Gönderen Konu: QRP için anten tavsiyesi  (Okunma sayısı 214 defa)

Çevrimdışı TA1MD

QRP için anten tavsiyesi
« : 22 Haziran 2011, 04:08:35 »
Oldukça popüler olan forty 7MHz QRP cihazım bitmek üzere olduğundan buna uygun anten arayışı içindeyim. Ancak maalesef bir takım zorluklar var.
-Öncelikle anteni çatıya koyamıyorum. Bu yüzden balkonda çalışacak ufak bir antene ihtiyacım var.
-HF le ilgili hiçbir ekipmanım olmadığından antenin anten tuner vs. gerektirmeden çalışabilmesi gerekiyor.
-Balkonla yan odanın penceresi arasına dipol germe imkanım var ancak burasıda yaklaşık 2.5-3 metre filan mesafe ediyor.
-Ev kira olduğundan balkona veya duvarlara kalıcı bir saplama vs. yapamıyorum.
-Üstümüzde kat olduğundan yukarı doğru uzatmam da pek mümkün gözükmüyor.
-Balkon kullanıldığından içeriye doğru bir çıkıntı, uzun radyel filanda kullanmam zor.
-Belkide en önemlisi şuan balkondaki 3 adet antenim dahi yeterince dikkat çektiğinden mümkün olduğunca dikkat çekmeyecek sade bir tasarım olması gerekli.

İşim epey zor yani hihi :)

Gelelim pozitif yanlara,
+ çıkış gücüm 5-10w civarında olucak (belki ilerde 60-70w bir lineer de yapabilirim :)
+antenin sadece 7000-7200 KHz arasını kapsaması yeterli. Öyle çok bandda, geniş bandla çalışan bir antene ihtiyacım yok.

Bugüne kadar birçok vhf-uhf anten denemem olduğundan yapımda zorlanmayacağımı düşünüyorum, eğer kritik-özel bir malzeme yoksa.

Bu durumda olsanız siz ne yapardınız? Bu imkanlarda kullanabileceğim en iyi anten tasarımı ne olur?

Birde uzun süredir balkondan aşağıya (geceleri :) 0.75 lik yaklaşık 10m uzunluğunda bir tel sallandırıp onunla dinleme yapıyorum. Yani bir nevi long wire. bu şekilde herhangi bir anten tasarımı bulamadım internette, buna benzer bir tasarım bulabilirsem çatıdan gelen yağmur suyu borusunun yanından sallandırıp kullanabilirim diye düşünüyorum. Bu konuda fikirleriniz nelerdir?

Çevrimdışı TA3TK

Ynt: QRP için anten tavsiyesi
« Yanıtla #1 : 22 Haziran 2011, 07:54:47 »
Mutlu bey size tavsiyem ta3en Huseyin hocamın sitesindekı eco antenin kopyası olan mobil anten ile ilgilenmeniz. ben balkon demırlerını sase olarak kullanıp saglıklı bır sekılde 40 m de kullandım.minimum swr yı bandın ortasına denk getırınce tunerde  gerektırmıyor. basarılar dılıyorum...
Ergün BİLGİN
Tel:05057139076
msn-mail: bilgin.67@hotmail.com
Locator: KM38ML
İZMİR
73

Çevrimdışı TA1ZE

Ynt: QRP için anten tavsiyesi
« Yanıtla #2 : 22 Haziran 2011, 08:46:37 »
elimde bulunan askeri cihazda kullandığım bir anten. 20 w ile avrupa istasyonlarından çok sağlıklı raporlar aldım. balkonda kullanıyorum ve şiddetle tavsiye ediyorum. 73.
sevgiler oguzhan
tb1boz

http://www.arad.org.tr/yazilar/ta3bq/short%2040m/short40m.htm

Çevrimdışı TA3EN

Ynt: QRP için anten tavsiyesi
« Yanıtla #3 : 22 Haziran 2011, 11:18:22 »
        Merhaba Mutlu Bey,
        Nasıl sınız? Önce qrp çalışması yaptığınız için kutlarım. Neden? Satın alıp kullanmak varken yapmayı tercih etmişsiniz. Bu bir. İkincisi çalıştırdığınızda kendi cihazınızla dinleme yapmak veya tx yapmak ne denli mutluluk vericidir, bu iki. Önce qrp nin başarılı sonuçlanmasını dilerim. Bunda da bir sorun yaşarsanız bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya hazırım. Ayrıca www.ta3en.com  dan da yararlanabilme imkanınız olabilir. Olmadı telefonla ulaşabilirsiniz. GSM: 0.505.8274246
       Şimdi anten konusuna gelelim. Bütün amatörler gibi sizin de işiniz zor. Aynı sıkıntıları yaşadık yaşıyoruz. İnşallah çözersiniz. Olumsuz şartlarda da elektronikte çözüm tükenmiyor. Ben de aynı sıkıntıları yaşadığım bir dönemde  şöyle bir formül buldum.  http://www.ta3en.com/kolay.anten.cozumu.htm  Bu linkten yaptığım çalışmayı görebilirsiniz. Özetleyeyim. Kendi imkanlarımla yapmış olduğum mobil antenden iki tanesini bir yalıtkan maddede bir araya getirdim. Bir boruya tutturdum. Yani sizin anlayacağınız " T" harfine benzedi. Antenin topplam uzunluğu yakalaşık 2x130cm=260cm.   gibi.Ben bunu dama kurdum. Bir yıl kadar mecburiyetten kullandım. tx de rx de yaptım. Gelelim performansına. Hiçbir zaman yarım dalga dipolle kıyaslanamaz.Dinlemede de göndermede de dipole göre performansı düşük. Ama yinede  ihtiyacınıza belli ölçüde cevap veriyor. Aynı durumda olan TA5CT Taşkın Bey de iki mobil anten alarak aynısını balkonda kullanmak üzere yaptı. Onunla görüşüp fikir alabilirsiniz.
         Diğer bir yöntem bir tane mobil anten alısınız ve balkonun demirlerine tutturarak(şese vererek) kullanabilirsiniz. Bu da yapılabilir. Ama bunun kazancı biraz daha diğerine göre zayıf olur. Ama haddizatında bu da bir çözüm yolu.
         Başka bir çözüm yolu da tüner gerektiriyor. Bulunduğunuz balkondan karşıda bir dairenin balkonuna veya bir ağaca 10m den daha fazla kablo uzatarak tünerle kullanabilirsiniz. Anteni dama kurmaktan kurtulabilirsiniz.
         Benim evimde cephe 9m kadar. 20m dipol çekemiyorum.  Çare çare derken kısa dipol yapmaya uğraştım. Bobin sar kes kablo uzat kes defalarca dama çıktım indim. Uzun çalışmalar sonunda  o sıkıntıdan da kurtularak yapmıştım. Ve o gündür bu gündür hala o anteni kullanmaktayım.  http://www.ta3en.com/kisa.dipol.anten.htm burada bilgileri var. Kullanabilirsen düşün. Hatta bir çok arkadaş bu çalışmayı yaptı. Kullanmakta olanlar bile var. Sakinleri ikna damda  edip bunu anteni yaparak kurabilirsin.Ben çok memnunum.
         Su borusunun içindeki kablo ile rx belki ama tx olmaz swr alır başını gider.
         Başarılar dilerim.     73 ler....   Hüseyin KARAGÖZ
         

Çevrimdışı TA8A

Ynt: QRP için anten tavsiyesi
« Yanıtla #4 : 22 Haziran 2011, 12:12:43 »
Mutlu Bey,

Ben TA2EN Hüseyin Bey'in yaptığı antenin benzerini uzun süre balkon demirine bağlayarak kullanmıştım. Sizin şartlarınızda tavsiye ederim. Bundan önce ise 10 metre civarında elektrik kablosunu balkondan aşağıya sarkıtıp MFJ tuner ile tune ederek kullanıyordum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A