devre gibi görünmesidir. Bunu önlemek için yüksek akımlı güç kaynaklarına soft start özelliği eklenir. Bu devredeki röle bu iş için tasarlanmıştır. (Ayrıca paralelindeki Tristör ile başka iş de yapmaktadır. O ayrı konu) Siz S1 anahtarını kapattığınızda bir şey olmaz. Yalnızca trafo enerjilenir. S2 butonuna bastığınızda kondansatörler 10 ohmluk R1 direnci üzerinden ANİDEN değil, YAVAŞ YAVAŞ dolmaya başlar. Kondansatörlerin voltajı RLa rölesini çektirecek değere ulaştığında bu röle çeker ve RLa1 kontağı aracılığı ile 10 ohmu ve S2 butonunu kısa devre eder, güç kaynağı çalışmaya başlar.
2- Diğer bir sorun, bu kadar yüksek akım çektiğinizde güç kaynağının çıkışında kullandığınız kablonun direnci sebebiyle gerilimin düşmesidir. Çünkü bu tür devreler her zaman kendi çıkış uçlarındaki gerilimi sabit tutacak şekilde çalışır. Sizin kullandığınız kabloda düşecek gerilime pek karışmaz. Bu gerilim düşümünü ortadan kaldırmak için, akımı taşıyan kablo haricinde iki tane de gerilim sensörü kablosu eklenir. Elektronik devre bu sonradan çekilen iki kabloyu kullanarak güç kaynağı çıkışını değil de sizin cihazınıza ulaşan gerilimi ayarladığınız değerde tutar. Yukarıdaki devreyi kullanırsanız ve kablodaki gerilim düşümü sizi fazla etkilemeyecekse, o zaman +S ucunu +out ucuna, -S ucunu da -out ucuna kısa devre etmelisiniz. Ama eğer derseniz ki, kablodaki gerilim düşümünü de ortadan kaldırayım, o zaman bu kısa devre işlemini sizin cihazınızın hemen yanından yapmalısınız. Yani +out ve - out kablolarını güç kaynağından cihazınıza kadar getirirsiniz. (Bu kablolar esas akımı taşıyacağından yeterli kalınlıkta olmalıdır). Sonra +S ve -S uçlarını da güç kaynağınızdan cihazınıza kadar getirirsiniz. (Bu kabloların kalınlığı önemli değildir). Birleştirme işlemini cihazınızın yanında yaparsınız. Böylece bu güç kaynağı kendi çıkışını kontrol ederek gerilimi ayarlamaz, cihazınızın hemen dibindeki gerilimi kontrol ederek gerilimi ayarlar.
Sağlıcakla kalın,
73
Bilal Ekmekci, TA8A