Gönderen Konu: KUTAHYA SIMAV BOLGESINDEN DEPREM BILGISI  (Okunma sayısı 428 defa)

Çevrimdışı TA5S

KUTAHYA SIMAV BOLGESINDEN DEPREM BILGISI
« : 20 Mayıs 2011, 00:37:46 »
KÜTAHYA SIMAV BOLGESINDEN DEPREM BILGISI FREKANSLARDA DUYARLI OLALIM ARKADASLAR
Hilmi ÖZBEK
ESKİŞEHİR

TA5S   
Zoru başarırız imkansızlık biraz zaman alır....73

Çevrimdışı TA3TR

Ynt: KUTAHYA SIMAV BOLGESINDEN DEPREM BILGISI
« Yanıtla #1 : 20 Mayıs 2011, 01:35:51 »
 Öncelilkle Bölgede bulunan bütün arkadaşlara geçmiş olsun,

Arkadaşlar bu aksam saatlerinde Kütahya Simav 5.9 büyüklüğünde olan depremden sonra  Cep telefonlerı dahil sistem iş görmez hale geldiğini hep beraber tekrar yaşamış olduk. Bu gibi durumlarda role frekanslarında yapılan görüşmelerde dikkatimi çeken ve dikkat edilmesi gereken  birkaç önemli husus paylaşmak istiyorum. Öncelikle her role frekansının sorumlu bir oparatörü ya da oparatörleri vardır olaydan sonra muhaberenin kesintisiz devam edebilmesi için sorumlu oparatör muhabereyi yönlendirir. Role frekansında gereksiz görüşmeler, hal hatır sormalar normalleşme sağlanana kadar yapılmamalıdır.

Bu akşamki yapılan muhabereler içerisinde İstanbul bölgesinden çağrı işaretini vermemin doğru olmayacağı bir arkadaşımız heyecanından olacak ki, role de ( lütfen gereksiz yere role yi meşkul etmeyin, ve yıkım olduğunu frekanslardan söylemeyin, halk panik yapar ) ya da buna benzer ifadelerde bulunmuş, bu konuşması esnasında 1 dakikayı aştığı için role time air e geçmiş, mikrofonu bıraktığında başlayan yeni görüşmeyi duyunca neden üzerime konuşuyorsunuz gibi bir ifade kullanmıştır. Olay sonrası bu tip bir ifade ortamın daha fazla karışmasına sebep olacağından kesinlikle kaçınılmalıdır.

Öncelikle Roleyi gereksiz yere meşkul etmemek ve bunun bilincinde olmak olması gereken bir davranıştır. Olay hakkında bilgi akışı telsiz vasıtasıyla sağlandığından frekanstan akan yıkım dahil her türlü bilgi kaynak belirtilmek suretiyle yapılması uygun ve olması gereken bir muhabere şeklidir. Kaldı ki amatör camia dan ziyade geniş kitlelere TV kanalları vasıtasıyla zaten yapılıyor. Diğer bir konu ise bir dakikalık sürenin aşılmasıyla rolenin time air a girmesi arkadaşımızın yanlış anlamasına sebeb olmuş, sistemin  time air den çıkması sonucunda,  neden üzerime konuşuyorsunuz gibi gereksiz olan bir ifade kullanmıştır.  Bu gibi durumlarda daha sakin olunmalı, bilgi paylaşan arkadaşları dinlemeli, gereksiz her türlü muhabereden kaçınılmalı, muhabere kısa tutulmalı, kendine görev bilip bilincsizce davranılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki her rolenin sorumlu oparatörleri vardır. Sorumlu oparatör frekansta olmasa ya da olamasa dahi daha tecrübeli bir arkadaş muhabereyi yönlendiriyorken mudahale etmekte doğru bir davranış değildir. Amacım kimseyi kırmak değil eksik görmüş olduğum bir durumu paylaşmak istedim 73.

TA3TR  Resul KAMÇI

Çevrimdışı TA1CFF

« Yanıtla #2 : 20 Mayıs 2011, 02:35:26 »
Kütahya bölgesindeki arkadaşlara Edirne den büyük geçmiş olsun diyorum. İnşaallah kötü bi durum yoktur..

TB 1 CFF

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #3 : 20 Mayıs 2011, 07:11:47 »
    Geçmiş olsun.
    Resul bey yukarıda söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum.Kütahya bölgesine en yakın ve bölgenin en geniş kapsamlı rölesi olan 145.762.5 Bursa Uludağ rölesi malesef dün akşam bazı bilinçsiz arkadaşlarımız tarafından yanlış kullanıldı.Röleyi meşgul etmeyelim diyen arkadaş mandalı bırakmak bilmiyor ve ne yazıkki Kütahya bölgesinden röleye girmeye çalışan arkadaşlarımız  qsk lar çekip beklemek zorunda kalıyorlar.Böyle bir zamanda hal hatır sormak, alakası olmayan bölgelerdeki arkadaşlara çağrı yaparak gereksiz muhabereler yapmak eğitimsizliğimizi gösteriyor.Zaten Gsm şebekeleri bilinçsizlikten  çöküyor birde tutup rölelerimizi meşgul etmeyelim en azından biz yapmayalım.Bu tür durumda bir defa bölgenden dinlemede olduğunu bildirirsin varsa kısa bir bilgi verip dinlemeye çekilirsin.Buradan istirhamım lütfen duyarlı olalım.Gereksiz muhabere yapmayalım.

I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA5JA

« Yanıtla #4 : 20 Mayıs 2011, 07:27:28 »
ARKADAŞLARIMIZA ALLAH YARDIM ETSİN...
www.amatortelsizciler.com
Kemal DOĞAN
GSM: 0 532 221 82 82

Çevrimdışı TA3DJ

« Yanıtla #5 : 20 Mayıs 2011, 11:45:26 »
Bölgedeki arkadaşlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum
Resul Bey ve Onur Bey.in yazılarına ve düşüncelerine katılıyorum çok haklısınız. Deprem sonrasında frekansı dinlediğimde İstanbul bölgesinden çok gereksiz müdahale eden ve iyimisin hoşmusun diye bireysel çağrılarla roleyi meşgul eden arkadaşlar mevcuttu. Bir arkadaşımızda bölgenin sorumlu operatörümüdür bilemiyorum yalnız konuşmalarından pek böyle olmadığını düşünüyorum, kritik bölgeden konuşmaya çalışan arkadaşlarımıza bile "gereksiz konuşma yapmayın roleyi meşgul etmeyin" vs diyerek QSO. lara müdahale etti. Bu müdahalesini öyle uzun yaptı ki role bile dayanamadı kapandı. Neye ve ne amaçla bu müdahaleyi yaptı ben anlayamadım bölgedeki arkadaşlar sanırım cevap vereceklerdir. Görülüyor ki hala daha böyle kritik durumlarda "önce dinlemeyi, olayları gelişmeleri anlamayı ve bilhassa öncelikle olayın yaşandığı nokta bölgeye konuşma hakkını vermeyi" bilemiyoruz.

Yapıldımı? varmı? gündemdemi? uygulanıyormu? bilemiyorum bence;
Böyle durumlarda haberleşmenin sağlıklı yürümesi için bölgeye yakın şehirlerdeki sorumlu haberleşme operatörlerinin baz tabir edebileceğimiz kapmasa alanı geniş ve kritik bölgeyide içine alan bir rolede haberleşme trafiğini yönlendirmesi, nokta bölgeden haberlerin daha sağlıklı gelmesi için gerekeni yapması, kendi bölgesinden de aralıklarla bölge local rolesinden aldığı bilgileri role müsait oldukça baz roleden QST altında iletmesi doğru olmazmıydı...

Yine gördük ki teknoloji ilerlesede GSM şebekeleri böyle durumlarda cevap veremiyor, sistemleri çöküyor.

Bu nedenle ROLELERİMİZE İYİ BAKALIM ve AMACINA UYGUN KULLANALIM. Haberleşme ağımızı gözden geçirelim eksiklerimizi giderelim. Yaşanan bu tabiat olayı bizleri korkuttu fakat çok şükür az zararla atlatıldı. Bunu bir uyarı olarak kabul edelim ve tüm önlemlerimizi alalım. Takdir sizlerin

TA3DJ

Çevrimdışı TA3SA

« Yanıtla #6 : 20 Mayıs 2011, 13:07:35 »
Değerli radyo amatörü arkadaşlar ;

İlk başta deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza ve değerli radyo amatörü arkadaşlarımıza geçmiş olsun.Bizler , arkadaşlarımızla  Uludağ’da bir aktarıcı projesi için ilk yola çıkmaya karar verdiğimiz de , her kesimden  kişiler ile çeşitli istişarelerde bulunmuş, proje için olumlu yada olumsuz her türlü olasılığı elimizden geldiğince düşünerek yola çıkmıştık.

Böyle bir sistemin radyo amatörlüğü camiası için ne demek olduğunu, farklı bölge ve illerdeki radyo amatörü arkadaşlarımızı bir araya getirebilecek, amatörler arasında dostluk ve arkadaşlık bağlarını kuvvetlendirecek bu çalışmanın tabii ki birde öteki gerçeklerle bir bağı da olacaktı.

Bu bağı ve projenin önemini geçen gece bir kez daha canlı olarak yaşamış olduk. Her seferinde dile getirdiğimiz , hali hazırda en kolay haberleşme sistemi olan GSM şebekeleri çalışamaz hale geldi. Civar il ve ilçeler ile telefon bağlantısı tamamen koptu. Bu süreç içerisinde bölgeye bağlantıyı sağlayan,  deprem bölgesine uzak  radyo amatörlerinin, bölge amatörlerinden bilgi alabildiği bir tek Uludağ aktarıcısı idi.

QSO’ları takip ettik..Deprem bölgesi ile muhaberenin düzenli ve kayda değer bilgiler içererek yapılması gerektiğini umuyorum ki radyo amatörü sertifikasını almış tüm arkadaşlarımız biliyordur. Nitekim bu konuları biraz daha fazla çalışmamız gerektiği ortadadır.  Olağan dışı durumda, frekansta hazır olan bazı amatör arkadaşlarımız ayrı ayrı deprem bölgesindeki tanıdıklarına  çağrı yapmış, bazı çağrılar  bölge dışı hal hatır haline bürünerek, o an için frekans gereksiz QSO’larla tıkanmıştır.Sonucunda zaman zaman  aktarıcı timer’a girmiştir.

Ayrıca zaten TV kananlarında gösterilen görüntüler ve bazı eksik bilgiler aktarıcı üzerinden dinlemede olanlara aktarılmaya çalışılmıştır. Bölgeden gelen her türlü haberin önemine binahen , bu gibi hallerde muhaberede daha dikkatli davranmalı, bizi yönlendiren veya uyaran arkadaşlarımıza da itidalli davranmalıyız. 

Olağandışı durumlarda , hangi aktarıcı olursa olsun lüzumsuz görüşmelerden kaçınmalı, sadece bilgi maksatlı kısa süreli muhabereye yönelmeliyiz.Özhan Bey’in, Resul Bey’in ve Onur Bey’in yazılarına aynen katılıyorum.

Kütahya bölgesinden, bizlere bilgileri aktaran , bölge dışıyla irtibatını eksik etmeyen ve muhabereyi sabırla sürdüren tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Ülkemize geçmiş olsun..
Ali KARABAŞ
de TA3SA      KN40LE
ta3sa@hotmail.com
Sözde değil, özde amatör ruh..Anlayana..!!!

Çevrimdışı TA5E

« Yanıtla #7 : 20 Mayıs 2011, 15:48:31 »
Zamanında o korkuyu biz de yaşadık. Herkese geçmiş olsun diyorum. Ecz Zafer İNAN ta5e Adana

Çevrimdışı TA2CR

« Yanıtla #8 : 20 Mayıs 2011, 15:49:56 »
emeği geçen arkadaşarın hepsini gönülden kutluyorum ellerinize sağlık Afetsiz günler ....

Çevrimdışı TA2ABE

« Yanıtla #9 : 20 Mayıs 2011, 21:06:40 »
Tüm arkadaşların yazdıklarına gönülden katılıyorum. Ne yazık ki yukarıdaki yazılarda da görüldüğü üzere bazı radyo amatörü arkadaşlar bir noktadan sonra muhabereyi kişiselleştirmektedirler. Ayrıca hiç gerek olmadığı halde 1. bölgeden 76250 rölesine girip defalarca her çağrıda geçmiş olsun vs vs... dileklerini iletip uzun süre röleyi meşgul eden bazı arkadaşlar oldu. Bunun yanı sıra telsizciliğin birinci kuralı dinlemek olduğuna inanan bir radyo amatörü olarak gerek olmadığı sürece frekansa müdahale etmemek, frekansta dinlemede kalıp infoları bu şekilde takip etmek, gereksiz yere mandala basıp bireysel olarak info istemek o anda gelebilecek acil bir çağrıya engel olacağından bir sonraki info gelene kadar dinlemede kalmak yerine gereksiz muhaberle kanalı meşgul eden arkadaşların bu konuda öğrenmeleri gereken çok şeyleri olduğunu ve bu konuda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini, hepsinden önemlisi dinlemeyi öğrenmelerini tekrar anlamış olduk. Bu konuda herkes kendini irdelediğinde eksiğini bilir, bilmeyenlerin de işi çok zordur diye düşünüyorum. Çünkü 5,9'luk bir depremde gereksiz müdahalelerden bu şekilde sıkıntı yaşarsak daha büyük afetlerde aynen şebekelerin kilitlendiği gibi aynı duruma bizlerde düşeriz. Ayrıca belki bu konuda birçok arkadaşımız benimle hemfikir olabilir, bu gereksiz muhabereler için mandala basmaya çok yeltendim belki ama yinede gereksiz yere konuyu fazla uzatmamak için müdahale etmedim. Çünkü telsizci bir kişinin bunu bilmesi ve yapmaması gereken bir davranıştır ve muhabere kurallarını bilmeyen bir kişi benim gözümde telsizci olamaz.(Şahsi görüşüm) Ümit ediyorum ki bu tür durumların tekrarlanmaması ve bu tür davranışta bulunan arkadaşlarımızın daha bilinçli hareket etmesini temenni ediyorum... Afetsiz günler dilerim. TA2ABE
TA2ABE

Çevrimdışı TA4C

« Yanıtla #10 : 20 Mayıs 2011, 21:23:09 »
Deprem bölgesindeki arkadaşlara geçmiş olsun.
TA4C Uğur 73's

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #11 : 21 Mayıs 2011, 14:07:22 »
Hilmi Bey,

İmzanız TRAC-ARDAHAN olarak görünüyor. Emniyet görevlilerinin dernek üyeliğinde sıkıntı vardı. Bu konuda bir mevzuat değişikliği mi var? Eğer bilgilendirebilirseniz sizinle aynı konumda olan arkadaşlarımız için faydalı olur, onlar için de dernek üyeliği yolu açılabilir.

Sağlıcakla kalın.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5S

« Yanıtla #12 : 21 Mayıs 2011, 15:07:21 »
Yok bilal abicim henuz boyle bır duzenleme kamu kuruluslarında yok bız bır öğretmen arkdasımız adına muracaatta bulunduk ondanda saglıklı bır cevap vermedıler TRAC sevgisini Ömer Faruk Bey Asıladı bize Bende ımza kısmında ozamandan yazmıstım Trac Bize temsilcilik dahı vermesede biz onu sevdiğimizin bir göstergesi olarak öylelıkle kaldı abi ama dıkkatınızı cekmesı benıde memnun ettı dıye bılırım abi kendıne cok ıyı bak abi ardahandan sevgilerimizle ARDAHAN AMATÖRLERİ ....73
Hilmi ÖZBEK
ESKİŞEHİR

TA5S   
Zoru başarırız imkansızlık biraz zaman alır....73