Gönderen Konu: Mini VNA kullanan varmı ? Yada benzer analizör kullanan?  (Okunma sayısı 369 defa)

Çevrimdışı TA2FE

Arkadaşlar Selamlar,

Evet geçen bir arkadaşımdan rica ettim ve mini VNA anten analizör aldım.
Ve tabiki elimdeki tüm antenleri ölçmeye başladım . Şu an kullanmakta olduğum tüm HF antenlerini ölçtüm.
Ama kafam karıştı. Niye ?.
Daha önce SWR seviyesi normal olup kullandığım antenlerimi analizöre bağlayıncaaslında uygun olmadığı yada sadece SWR için uyumluluk gösterdiğini farkettim .
Empedansın 50 Ohm gösterdiği yerde SWR malesef yüksek . Yüksekten kasıt kullanılabilirin çok üzerinde olanlar bile var. Bazı bantlarda yakın ama bazı bantlarda SWR 1:1 iken empedans 100 Ohm yada daha farklı.

Eee sonuç ?
Peki hem OHM 50 olacak hemde SWR 1:1 veya civarında olacak şekilde anteni nasıl düzelteceğim .
Yada böyle bir düzeltmeye ihtiyacım varmı ?.
Antenlerimin hepsinde balun mevcut olup iiniş kablolarıda RG213 tür. Yani dengeli hat ile inmeye gayret ediyorum .

Şimdi takip edilecek yön ne olmalı. Daha önce MFJ 249 kullanıyor idim . Burada da empedans görüyorum ama kullandığım bu alette biraz detay olduğu için önümde kabak gibi durmakta .
Evet şimdi ne yapar da empedans ve SWR ın birbirlerine yakın olmalarını sağlayabilirim ???

Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA8E

Ynt: Mini VNA kullanan varmı ? Yada benzer analizör kullanan?
« Yanıtla #1 : 18 Mart 2011, 11:29:02 »
Sevgili Arkadaşım,
VNA nın çalışma prensibini buna ek olrak empedans konusu altında Schmith card okuma konusu ek olarak Transmisyon hattı konusunu çalışmanız ( çalışmamız) gerekiyor. İşiniz zor fakat çok güzel dökümanlar mevcut. Neti tarattırıp
1) HP nin Vector Netvork analyzer konusundaki Teknik manuellerini
2)RF CIRCUIT DESIGN CHRISTOPHER BOWICK WITH JOHN BLYLER AND CHERYL AJLUNI Newnes
3) FUNDAMENTALS OF APPLIED ELECTROMAGNETICS Fawwaz T. Ulaby University of Michigan, Ann Arbor PEARSON
yayınlarını size tavsiye ederim. Korkarım istemeden pandoranın kutusunu açtınız.  Ulaşamadığınız yayınlar olursa PDF olarak gönderebilirim. 73's DE TA8E.

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #2 : 18 Mart 2011, 12:13:09 »
Mehmet Bey Selamlar,

Cevabınız için teşekkür ederim . Yabancı dilimin müsade ettiği sürece okumaktan çekinmem .
Yanlız okuduklarımı analiz konusunda problem yaşayacağımı düşünüyorum .
Niye derseniz ?
Temel olarak sorunun tek cevabı olamayacağını kısa cevabınızdanda  anlaşılmakta . Peki pratik uygulamalarda ne yaparsak ne olur ?. İşte can alıcı nokta bu olduğunu düşünmekteyim.
Evet biraz kopyacılık ve uygulama bilgileri lazım . Elimdeki mevcut anten kitaplarını tekrar gözden geçireceğim. yanlız ip uçları tabiki yapılan uygulamalarda gizli olduğu düşüncesi ile bu yardımı talep ettim .
Kaynaklar için teşekkür ederim . Bulmaya ve okumaya çalışacağım. eğer bulamaz isem sizden yardım rica ederim .
Saygılarımla
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #3 : 18 Mart 2011, 14:29:25 »
Emin Bey
Başlangıç için iyi olabilir umarım link çalışır. Kalın sağlıcakla.

http://sdr-kits.net/DG8SAQ/VNWA/baier_VNWA10_QEX.pdf

M.Şevket Çetin. TA8E

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #4 : 18 Mart 2011, 15:05:23 »
Emin çok derin bir mevzuya değindin,
Bu kasabada teorik söylevlerden pek hoşlanmazlar. 
Bu gün, yarın sabaha karşı kapın çalınırsa hiç saşırma :)

Şaka bir yana bu güne kadar bu mevzu ile etraflıca uğraşan biri ya olmadı yada ben rastlama şansına erişemedim,
Şahsımdaki mevcut kitapların tozunu alma çalışmalarına bende başladım inşallah kıyısından köşesinden pratiğe uygulanacak teorik ışıltılara rastlarız, kolay gelsin...
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #5 : 18 Mart 2011, 15:20:42 »
Şevket Bey Selamlar,
İlk yazımda ön isminizi kullandım ama callbook tan baktığım içindi. Şimdi sizin yazınızdan kuvvet alarak ikinci isminizi kullanıyorum . Sürçü lisan edersem özür dilerim .

Evet Şevket bey benim ilk almayı düşündüğüm cihaz bana bu linkini gönderdiğiniz cihazdı. Hatta Bilal abi ile geçen telefonda konuşurken yoksa getirdim deme bana diye biraz sitem etti.
Neyse bu aleti alamamamın sebebi tamamen duygusallık sebebi ile oldu . İnşallah yakın bir zamanda bunu almak istiyorum . yaptığı marifetlerdende haberim var .
Evet hatta biraz önce kurulum klavuzunu okuyordum . Sizin dediğiniz bölümüde okuyacağım .

Şua Abi Selamlar,

Yok yok ben kötümser değilim nasılsa yardımlaştığımız sen başta olmak üzere bir arkadaş gurubumuz var.
Çok sıkılırsam aleti senin başına gönderirim birazda sen uğraşırsın .
Bu arada seninle konuştuğumuz gibi Mini VNA nın uzaktan çalıştırmak için mödülü araştırıyorum  onuda edineceğim .
Selamlar
Emin

TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #6 : 18 Mart 2011, 15:46:18 »
Emin Bey,
Bilal Ağbi önce alsın kullansın sonra bizkullanalım bakalım cokoprens güzelse bizde alalım!!! Bilal Ağbi benide zehirledi. Bakalım durum ne olacak Allah sonumuzu hayır etsin. Kalın sağlıcakla. 73s DE TA8E

Çevrimdışı TA5CT

« Yanıtla #7 : 18 Mart 2011, 16:45:52 »
Emin bey,

2007 den beri miniVNA kullanıyorum. VNA kısaltılmış adından da anlıyacağınız üzere Vector Network Analyzer dır. 0-180mhz arası tracking jeneratörü olan spektrum analyzer olarak kabul edebilirsiniz. Eger sonuçlarını Matematiksel degerlendirme şansınız varsa bir çok ölçüm verisi alırsınız .
 Bu alet ile cavity ayarlıyabilirsiniz. Kablo uzunluğu ölçebilirsiniz. Bobin ölçersiniz. dipmeter olarak kullanabilirsiniz. Kristal ölçebilirsiniz. alçak geçiren Filitre veya band geçiren filitre yapabilirsiniz .anten ölçebilirsiniz vs vs vs. Birçok şey yapma ve deneme şansınız vardır.

anlatmaya çalıştıgım MFJ- gibi anten analyzer degildir. sormak istediğiniz bir şey olursa yardımcı olmaya çalışırım.
elinizdeki aletin basitçe degerini anlamak için Bu dökümanı inceleyerek başlıyabilirsiniz.

http://www.nonstopsystems.com/radio/Antenna-loading-coil-by-N4SPP-V2.pdf

ayrıca kullandığınız bu alet için en önemli olan şey calibrasyondur. ayarladığınız frekansı frekansmetre ile...Reflection  ve transmission ölçümlerini dogru yapmanız size dogru sonuçlar vermesini sağlıyacaktır.

TA5CT /1

Taşkın Ceylan
TA5CT
73'ss

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #8 : 18 Mart 2011, 17:36:21 »
  Taşkın bey merhaba ,
  Yazınızdaki bir ifade dikkatimi cezbetti  "anlatmaya çalıştıgım MFJ- gibi anten analyzer degildir." derken anlatmak istediğiniz MiniVNA nın daha komplike bir cihaz olduğu ise MFJ nin hakkını yemiş olursunuz zira kullanmakta olduğum MFJ269 sıralamış olduğunuz tüm ölçüm ve özelliklerin yanı sıra kablo kaybı , velocity gibi ölçümlerde yapabilmekte büyük olasalıkla MiniVNA da  bu saydıklarımı yapabilmektedir  siz uzamasın diye yazmamışsınızdır ..

Anlatmaya çalıştığım bu tür cihazları bir dolu para sayıp alıp kullanan arkadaşlarımızın bir coğu ya sadece anteninin SWR ve Empedansını ölçüp aletin diğer özelliklerinden bi haber yaşamlarını sürdürmekte yada birşeyleri keşfedif millet deliler gibi bilgi dilenirken bu keşiflerini  "aman sende ben nasıl çile çekip öğrendi isem onlarda aynı çileyi çeksin"  egoizmi içerisinde kendilerine saklamakta!
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA5CT

« Yanıtla #9 : 18 Mart 2011, 19:05:28 »
A.Şua bey,

Amacım MFJ yi kötülemek degil ayrıca her ikiside bende mevcut. sadece arazide MFJ-259B - masam da miniVNA ile çalışmayı seviyorum çünkü arazide birde laptop taşıyıp agırlık yapmak istemiyorum.

miniVNA nın biraz daha komplike ve gelişmeye açık olduğunu belirtmek ve amatörsel faaliyetler içinde sadece anten ile ugraşmadığımızı ifade etmek istedim. Bu nedenle miniVNA ya dogru egilim gösteren bir yazı tarzı oldu. TA2FE emin beyin başlıgında belirttiği miniVNA nın kıymetini bilmesini ve daha neler yapabileceğini göstermek etmek istedim.:) MFJ serisi anten analyzer lar tartışılmaz derecede faydalı bir ekipmandır. Ama 0-180 mhz kadar DDS kontrolü frekans üretemez.:) ikisininde artıları - eksileri vardır.

Ayrıca alt satırda söylediklerinize katılmakla beraber aramızda barınmalarının mümkün olmadığını düşündüğüm ""aman sende ben nasıl çile çekip öğrendi isem onlarda aynı çileyi çeksin" diyenlerin bir gün yardıma ihtiyaçları olacakların bilmelerinde fayda vardır. :)

Taşkın Ceylan
TA5CT /1
TA5CT
73'ss

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #10 : 18 Mart 2011, 21:07:23 »
Taşkın bey,
Her iki cihazıda kullanıyor olmanız sizi "ikisininde artıları - eksileri vardır." tespitini yapmaya yetkili kılar,
DDS kontrollu osiilatör konusunda size kesinlikle katılıyorum, MFJ ye o kadar para saydıktan sonra kullanıcısını DDS lüksünden yoksun bırakmasını yadırgamıştım, kullanım esnasında hele hele pil zayıflamaya başlıyınca baya eziyet oluyor...
MiniVNA nın  belirtmeden geçemeyeceğim ve hayran olduğum bir tarafıda kablosuz iletişim modülü ki  benim gibi yagi imalinde kapalı dipol seçimini yapanlar için bulunmaz nimet ,  200 Ohm kapalı dipolün hemen peşine bu cihazı takıp yagi anteni göndere çekerek verileri aşağıdan izlemek rüyalarımı süslüyor , sonrasında müzdarip olduğum coaxial balun ayarı http://www.telsizciler.org/index.php/topic,17367.0.htmldaha bir rahat olur haksızmıyım ..   

"aramızda barınmalarının mümkün olmadığını düşündüğüm"  bu konuda tamamen hem fikiriz , siz ve sizin gibi düşünen arkadaşlarla en kısa zamanda karadan da tanışmak dileği ile ... 
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA5CT

« Yanıtla #11 : 18 Mart 2011, 23:02:21 »
Şua bey,

umarım bir etkinlikte kendiniz de + ve - lerini belirleme şansınız olur.

Sizin daha önce yazmış olduğunuz coaxial balunla ilgili sıkıntınıza dip meter ile çözüm bulabileceginizi sizde yazınızda belirtmiştiniz.
 Ayrıca MFJ ye dipmeter özelliği kazandırabilir ve bunun için MFJ-66 kullanabilirsiniz.
http://www.radioamateur.eu/schemi/acc_instrument/MFJ_MFJ-66_DipMeter_user.pdf 

en kısa sürede sizin için VNA ile coaxil balun test edecegim.

Taşkın Ceylan
TA5CT/1
TA5CT
73'ss

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #12 : 19 Mart 2011, 13:09:38 »
Kıymetli Arkadaşlar,

http://www.sdr-kits.net/VNWA/VNWA_Description.html adresindeki cihaz için yanıp tutuşuyorum. İki kişiyi daha zehirledim. Kısa zamanda temin edeceğimi umuyorum. O zaman çalışma sonuçlarımı aktarırım.

Gel üç beş gün gel!

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #13 : 19 Mart 2011, 17:07:24 »
Bilal Abi Selamlar,
Bak  elimdeki bir aletle ölçüm yaptım dünyam şaştı. Şimdi ayıkla pirincin taşını yapıyorum . Şimdi söyle bakalım ben bu empedans ile swr ortalamasına nasıl getireceğim bu antennleri????
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA5CT

« Yanıtla #14 : 19 Mart 2011, 19:13:31 »
emin bey,

ölçtüğünüz antenin miniVNA dan ölçüm datasını (*.vec) paylaşmanız mümkünmüdür. Belki yardımcı olabilirim.

birde ben orjinal program yerine bunu kullanıyorum Tavsiye ederim.

http://clbsite.free.fr/downloads/Ig_MiniVNA_v_2010.06.11.zip
Görüntüsüde böyle birşey

TA5CT
73'ss

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #15 : 21 Mart 2011, 10:18:38 »
Emin amca,

SWR nin uygun olduğu yerdeki empedansı 50 ohm'a çevirecek şekilde o noktada bir match yaparsan sorunun çözülür diye düşünüyorum. Herhalde.

73

Bilal, TA8A

Çevrimdışı TA5CT

« Yanıtla #16 : 21 Mart 2011, 13:27:36 »
Bilal amca,

Dogru yöntemi söylediniz. Ancak emin bey anten tipini ve ölçtüğü omajı söylerse ( yada vec dosyasını paylaşırsa) kısa sürede ve daha dogru yardımcı olabiliriz diye tahmin ediyorum.

Taşkın Ceylan
TA5CT /1
TA5CT
73'ss