Gönderen Konu: Eimac 8930 Problem  (Okunma sayısı 166 defa)

Çevrimdışı TA2AD

Eimac 8930 Problem
« : 10 Nisan 2011, 10:37:52 »
Merhaba ,
Problemi daha rahat kavrabilmek için önce linkteki videoyu seyretmekte fayda var ,
izleme esnasında bir şeye dikkat etmenizi rica ediyorum  mandala ilk basıldığı anda ve devam eden 1-2 saniye içerisinde linear olarak çalışan ampliye herhangi bir modülasyon gönderilmiyor yani mikrofonuna hiç bir konuşma yapılmadan boş bir SSB sinyal gönderiliyor ve bu esnada çekilen GRID BIAS  akımı 80-90 mA  modulasyon devreye girdiği anda bu değer 400mA lere kadar yükseliyor (çıkış gücüne bağlı olarak )

http://www.youtube.com/watch?v=aqJevTpHfrY

Şimdi gelelim soruna  :
Son günlerde biraz fazla zorlamış olduğum :(  bu cihaz artık boşta iken grid bias akımını çekmiyor module olsun olmasın direk max akım (300-400 mA) çekmeye başlıyor  ve sorunsuz olarak çalışmaya devam ediyor , linear çalışmanın doğasına aykırı bu durum sebebi araştırmak için tüm elektronik katları ve voltajları kontrol ettim her şey yolunda gözüküyor işin garibi başka istasyonlarla yaptığım testler sonunda SSB modülasyonumda en küçük bozulma olmadığı raporları aldım,

Bu zamana kadar çeşitli linearlar imal ettim kullandım ama hiç lamba sakatlamadım dolayısı ile lambaların emilsyon bitmesi haricinde başka arızalanma şekilleri konusunda tecrübem yok, lambalar konusunda benden kat kat üstün deneyimleri olan ustalarımdan yardım talep ediyorum , lambanın içerisindeki bir tahribat (ızgaraların içeride birbirine temas etmesi gibi) lambanın böyle davranmasına sebep olabilirmi ? klasik ölçme yolları lambada böyle bir temas olup olmadığını anlayabilirmiyim?  böyle çalıştırmaya devam edersem ne olur ?
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA3D_SK

Ynt: Eimac 8930 Problem
« Yanıtla #1 : 10 Nisan 2011, 14:57:20 »
Suacigim iyi gunler,

Genelede tetrod lambalarda ilk ayarlardan bir tanesi, SSB konumunda hatta emin olmak icin Mic.Gain eger varsa aslinda pek etkilemez ama Compressor Potansiyometreleri tamamen kapali duruma getirilir, bu konumda daha onceden olculdugunden normal G1 calisma voltaji biraz yuksege ayarlanir. Ornegin:Mandal basili degilken eger lamba G1 den kontrol ediliyorsa G1 voltaji eksi [90-140] Volt ise (lambadan lambaya degisir) Mandala basildiginda bu voltaj Calisma voltajina donusur yani eksi 35-60 volt gibi olur ve lamba iletime gecer. Bos mandalda gordugumuz (Mic gain Kapali iken) SSB konumunda. Cekilen akim sukunet pozisyonunda anod akimidir. Bu akim G1 voltajinin artiya yaklasirken yani diyelim ilk basta 80 volt’a ayarladin ve sukunetdeki anod akimini 100 ma okudun. 60 volta ayarladin sukunet akimi artar ornegin 200 ma olsun . biz G1 voltajini dusurmeye devam edecek olursak bir noktaya gelirki cihaz kendiliginden gondermeye gecer. Hatta da bu durumda cekebilecegin en yuksek anod akimina ulasirsin lineari STAND BY pozisyonuna bile gecirsen Linear iletimde kalir. Cok akim cektiginden sigortalari atabilir. Bildigin gibi AB1 calismada biz buna Esik akim diyoruz G1 voltajini biraz yukariya alip, linearin kendiliginden iletime gecmesini onleriz. Bu voltajin degismesi cekilen anod akimini degistirdigi gibi linearin cikis gucunude degistirir.

Birde Screen den linear control edilirki, daha onceden bilinen G1 voltaj degeri  uygulandiktan sonra. Burada Change over rolesinin iki kontagi linearin giris ve cikisini ucuncu kontagi ise Screen baglantisini veya G1 baglantisini devreye sokar.

Buraya kadar bildigine eminim genelde Lambanin calisma sistemini aciklamaya calistim. Ozellikle giris sinyal seviyesi. Screen akimini ve lambanin calisma seyrini etkiler.

Sanirim senin cihazda G1 voltaji kritik bir degerde kaliyor.ben bunu yasadim. 2 adet GU74 B lambali HF Linearde 1800 – 1900 Watt aliyordum, Ama cihaz bos mandal aninda kendiliginden yuksek anod akimi cekmeye basliyordu. Sonra kendi kendime 1000 watt ile 1900 watt arasinda ne degisirki dusuncesi ile watt’1000 da sabitlledim.

Ha!!  lambalarin giderse ne olur. Iki adet kutusunda sana hediyem olur.

Selam ve sevgilerimle.

Yasar GOCET
TA3D/VU

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: Eimac 8930 Problem
« Yanıtla #2 : 10 Nisan 2011, 16:55:45 »
Yasarcığım
Öncelikle mesajın sonrasında deriiiin bir oh çektiğimi bildirir allah seni başımızdan eksik etmesin dileklerimi iletirim.
Video benim cihaza ait ,  bu cihazı bir yıldır sağlıklı olarak videodaki gibi kullandığımı bildireyim , alet ITT AM-6154 olarak geciyor normalde AM olarak düşük güçte continue kullanıldığı için SSB çalışması açısından gerekli modifikasyonları usulüne uygun olarak yaptım bunlardan biride aşağıdaki linkde şeması bulunan grid bias circuit .
http://ve2zaz.net/AM6155/Grid_Schematic_Eimac.GIF 
olayı farkettiğimde bu devrenin arızalanarak  gelen negatif gerilimi direk olarak geçirdiğini fark ettim devreyi onarıp gerekli negatif gerilim kontrolünü sağladığımda ise artık çok geçti :(  malesef devre negatif gerilimi düşürse bile lamba tam gaz akım çekmeye devam ediyordu işte lambadan huylanmama sepep bu olay idi ekde ilgili devrenin linkinide veriyorum belki tanı koymana yardımcı olur negatif gerilim CONTROL GRID (E) e gönderiliyor 
http://www.oocities.org/wz1v/AM10.GIF
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA3D_SK

Ynt: Eimac 8930 Problem
« Yanıtla #3 : 10 Nisan 2011, 17:34:44 »
Suacigim,

Ilk linearim 2 adet 4-400A lamba ile yaptim her birirnin flamani 15 amper 5 volt calisyordu. ben 10 volt 30 amper verdim yanlislikla ama flaman trafosu 150 wattlikti lambalar calistimi calisti.
gerekli gucu aldimmi aldim. ama bir yanlislik vardi. ARRL nin teknik ekibi ile temasa gectim tabii o zamanlar internet, mail yok... mektupla derdimi anlatiyordum mektublarin gidip gelmesi zaman aliyordu. adamlar sasirdilar imkansiz diye cunki flamanlar ancak 10% yani 5.5 volta musade edebilir diyorlardi her neyse. ben flaman voltajlarini 5 volta dusurdum. lambalar calismadi. 10 volta cikardim calistilar.
hemen lambalari degistirdim ve 5 volt flaman akimi ile mukemmel calistilar.
Lambalar aliskanlik yaparmi yapar kardesim.
selam ve sevgilerimle
yasar gocet
TA3D/VU

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: Eimac 8930 Problem
« Yanıtla #4 : 11 Nisan 2011, 11:58:13 »
Yaşarcığım,
Kısaca özetlersem benim cihaz TX konumunda iken boş mandalda dolu mandaldada  300-350mA Anot akımı (Plate current) çekiyor .
Eğer şu sıralar ülkede isen sendeki lambaları bir denemek isterim zira 4x10 el YU7EF antenleri kurup EME yapmayı hayal ederken başımıza bu iş geldi hevesimiz kursağımızda kalacak .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA3D_SK

Ynt: Eimac 8930 Problem
« Yanıtla #5 : 11 Nisan 2011, 12:28:15 »
Suacigim,
Selam Su an Bombay deyim.

ne zaman donecegim de belli degil.

Evdekilerde nerede olduklarini bilmezler.

Sen su G1 voltajini lambayi yerinden sokup bir olcermisin. TX den once ve TX den sonra.
TX i Cihazsiz da yapabilirsin, Linear tetikleme ucunu kisa devre ediver. fark varmi bir gor. eger yoksa G1 voltajini saglayan devreyi bir kontrol et.(Not: Yuksek gerilim ucunu trafodan sok tehlike yasama) Fark olmasi lazim birde bana gonderdigin semada 100V u 70-95 volt gibi kritik bir voltaja dusuruyor. bu pek saglikli degil giris voltaji tetiklemeden once 100  Voltun biraz ustunde olsun en azindan 120-140 Volt gibi.kisacasi kritikde kalmasin.
selam ve sevgilerimle.
yasar gocet
ta3d/vu