Gönderen Konu: RHM-12 Anten İçin Ayar Parçası (Project by: TA1EYE)  (Okunma sayısı 71 defa)

Çevrimdışı TA7H

Merhaba,

Portable ve mobil çalışmalarımızda, özellikle POTA aktivasyonlarında sıkça tercih edilen Diamond RHM-12 vertikal anten, farklı bandlarda çalışmak için her defasında manuel ayar gerektiriyor. Antenin bant seçim halkasını çevirip her band için ayrı ayrı ince ayar yapmak biraz zaman alabiliyor.

Bu noktada, TA1EYE Ersan Bey yaptığı ölçümler sonucunda anteni için pratik bir çözüm üretmiş. Kendi antenine uyguladığı ve 3D baskı ile hazırladığı bu yardımcı aparat, bana da verdiği örnekte oldukça başarılı sonuç verdi. Antenimde denediğimde SWR 1:1 değerini hızlıca yakaladım. Elbette bölgeden bölgeye küçük farklılıklar olabiliyor; ancak bu aparat, sizi doğrudan doğruya en uygun noktaya oldukça yakın bir ayara getiriyor. Sonrasında sadece ufak bir düzeltme yapmak yeterli oluyor.

Ersan Bey’e bu güzel çalışması için teşekkür ederim. Artık parklarda yaptığım POTA ve WWFF aktivasyonlarında anteni 5 dakika içinde kurup, SWR ayarını tamamlayabiliyorum. Gerçekten oldukça pratik ve memnuniyet verici bir çözüm oldu. Kendisinin izniyle baskı dosyasını da paylaşıyorum.

👉 3D baskı dosyasını indirmek için: https://furkanozen.com.tr/wp-content/uploads/2025/09/rhm12%20mastar-1.rar

Sevgilerimle,
73!

Çevrimiçi TA1ZTC

TA1EYE Ersan Ağabeye bize ve amatörlüğe kattıkları için buradan da bir kez daha teşekkür ederiz.
Büyüğünü bilen büyüğünden büyüktür.

Çevrimdışı TA3DJ

Değerli Furkan Merhaba,
Güzel bir çalışma olmuş emeğinize sağlık. Bir sorum olacak, RHM anten de band işaretleri vardı onlar yeterli gelmiyor mu? Ayrıca bu kartela ölçümü yapılırken anten konum şartları neydi? (örneğin: Tripod da mı test yapıldı, radyal var mı? vs). Teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA7H

Merhaba Özhan Ağabeyim,

Genellikle POTA & WWFF yapan amatörler olarak, RHM-12 antenini toprağa sabitlemek için 35 cm boyunca bir kazık ve 4 tarafa çekilmiş 5'er metrelik radyal kullanıyoruz. Aşağıda fotoğrafını ekliyorum. Burada yine 5 metre olacak şekilde yassı flat kablo da aynı sonuçları verdi.

Üzerindeki yazılarda skala alt bandlara indikçe artıyor ve cihaz-anten arasında birçok kez git gel yapmak zorunda kalıyoruz. Tabi cihazın hemen yanında tripod ile kullananlar hızlıca ayarları manuel yapabilirler. Bu biraz daha sahada anteni uzağa kuranlar için büyük kolaylık sağlıyor.

Sevgilerimle,
73!

Çevrimdışı TA3DJ

Değerli Furkan Merhaba;
Cevap verdiğin ve bilgilendirdiğin için teşekkür ederim. Fotodaki kurulum gayet güzel, tahminim iyi performans veriyordur. Fakat cihaz Yaesu Anten de Atas olunca iş daha kolay oluyor. Fakat maliyeti yüksek bir anten.