Gönderen Konu: Coaxial balun ölçümü ?  (Okunma sayısı 325 defa)

Çevrimdışı TA2AD

Coaxial balun ölçümü ?
« : 05 Mart 2011, 14:29:27 »
İmal aşamasında olduğum VHF yagi antenlerimde driver olarak kapalı dipol (folded dipol) kullanılıyor,
Kapalı dipollerde 4:1 empedans uyarlıyıcı olarak 1/2 Lambda uzunluğunda 75Ohm coaxial kablo'dan imal balunlar kullanılıyor.
bu kablo boylarını hesaplamak için pratikte  1/2 dalga boyu x Velocity formülü kullanılmakta , lakin ülkemizde bulabildiğim
RG11 kabloların velocity değerlerinin doğruluğundan emin olamıyorum,
bu sebepden hesap kitap yerine bir ölcü aleti ile görsel olarak emin olmak istiyorum . 
Bu tip balunları test etmek için bildiğiniz pratik bir ölçüm yolu varmı?

73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA2M

Ynt: Coaxial balun ölçümü ?
« Yanıtla #1 : 05 Mart 2011, 14:47:06 »
Aziz başkanım merhaba,

En kolay ölçüm metodu balun'un antene bağlanan uçlarına 200 ohm karbon direnç bağlayıp anten kablosunun diğer ucuna SWR metre ve cihaz bağlayıp 1:1 SWR gördüğün an balun'un sağlıklı olmuş demektir.

73 de Mustafa , TA2EY
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #2 : 05 Mart 2011, 15:08:50 »
Mustafa merhaba,
Şu an testlerde kullandığım balun ile zaten 1:1 SWR görmekteyim ,
ama SWR nin 1:1 olması herşeyin yolunda olduğu anlamına gelmiyor,
SWR den yana derdim yok lakin MFJ 269 analizer  SWR 1:1 ama empedans  50 Ohm değil diyor
beni rahatsız eden SWR 1:1 iken empedansın 40 -45 Ohm olması ...
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #3 : 06 Mart 2011, 15:24:44 »
http://ludens.cl/Electron/swr/swr.html  bu sayfadaki devre empedans ölçmektedir. Yapıp uzun bir süre kullanmıştım. herhangi bir anten analizörle doğruluğunu kontrol etmedim ancak verdiği sonuçlar bana mantıklı gelmişti.

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #4 : 11 Mart 2011, 15:32:29 »
Mutlu merhaba ,
Sayfayı şemayı inceledim analizörü olmayan arkadaşlar için güzel bir kaynak .
Sorumun başında belirtmediğim için özür dilerim lakin benim mütavazi laboratuarda  bir adet Heathkit Model AM-1 Antenna Impedance Meter  bir adet de MFJ 269 Anten analyzer mevcut dolayısı ile ölçüm konusunda bir sıkıntım yok , benim sıkıntım anten analyzer ile coaxiel balunların nasıl ölçülebileceği ve bu ölçümün ne kadar doğru olaçağı konusunda.
Bir kaç yazıda okudum coax balunun her ucundaki canlı uç ve blendajı birbirine lehimledikten sonra Grid dip metre ile indükleyerek ölçüm yolunu öneriyorlar ,  Daha önce aynı yöntemi kullanarak Anten traplarımı doğru olarak ölçmüştüm sanırım MFJ 269 ın gücü coax kabloyu indüklemekte yetersiz geldiğinden yada uygun bobini saramadığımda bu yolla ölçüm yapmam mümkün olmadı.   

Baksettiğim Grid dip metreli ölçüm yöntemini gösteren sayfa ekdedir , ARRL  Antennas & Projects   sayfa 20.83
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #5 : 11 Mart 2011, 15:43:17 »
Bu arada eğer konu ile ilgilenen arkadaş varsa..! 
Mutlu'nun verdiği linkteki ölçüm cihazı TA2AEB Ergün arkadaşımız tarafından yapıldı ve güzel sonuç alındı.
Eğer imal ettiğiniz her antende ben şemaya göre yaptımmı yaptım, SWR yi 1:1 gördümmü gördüm, antenimi yaparım duvarıma asarım teorisi, hesabı kitabı, çalışma prensibi, randımanı gibi konularla nazik bedenimi yoramam demiyorsanız bilgilerinize.
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL