Merhaba,
Portable ve mobil çalışmalarımızda, özellikle POTA aktivasyonlarında sıkça tercih edilen
Diamond RHM-12 vertikal anten, farklı bandlarda çalışmak için her defasında manuel ayar gerektiriyor. Antenin bant seçim halkasını çevirip her band için ayrı ayrı ince ayar yapmak biraz zaman alabiliyor.
Bu noktada,
TA1EYE Ersan Bey yaptığı ölçümler sonucunda anteni için pratik bir çözüm üretmiş. Kendi antenine uyguladığı ve 3D baskı ile hazırladığı bu yardımcı aparat, bana da verdiği örnekte oldukça başarılı sonuç verdi. Antenimde denediğimde SWR 1:1 değerini hızlıca yakaladım. Elbette bölgeden bölgeye küçük farklılıklar olabiliyor; ancak bu aparat, sizi doğrudan doğruya en uygun noktaya oldukça yakın bir ayara getiriyor. Sonrasında sadece ufak bir düzeltme yapmak yeterli oluyor.
Ersan Bey’e bu güzel çalışması için teşekkür ederim. Artık parklarda yaptığım POTA ve WWFF aktivasyonlarında anteni 5 dakika içinde kurup, SWR ayarını tamamlayabiliyorum. Gerçekten oldukça pratik ve memnuniyet verici bir çözüm oldu. Kendisinin izniyle baskı dosyasını da paylaşıyorum.
👉 3D baskı dosyasını indirmek için:
https://furkanozen.com.tr/wp-content/uploads/2025/09/rhm12%20mastar-1.rar Sevgilerimle,
73!