Hüseyin bey merhaba,
Öncelikle PLL in özet olarak çalışma mantığı ve hesaplamaları için daha önce yazdığım şu başlıktaki yazıya göz atabilirsiniz :
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,15783.0.htmlÖncelikle minik metal kutuda satılan osilatörlerden neyi kastettiğinizi anlayamadım ancak tahmin ettiğim kadarıyla şu elemanlardan bahsediyorsunuz:

Eğer bahsettiğiniz devre elemanları bunlarsa, bu elemanlar VCO yani 'gerilim kontrollü osilatör' değil sadece osilatördür. Dolayısıyla PLL sisteminde kullanamazsınız. Bu elemana beslemeyi verdiğinizde çıkışından sabit frekansta bir sinyal alırsınız ve bu sinyalin frekansını değiştiremezsiniz.
PLL kitleri satılan biryer hiç duymadım, açıkçası çokda ihtimal vermiyorum çünkü PLL sistemi sizin devrenize göre çok değişiklik gösterebilir. Ancak qrp devrenizin çalışma mantığına uygun frekansta bir sinyal jeneratörü devresi belki bulabilirsiniz. Bu durumda QRP nizin üzerindeki VCO katını iptal ederek bunun yerine sinyal jeneratöründen aldığınız sinyali giriceksiniz.
PLL entegrelerinin çok büyük bir kısmına yazımda açıkladığım değerler seri olarak bir mikrokonrolör (pic,8051 vs.) tarafından gönderildiğinden zaten pot ile çalıştırma şansınız yok gibi. Zaten anlamsız olur. Yapacağınız sistem ya aşağı yukarı şeklinde butonlu yada encoder li olmak zorunda. Encoderi bir mikrokontrolör tarafından okuyup sağamı solamı çevrildiğini anladıktan sonra önceki frekansınızı ayarladığınız step aralığı kadar arttırıp yada azaltıp gerekli hesaplamaları yaparak PLL entegresine göndereceksiniz.
Yukarıdaki linkteki yazımda da yazdığım üzere yarışmaya katılmak için PLL devreleri üzerinde epey araştırma yaptım, hatta bir takım pic kodlarınıda yazdım ancak yarışma şartlarına sonradan eklenen bazı kısıtlamalar sebebiyle yarışmaya katılmaktan vazgeçtiğim için hiç bir zaman pratiğe dökme şansım olmadı. Eğer siz yapmak isterseniz en azından teorik kısımda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Şartlarınız nedir bilmiyorum ancak ben Ankara'da istediğim özelliklerde PLL entegresi bulamadım. Bulabilirseniz çalışma yapmanızı tavsiye ederim ancak eğer bulamazsanız FLL yani frequency locked loop devrelerine göz atabilirsiniz. PLL sistemi referans kristalinin ve vco frekansının fazlarını karşılaştırırken, FLL sistemi doğrudan sistemin çıkış frekansına bakar ve kaymaları tolere etmek amacıyla vco'ya müdahale eder. Hassasiyeti PLL kadar iyi ve PLL kadar hızlı değildir ancak yinede işinizi görür diye tahmin ediyorum. Aşağıdaki linkte Pic16F628 ile yapılmış bir FLL devresi göreceksiniz. Bu devreyi yapmadım ancak oldukça basit ve yazılanlara bakılırsa etkili gözüküyor. Maliyetide çok değil ve heryerde bulunabilecek malzemeler. İsterseniz bir deneyin.
http://www.9h1lo.net/fll/fll.pdf2. kart vco kartı bunu komple yapmak zorunda değilsiniz sadece vco katındaki varikap kısmını kendi devrenize adapte ederek ve qrp üzerindeki vco nun çıkışını (gerekliyse güçlendirerek veya zayıflatarak) 1.karttaki frekans girişine takarak çalıştırabilirsiniz.
Başarılarınızın daim olması dileklerimle, 73
Mutlu