Gönderen Konu: Cross yagi  (Okunma sayısı 386 defa)

Çevrimdışı TA3EC

Cross yagi
« : 04 Mayıs 2011, 22:49:23 »
"MMANA-GAL" Programı ile modellediğim 2 m 4+4 eleman cros yagi antenin beslemesi ile ilgili olarak; yapan, kullanan büyüklerimin ve radyo amatörü arkadaşlarımın fikirlerini bekliyorum.
TA9NC / Çanakkale

Çevrimdışı TA3EC

Ynt: Cross yagi
« Yanıtla #1 : 04 Mayıs 2011, 23:02:20 »
Antene ait swr çizelgesi

Çevrimdışı TA8L

« Yanıtla #2 : 05 Mayıs 2011, 08:08:45 »
Daha önce yapmış olduğum bir çalışma için bende mmana-gal programı ile UHF yagi anten yapmıştım.Hesapladığınız anten 50 ohm olduğundan herhangi bir ek elemana gerek kalmadan resimdeki gibi bağlamıştım.
Tabi ki bu işlemi yapabilmek için 2 parçaya ayrılabilen plastik bir kalıp yapmanız gerekebilir.Sağ olsun bizim fahri Amatörümüz Babam hemen yardıma koşmuş ve bize bu kalıbı yapmıştı.
Yıllaaarrrr öncede piyasada arayıp bulamadığımız iğne uçlu garip bir heliax kabloya da iğne uçlu konnektör yapmış bizde ucunu altın ile kaplatmıştık.   
TA8L
Enver İLİKÇİOĞLU
ta8l@yahoo.com
www.grad.org.tr
05054842418
GAZİANTEP

Çevrimdışı TA8L

« Yanıtla #3 : 05 Mayıs 2011, 08:09:27 »
resim devam
TA8L
Enver İLİKÇİOĞLU
ta8l@yahoo.com
www.grad.org.tr
05054842418
GAZİANTEP

Çevrimdışı TA8L

« Yanıtla #4 : 05 Mayıs 2011, 08:12:27 »
resim devam
TA8L
Enver İLİKÇİOĞLU
ta8l@yahoo.com
www.grad.org.tr
05054842418
GAZİANTEP

Çevrimdışı TA2AOG_SK

« Yanıtla #5 : 05 Mayıs 2011, 09:15:15 »
Döktüğünüz polyester mi?

Polyester ise sıkıntı çıkarabilir, genleşme yapıp malzemeleri koparabiliyor. Onun yerine başka epoxy karışımları bulunabiliyor.
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #6 : 05 Mayıs 2011, 11:41:18 »
Enver bey, cevabınız ve güzel resimleriniz için çok teşekkürler. Dipol elemanlar Altınkaya kutudan sipariş verdiğim SE-208 kutulara monte edilecek. Benim sözünü ettiğim durum dikey ve yatay elemanların tek bir kablo ile istasyona taşınması. Konu ile ilgili NET'te farklı yaklaşımlar var. Yapanların tecrübelerini paylaşmak istedim. 73's TA9NC.

Çevrimdışı TA8L

« Yanıtla #7 : 05 Mayıs 2011, 18:29:02 »
Öncelikle belirteyim evet döktüğümüz sıvı malzeme polyester.Hızlandırıcı katarak kalıba döktük ilk başta kırılma ve genişleme söz konusu oldu bu sorunuda Eski Anadol taksilerin kaportalarının yapıldığı elyas türü malzeme ile giderdik.
önce kalıbın içine didiklenmiş elyaf koyduk sonra polyester dökerek iyice elyafın ıslanmasını ve malzemeye yapışmasını sağladık.
Eğer bahsettiğim şekilde yaparsanız çıkan sonuçta ne bir kırılma nede bir genişleme söz konusu oluyor.
Hızlandırıcı katılması konusunda da biraz el yatkınlığı ve deneme yanılma işlemi gerekiyor.Ani donma sıkıntılara ve çatlamalara neden olduğundan mümkün olduğu kadar geç donmasını sağlıyoruz.
Örneğin 1 gün önce döküp diğer gün kalıptan söküyoruz.Verdiğim resimler elyaf eklenmeyerek yapılan model idi.

Diğer soru içinde
DK7ZB Çağrı işaretli amatör telsizcinin sayfasından oldukça yararlandığım stacking konusunu incelerseniz.Her iki anteni bir tek baklo ile kullanabilme işlemini yaparsınız.Aşağıda verdiğim linki inceleyin.veya google amcaya stacking yazın arayın.

http://www.qsl.net/d/dk7zb//start1.htm

Ekteki resimde sarı ile işaretli kalıp elyaflı dökülmüş,kırmızı işaretli kalıp ise elyaf kullanılmadan dökülmüştür.
TA8L
Enver İLİKÇİOĞLU
ta8l@yahoo.com
www.grad.org.tr
05054842418
GAZİANTEP

Çevrimdışı TA8L

« Yanıtla #8 : 06 Mayıs 2011, 07:58:34 »
Gökhan teşekkür ederim.
Eleman tutuculardan bir zamanlar 1000Adet almıştım bir yerden.Çok fazla olduğundan bitlikte yazmış ve isteyen arkadaşlara vermiştim ücreti mukabilinde.
Ancak sanırım şimdi 100 adet kalmıştır onuda kendim kullanmak için ayırtmıştım.
Nerden bulduğum konusunda istanbuldan bir firmadan temin ettiğimi hatırlıyorum ama uzun zaman oldu.Anten imalat firmasıydı sanırım.
TA8L
Enver İLİKÇİOĞLU
ta8l@yahoo.com
www.grad.org.tr
05054842418
GAZİANTEP

Çevrimdışı TA1O

« Yanıtla #9 : 07 Mayıs 2011, 11:19:50 »
Gökhan bey eleman tutuculardan size kaç adet lazım.

73s

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #10 : 07 Mayıs 2011, 13:16:19 »
Enver Bey,
Iyi Gunler,
Belki biliyorsunuzdur,

Ama yine de kisaca bilgi olarak bir hatirlatayim dedim

Polyesterin sertlesmesine iki urun yani Catalyst ve Accelarator saglar dokulen polyesterin catlamasini elyaf parcalari direkt olarak etkilemez ama reaksiyonu biraz olsun geciktirdigi icin size fayda saglamistir.

Hizlandiricinin miktari cok onemli biz polyesterin 0.03-0.08% kadar ilave ederiz.

Bir baska buyuk etken ise ortam sicakligidir. serin bir yerde ornegin 20-22C de dokuldukden bir muddet sonra yaklasik bir saat gibi aslinda hafif jellesme basladiginda 22-25C lik bir ortama aktarabilirsiniz.Sanirim siz sicak bir ortamda dokum yaptiniz veya dediginiz gibi hizlandiricinin miktarini fazla koydunuz. dokumun rengi bunu kanitlar gibi. Hizlandirici ana yapisi Cobalt dir. Bu arada kullandiginiz polyesterin calisma yani soguk veya sicak kurlenmeye gore hazirlanmis olmasida onem arz eder.
daha fazla teknik detaya girmeye gerek yok sanirim

Gunde 6000 Kg Polyester kullaniyorum.

Sadece bilgilendirmek istedim,

Selam ve sevgilerimle
Yasar GOCET
TA3D/VU

Çevrimdışı TA2AOG_SK

« Yanıtla #11 : 07 Mayıs 2011, 13:19:21 »
LED üzerine dökülen bir malzeme var, bu firmada vardı,

http://www.metsiselektrik.com/
Osman Güler