Suacigim iyi gunler,
Genelede tetrod lambalarda ilk ayarlardan bir tanesi, SSB konumunda hatta emin olmak icin Mic.Gain eger varsa aslinda pek etkilemez ama Compressor Potansiyometreleri tamamen kapali duruma getirilir, bu konumda daha onceden olculdugunden normal G1 calisma voltaji biraz yuksege ayarlanir. Ornegin:Mandal basili degilken eger lamba G1 den kontrol ediliyorsa G1 voltaji eksi [90-140] Volt ise (lambadan lambaya degisir) Mandala basildiginda bu voltaj Calisma voltajina donusur yani eksi 35-60 volt gibi olur ve lamba iletime gecer. Bos mandalda gordugumuz (Mic gain Kapali iken) SSB konumunda. Cekilen akim sukunet pozisyonunda anod akimidir. Bu akim G1 voltajinin artiya yaklasirken yani diyelim ilk basta 80 volt’a ayarladin ve sukunetdeki anod akimini 100 ma okudun. 60 volta ayarladin sukunet akimi artar ornegin 200 ma olsun . biz G1 voltajini dusurmeye devam edecek olursak bir noktaya gelirki cihaz kendiliginden gondermeye gecer. Hatta da bu durumda cekebilecegin en yuksek anod akimina ulasirsin lineari STAND BY pozisyonuna bile gecirsen Linear iletimde kalir. Cok akim cektiginden sigortalari atabilir. Bildigin gibi AB1 calismada biz buna Esik akim diyoruz G1 voltajini biraz yukariya alip, linearin kendiliginden iletime gecmesini onleriz. Bu voltajin degismesi cekilen anod akimini degistirdigi gibi linearin cikis gucunude degistirir.
Birde Screen den linear control edilirki, daha onceden bilinen G1 voltaj degeri uygulandiktan sonra. Burada Change over rolesinin iki kontagi linearin giris ve cikisini ucuncu kontagi ise Screen baglantisini veya G1 baglantisini devreye sokar.
Buraya kadar bildigine eminim genelde Lambanin calisma sistemini aciklamaya calistim. Ozellikle giris sinyal seviyesi. Screen akimini ve lambanin calisma seyrini etkiler.
Sanirim senin cihazda G1 voltaji kritik bir degerde kaliyor.ben bunu yasadim. 2 adet GU74 B lambali HF Linearde 1800 – 1900 Watt aliyordum, Ama cihaz bos mandal aninda kendiliginden yuksek anod akimi cekmeye basliyordu. Sonra kendi kendime 1000 watt ile 1900 watt arasinda ne degisirki dusuncesi ile watt’1000 da sabitlledim.
Ha!! lambalarin giderse ne olur. Iki adet kutusunda sana hediyem olur.
Selam ve sevgilerimle.
Yasar GOCET
TA3D/VU