Gönderen Konu: 40 m çatı anteni malzemesi ve balun hakkında.  (Okunma sayısı 292 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

40 m çatı anteni malzemesi ve balun hakkında.
« : 13 Haziran 2011, 11:37:44 »
Değerli arkadaşlarım,

kendi QRP 40 m "forty" cihazımı imal ettikten sonra basit antenlerle bir yere varamıyacağımı anlayarak çatıya 3 adet birer metrelik boru yaptırdım şimdi sıra anten tellerine ve balun'a geldi.

1- anten teli 1 mm kalınlığında tek telle olabilirmi, olamazsa nasıl verimli ve ucuz bir tel olabilir?

3- antenin ortasından cihaza 20 m koaksiyel kablo çekmem gerekiyor. bunun ideal uzunluğu ne olabilir?

2- elimde sarı, dışı 30 mm, içi 6 mm çaplı, 10 mm kalınlığında  toroid var . bununla balun yapabilirmiyim, yapabilirsem sarımları detaylı anlatırsanız sevinirim. çünki 30 yıldır elektronikle uğraştığım halde şu toroide bir türlü aklım ermedi

selam, sevgi ve teşekkürler.

Çevrimdışı TA1DX

Ynt: 40 m çatı anteni malzemesi ve balun hakkında.
« Yanıtla #1 : 13 Haziran 2011, 14:40:36 »
Merhaba Arkadaş,

1- Anten teli olarak 1 mm tel olmaz, Hem mekanik olarak dayanmaz hemde elektriksel olarak ince gelir. Minimum 0,75 mm2 kesitinde çoklu damar tavsiye ederim. 40 m bandı için 10+10 m gereklidir.

2- Koaksiyel kablo kullanacağınız için, anten kablo boyunun çalıştığınız frekans ile hiçbir ilgisi yoktur. Mümkünse 20 metre gibi bir mesafe için RG 213 kablo tavsiye ederim.

3- Yaptırdığınız 3 adet direği birbirine ekleyerek oluşacak 3 metre direği, bu antenin orta noktasını yukarıda tutmak için, yani inverted vee dediğimiz anten türü için kullanacağınızı varsayıyorum,  RG 213 kullanacaksanız 10 cm, RG 58 kullanacaksanız 5 cm çapında Pimaş boruya 10 tur sararak Aptal balun dediğimiz şok bobinini 1:1 balun yerine kullanabilirsiniz, Toroidiniz hakkında bilgim yok maalesef.

Başarılar dilerim.

Atila

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #2 : 13 Haziran 2011, 18:35:10 »
Merhabalar.

Atila Beyin yazdıklarına ekliyecek bir şey yok, dediklerini uygularsanız verim alacağınıza inanıyorum . Toroide gelince elinizdekinin işe yarıyacağını pek sanmıyorum genelde sarı renkli olanlar power supplylardan çıkma oluyor onlarda bizim frekanslarda çalışmıyorlar. Yinede toroidden balun yapacagım derseniz yardımcı olmaya çalışırım .Kolay gelsin. 73.

Osman KIRATLI TA2VO
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #3 : 14 Haziran 2011, 11:10:44 »
Balun ile ilgili orak 'Curret Balun Voltage Balun'konu başlığı yardımcı olacaktır. Linklere ve kütphana giriş bilgilerini verdim. Kütüphanede Sevick adı altında girerseniz konu ile ilgili kitapları indirirsiniz. Başlangıç olarak 1:1 balun hakkındaki yazıyı okumanızı tavsiye ederim.
http://www.nonstopsystems.com/radio/balun-sevick.pdf
73's TA8E