Gönderen Konu: ASELSAN TMV 4926 BAĞLANTILARI  (Okunma sayısı 387 defa)

Çevrimdışı TA2ACS

ASELSAN TMV 4926 BAĞLANTILARI
« : 10 Haziran 2011, 14:31:42 »
Arkadaşlar selamlar. Elimde baba yadigarı sayılabilecek 93 model Aselsan TMV 4926 var fakat nasıl çalıştırabileceğim konusunda yardıma ihtiyacım var. Amatörlüğe yeni adım atmış sayılırım ve bu telsizi çalıştırabildiğim taktirde ilk araç cihazıma sahip olmuş olacağım.
Cihazın bağlantılarını tam olarak çözebilmiş değilim. Resimlerdekibağlantılara numaralar koyarak sorularımı iletiyorum. Şimdiden teşekkürler
NO1: Bu bağlantının el mikrofonuna ait olduğunu düşünüyorum. Altı giriş var mikrofonda da olduğu gibi. Fakat mikrofonda neden altı giriş olduğunu anlamadım (hoparlor görevi de görse 3 girişin yeteceğini düşünüyorum) ve bu altı kabloyu doğru şekilde nasıl bağlayacağımı bilemiyorum. Ayrıca bu bölüm için elimdeki konnektör de kopuk Konya sokakta aradım fakat bulamadım.

NO2: Bu bölümün anten girişi olduğunu tahmin ediyorum. Bağlanti ismi nedir. Anten ise anten için konnektörü hangi isimle arayacağım.

NO3: Bu bölümle ilgili fikrim yok.

NO4: Bu bölümde ikisi içeriden kısa devre yapılmış 9 pin var. Bunlardan toprak (kısa devre yapılmış olan ikisi) faz ve hoparlör çıkışı olanları buldum ve telsizi çalıştırdım. tuşlara basıldığında dıt sesini alabiliyorum. Ama diğerler 5 pin hakkında fikrim yok.

NO5:Bu kablo da cihazla ilgili ama ne işe yaradığını bilmemekle birlikte programlama için kullanılacağını sanıyorum.

Bağlantıları hallettikten sonra programlama için de yardıma ihtiyacım olacağını sanıyorum. Cihaz Istanbulda bir taxi telsizi olarak kullanıldı. Dolayısıyla amatör banda ayarlamam gerek. Kendi içerisinde program diye bölüm var ama oraya girdiğimde alet turuncu olan leti yakıyor ve donuyor. tahminim harici bağlantı bekliyor.
Öncelikli olarak bağlantı ile ilgili yardımlarınız bekliyorum. Teşekkürle. 73 ler

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: ASELSAN TMV 4926 BAĞLANTILARI
« Yanıtla #1 : 10 Haziran 2011, 15:00:15 »
Merhaba Salih,
NO1: resime bak. mikrofon konnektörü aynı zamanda burada programlama girişleride var. Bu konnektörü konya sokakta veya başka yerde bulamazsınız. Tek çözüm hurdalık veya elinde olan bi amatörden rica ediceksin. Bende de yok.
NO2: Anten konnektörü, UHF konnektör diye geçer. Telsizdekinin asıl adı SO239 buraya takılacak konnektörün adı PL259 dur.
NO3: Güç girişi. Bağlantısını hatırlamıyorum ancak multimetre yardımıyla ölçersen uçlardan biri telsizin kasasıyla kısa devredir buraya - , diğer tarafa + ucu bağlıyacaksın. 13.5v civarı 8-10A verebilen bir güç kaynağı kullanmalısın.
NO4: İç taraftaki iki pine hoparlörü bağlıycaksın.
NO5: gösterdiğin kablonun ne olduğunu bilmiyorum yakından ucunun bi resmini çekebilirsen bi fikir yürütebilirim.

Bu cihazların programlanması biraz karışık. İçindeki 24c16 eeprom entegresini söküp dışarıda programlayıp takman gerekiyor. Bunun içinde eeprom programlayıcı bir devreye ihtiyacın var. Yapmak istersen http://320volt.com/arizali-divx-dvd-oynatici-24c16an-eeprom-kopyalama/  bu adresteki devreyi yaptım ve kullanıyorum. Uğraşmak istemezsen sana bir eeprom hediye edeyim. Ancak şöyle bir sorun var. bu cihazlar trunk çalışıyor bizim analog sisteme dönmesi için bir modifikasyon gerekebilir bu konuda bir bilgim yok.

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #2 : 10 Haziran 2011, 15:13:25 »

Çevrimdışı TA5S

« Yanıtla #3 : 11 Haziran 2011, 02:36:42 »
amatore cekmeden kullanamazsın epromla programlanır 24c16 ama bu cıhaz uhf oldugu ıcın 24c16 kurtarmaz ıcerısndekı 27c256 nın da ayarlanması gerek yoksa ARZ FRK yazısı cıkar kolay gelsın olmaz ısem gene burada yazın elımızden gelenı yaparız
saygılarımla 73ler
Hilmi ÖZBEK
ESKİŞEHİR

TA5S   
Zoru başarırız imkansızlık biraz zaman alır....73

Çevrimdışı TA2ACS

« Yanıtla #4 : 16 Haziran 2011, 18:40:30 »
merhaba mutlu mesajın için geç cevap yazıyorum kusura bakma.
Öncelikle verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Bağlantıları ayarladığımda yardımın için tekrarda kapını çalacağım. Vakıt bulur bulmaz. Hoşçakal. 73

Çevrimdışı TA2ACS

« Yanıtla #5 : 16 Haziran 2011, 18:41:27 »
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler

Çevrimdışı TA2ACS

« Yanıtla #6 : 06 Ağustos 2011, 15:31:49 »
Arkadaşlar 24c16 ve 27c256 entegrelerini söktüm. 24c16 için bir programlama devresi kurdum fakat, yazılacak olan program dosyası yok elimde. elinde olanlar gönderebilir mi. Bir de 27c256 yı nasıl programlayacağım. Yardımcı olabilir misiniz.mail: coskun_h@ug.bilkent.edu.tr

Çevrimdışı TA2E

« Yanıtla #7 : 06 Ağustos 2011, 17:51:20 »
merhaba 24c16 yı klonlayacak donanım varsa  dosya kolay,27C256 entegresini klonlayacak aparatın varsa o da kolay yoksa bana 27C256 entegre gönder yapıvereyim.Ayrıca başka faydalarımda olabilir.
TA2JU
Hasan TURGUT
hasbahce@isnet.net.tr
73's
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E

Çevrimdışı TA2ACS

« Yanıtla #8 : 07 Ağustos 2011, 15:51:51 »
Hasan bey mail adresinize yazdım ordan irtibat kurabilir miyiz.

Çevrimdışı TB1CYZ

« Yanıtla #9 : 18 Şubat 2012, 19:02:29 »
com bağlantısı varmı peki, programı ile birlikte

Çevrimdışı TA2E

« Yanıtla #10 : 18 Şubat 2012, 22:26:42 »
Salih bey e mailime bilgi gelmedi isteğinizi tekrar ediniz .
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E