Gönderen Konu: MATCH PAİR  (Okunma sayısı 223 defa)

Çevrimdışı TA1ED

MATCH PAİR
« : 29 Mart 2011, 21:25:45 »

Herkese merhaba ,

aynı marka model ve numara transistörleri match pair olarak kullanmak için hFE sini ölçerek eşleştirmek yeterli olur mu?saygılarımla.

TA1ED
  METİN KORKMAZ-TEKİRDAĞ
TA1ED
  METİN KORKMAZ -TEKİRDAĞ

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: MATCH PAİR
« Yanıtla #1 : 29 Mart 2011, 21:50:06 »
Hemen tamamlıyıcı bir soruda ben yönelteyim ,
Klasik ölçme yöntemleri ile hFE sini ölçtüğümüz ve eşit olduğunu gördüğümüz iki adet transistörün bu eşitliği hangi kriterler içerisinde geçerlidir ?
Söz gelimi değişik frekanslarda değişik kazanç özellikleri gösterirlermi, yoksa hFE leri eşit ölçülen iki transistör her şart altında eşitmi davranır ?

73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #2 : 29 Mart 2011, 22:03:21 »
Bildiğim kadarıyla transistörlerin Mached Pair olabilmesi için sadece hFE (beta = Akım kazancı) değeri değil , Base-Emitter gerilimlerininde eşit olması gerekiyor.

Bir Push-Pull çıkış katında eşit VBE gerilimi uygulanan 2 transistörde , VBE gerilimleri farklı ise aktif çalışma bölgesinde ( Kesim ile doyum arası) eşit kollektör akımı akıtmayacaklardır.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #3 : 29 Mart 2011, 22:40:20 »
Konuyla ilgili yaptığım araştırma neticesinde VBE geriliminin, hFE ( DC akım kazancı) yada hfe(AC Akım kazancı) kadar önemli bir kriter olduğunu öğrendim.

Eğer kendimiz 2 transistörü matched pair olarak belirlemek ve kullanmak istersek:

hFE değerlerini eşit bulduğumuz transistörleri basit bir devre ile eşit şartlarda çalıştırarak VBE gerilimini ölçmeli ve VBE gerilimlerinin 1 mV'tan daha az farklılık gösterenlerini kullanmalıyız.

Bkz:  http://www.national.com/rap/Story/transistors.html
Bkz: http://electronicdesign.com/article/analog-and-mixed-signal/what-s-all-this-logarithmic-stuff-anyhow-6068.aspx

73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA1ED

« Yanıtla #4 : 01 Nisan 2011, 12:06:10 »

Herkese günaydın,cevap yazan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum,

geçmişte yaptığım uygulamalarda  ölçü aletinin hFE kısmında ölçerek eşleştirdiğim Transistörleri kullanıyordum ancak öğrendim ki bu DC uygulamalarda yeterli olsada,  RF uygulamalarda  yeterli olmayacak:

(Eğer kendimiz 2 transistörü matched pair olarak belirlemek ve kullanmak istersek:
hFE değerlerini eşit bulduğumuz transistörleri basit bir devre ile eşit şartlarda çalıştırarak VBE gerilimini ölçmeli ve VBE gerilimlerinin 1 mV'tan daha az farklılık gösterenlerini kullanmalıyız.) TNX, TA2EY

devreyi kurmak problem olmasa da  eşleştirme için elimizde  çok sayıda  aynı seriden çıkış transistörü olması ve en kazançlı olanı bulmak için gruplandırmak gerekecek. bu şartlar altında   tanesi  30$  almak varken, mached pair olan iki transistörün 85$ olmasını kabul etmek daha akıllıca.
saygılarımla.

TA1ED
  METİN KORKMAZ
  TEKİRDAĞ

TA1ED
  METİN KORKMAZ -TEKİRDAĞ