Gönderen Konu: Radyo Amatörlerimize bilgilendirme ..!  (Okunma sayısı 196 defa)

Çevrimdışı TA3SA

Radyo Amatörlerimize bilgilendirme ..!
« : 14 Ocak 2011, 20:24:03 »
Değerli Radyo Amatörü Dostlar;

09.01.2011 günü TRAC Bursa Şubemizin proje aşamasındaki rölesinde meydana gelen teknik bir arıza nedeniyle, bir kısım değerli dostlarımızın rahatsızlık duydukları, gelen maillerden ve çeşitli web sayfalarındaki yorumlardan istişare edilmiştir.

Bu konuda, TRAC Bursa Şubesi Yönetimi tarafından yanlış anlaşılmaları gidermek ve haksızlığa meydan vermemek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

Şubemizin son zamanlardaki teknik çalışmaları ve denemeleri arasında bulunan “Akıllı Link Sistemi” adını verdiğimiz bir proje için UHF bandında test amaçlı 439.325 frekansında çalışan ve tamamıyla frekansı ayarlanabilir, el yapımı bir  röle cihazına 2 W güce sahip bir VHF cihazı DTMF kontrol kartı ile bağlayarak DTMF kontrollü link sistemi oluşturulmuştur.

Amacımız Bursa lokalini kapsamasını düşündüğümüz sistemi, ihtiyaç hasıl olduğunda diğer il ve bölgelerdeki VHF röle frekanslarına uzaktan kontrol ederek bağlamaktır.

Bu konuda tecrübe sahibi olan Eskişehirli amatör arkadaşlarımızın da desteğiyle sistem test edilebilmek amacıyla aktif edilmiştir. Ancak, sistem prensip olarak sağlıklı çalışmakla beraber bir süre sonra kendi kendine, herhangi bir müdahale yapılmadan içerisinde yüklü bulunan frekansları kontrol dışı olarak gezmeye başlamıştır.

Yazılımsal bir problem olduğunu anlamakla beraber problemin çözümü için DTMF kontrol kartlarıyla ilgili gerekli bilgileri yerinde bizzat görerek öğrenebilmek ve aynı zamanda arkadaşlarımızı ziyaret etmek amacıyla Eskişehir’e gidildiğinde, söz konusu link sistemi, sorumluluğu  Bursa ULRAD’a ait olan 145.725 rölesine kontrol dışı bağlanmış ve tarafımızdan  müdahale imkanı olmamıştır. Sistemin giriş ve çıkışında ton mevcuttur ve bu sebeple herhangi bir rahatsızlık verme durumu söz konusu değildir. Bursa’ya dönüldüğünde durum fark edilmiş ve sistem DTMF ile kopartılmıştır.

09.01.2011 Pazar günü sistem kontrol dışı tekrar 145.725 rölesine linklendiği anda frekanstan bir amatör dostumuzun heyecanlı bir şekilde “Kros yapan istasyon” diye genel bir çağrı yaptığı duyulmuş ve bir üyemiz tarafından kendisine cevap verilerek durum izah edilmiştir.Akabinde frekanstan başka bir amatör arkadaşımız üyemize çağrı yaparak “ Kros yapmak için ULRAD yönetim kurulundan izin aldınız mı?” diye sorması üzerine ,üye amatör arkadaşımız “ Siz ULRAD yönetim kurulu üyesi misiniz?” diyerek sorma gereğini hissetmiştir. Müteakiben yapılan QSO’larda kendisine özetle, gereksiz bu tür müdahalelerde bulunmaması gerektiği ve yapılan işlemin (Kros değil, akıllı link sistemi) Trac Bursa Şubesi Yönetim Kurulunun bilgisi dahilinde olduğu iletilmiştir.

Görüşmelerin neticesinde ULRAD’ın Sayın Başkanı ile de telefon ile irtibat kurularak durum izah edilmiş, kendisi ortada bir sorunun olmadığını böyle şeylerin olabileceğini kasıtlı bir yaklaşımın mümkün olmayacağına emin olduğunu belirtmiştir.

Bu bağlamda amatör telsizcilik camiamıza faydalı olacağından emin olduğumuz bu projemizin  hayata geçirilmesi için yapılan çalışmalarda oluşan kısa süreli aksaklıkların bu denli büyütülmesi ve bir çeşit husumete dönüştürülmeye çalışılması , herkese ve her cemiyete Radyo amatörlüğü babında kapıları sonuna kadar açık olan TRAC Bursa Şubesi ve Yönetim Kurulu olarak bizleri derinden yaralamış ve üzmüştür.

Söz konusu aksaklık giderilerek, radyo amatörlüğünün temeli olan proje, araştırma, geliştirme, test çalışmaları devam etmekte olup,camiaya hizmet edecek şekilde sistemin geliştirilmesine devam edilecektir.

"Ortak amacımız, Radyo Amatörlüğüne katkı sağlamak olmalıdır"

Saygılarımızla…

TRAC Bursa Şubesi Yönetim Kurulu
Ali KARABAŞ
de TA3SA      KN40LE
ta3sa@hotmail.com
Sözde değil, özde amatör ruh..Anlayana..!!!