Gönderen Konu: İthal cıhazlar neden daha pahalıdır ?  (Okunma sayısı 1023 defa)

Çevrimdışı TA0B

Ynt: İthal cıhazlar neden daha pahalıdır ?
« Yanıtla #20 : 25 Aralık 2010, 17:00:32 »
Sn. E.Akdoğdu,

bakın ne güzel yazmış ortaya bir fikir koymuşsunuz, ancak sonucunu da tartışmadan kestirip atmışsınız. Ben derim ki "neden olmasın".
Eğer maddi imkanım olursa bu işi seve seve yaparım, tabii ki geri alınacak cıhazın sağlıklı çalışması ve Resmi ithal ve T.C deki bir ithalatçıdan faturalı alınmış olması kaydıyla.
Hemen Mali Müşavirimi arayarak Vergi Usul Kanununa göre bir firmanın 2. el cıhazı nasıl alıp satabileceğini sordum ve konuyu hemen formüle ettim. Buna pratik olarak çözüm var Siz önerinizi getirin bakalım arzunuz neymiş, ancak unutmayalım ki cıhazınızı geri alacak firma bunun bakımını, kalibrasyonunu yapacak, gerekirse bazı mekanik parçalarını değiştirecek, allayıp pullayacak, bir süre stokunda saklamak zorunda kalacak ve müşteri çıkarsa da satacak ve tabii ki bu işten de bir kar edecektir. Ayrıca hem cıhazı alırken gider pusulası kesmek ve kdv eklemek zorunda hem de bu kullanılmış cıhazı satarken %18 Kdv ekleyerek satmak zorundadır.
Şimdi Siz, örneğin, sıfır olarak 1000TL ye aldığınız bir cıhazınızı, internet veya arkadaş ortamında 2 yıl sonra 500 TL ye mi satmayı tercih edersiniz, yoksa takasa karşı 300-350 TL ye mi vermeyi tercih edersiniz ? Bütün mesele budur.

Ülkemizdeki amatörlerin bana göre çoğunluğu ya öğrenci, ya esnaf ya da kısıtlı maddi imkana sahip olduğundan 2. el cıhazını satacak kişiler genelde bulabildikleri en yüksek fiyata cıhazlarını satmak isterler. Kullanılmış cıhazı satacak olan firmalar ise 2. el cıhaza fatura kesmek durumunda olduğundan ayrıca %18 Kdv'yi kimse vermek istemeyecektir. Verseler bile cıhaz pahalıya gelecektir.
Ülkemizde bu tür mevzuat ve uygulamalar olduğu sürece bu işler biraz zor olur ama imkansız değildir. Belki bu yazıyı okuyan bir veya birkaç maddi imkanı geniş kişi böyle bir işe atılabilir, kim bilebilir...
Saygılarımla
Hayri Levi 

Çevrimdışı TA2AKD

Ynt: İthal cıhazlar neden daha pahalıdır ?
« Yanıtla #21 : 25 Aralık 2010, 17:36:01 »
hayri bey cevap için tesekkür ederim..ben kestirip atmak taraftarı değilim sadece bu şekilde yapılabilmeli veya imkanlar olabilmeli dedim....kendi önerimide biraz hiciv kattım..zaten siz açıklamışsınız..hatta müşavirinizi arayıp sormuşsunuz....dedim ya sadece bir öneri idi....veya bu gibi fikirler üretilebilirse çok daha iyi sonuçlar alınabilir....bir  fikrin nesi bin fikrin sesi var...

kalın sağlıcakla..
Telsiz bir yaşam biçimidir.
NETWORK RADIO DATA TRANSFER LINK PROJECT
TB2NEY>>>TA2AKD

Çevrimdışı TA2OD-2

Ynt: İthal cıhazlar neden daha pahalıdır ?
« Yanıtla #22 : 25 Aralık 2010, 19:24:58 »
herkes ithal cihazı faturalı, garantili olarak almak ister. parası olan alır, parası olmayan bir başka amatör telsizcinin kullanıp eskittiği cihazı aralarında bir fiyatta anlaşarak alır. nasıl faturalı cihaz satanlar fiyatları istedikleri gibi belirleyebiliyorsa, ikinci el cihazını devretmek isteyen bir amatör telsizcinin cihazına istediği fiyatı biçmesi çok normaldir. buna kimse karışamaz, iki kişi arasında anlaşmadır. ayrıca ikinci el devredilen bir cihaza elektronik cihaz olması gereği zaman içinde masraf yapılmış olabilir, bunu da cihazını devrettiği kişiden tanzim etmek isteyebilir. kaldı ki aktif ve etik anlayışı yüksek bir amatör telsizci buradan elde parayı imkanları yettiği ölçüde bir başka amatör ekipman almakta kullanacaktır. sonuçta buradan elde ettiği üç kuruş para onun bir tüccar misali evini geçindirmesini ya da zengin olmasını ya da dükkan açmasını sağlamayacaktır.

aslında cihazların bu dolaşımı bir bakıma iyidir. amatör telsizcinin bu sayede daha çok cihaz tanıyacak ve kendini daha çok geliştirecektir, daha çok yenileyecektir. burada gözden kaçırılmamalıdır ki cihaz sadece bir araçtır. eğer evime televizyon alıyorsam amacım televizyon seyretmektir, bir defa sıfır alırım çalıştığı kadar kullanırım. amatör telsizcilikte ise amaç, amatör telsizcilik faaliyetini icra etmektir ki bu pek çeşitlidir. bir gün işimi amatör telsizciliğin bir dalında gören cihaz, bir başka amatör telsizcilik faaliyetinde işime yaramaz duruma gelebilir. bu durumda kendimi geliştirmiş olduğum alanda işimi gören cihazımı bir başka amatör telsizci arkadaşıma kendisini o alanda geliştirmesi için devreder, kendimi geliştirmek istediğim alanda işimi görecek yeni bir cihaz alırım. bilirim ki ileride bu cihaz da bana yetmemeye başlayacak bir başka arkadaşıma devredeceğim. eğer bir televizyon alsaydım bana istediğim kalitede görüntü verdiği sürece yetecekti. biliyoruz ki çoğu arkadaşımız eğer her seferinde yeni cihaz almaya kalkarsa bu hobiyi ekonomik nedenlerden ötürü hakkını vererek yapamayacaktır. elbette ki içimize sinen işimize yarayacak cihazı bulamadığımız zaman bu cihazı tedarikçilerinden faturalı olarak alma yoluna gidiyoruz ve bunu yapmak zorundayız. gönül ister ki her çalışmamız için kdv, ötv ve tedarikçilerin karlarını karşılayabilsek de yeni gıcır gıcır cihaz alabilsek.

peki durum böyleyse amatör telsizcilerin cihazlarını paylaştıkları ortamları, buralardaki kişileri ve cihazları; sahte, kaçak diye herkesi zan altında bırakacak şekilde yaftalamanın amatörlüğe ne faydası vardır? elbette heryerde olduğu gibi ister faturalı olsun, ister ikinci el olsun bu tipte kişiler ve kurumlar, piyasada dolaşan cihazlar vardır. ancak bütününe bakmak gerekirse bu pire için yorgan yakmaktır.

son olarak fikirleri hiç söylememektense çarpıştırmak iyidir.

Çevrimdışı TB1BTJ

ANARAD GÖRÜŞÜ
« Yanıtla #23 : 25 Aralık 2010, 21:47:36 »
Biz ANARAD olarak camiamıza fayda sağlayacağını umduğumuz federasyon fikrini destekliyoruz.
73
TB1CTJ/JAN ACEMOĞLU
ANARAD İSTANBUL ŞUBESİ
BAŞKAN YARDIMCISI
TB1BTJ
OP.JAN ACEMOĞLU
LOC.KN41LB