Kıymetli Arkadaşlar,
TB2NEY Erdal bey önemli bir konuya değinmiş. Ben de gereğini yaptım.
Genel Kurallarımız bölümüne aşağıdaki maddeyi ekledim:
"6- Bilerek ya da bilmeden, Radyo Amatörlerini kanunsuzluğa teşvik eden, kanunsuz cihaz kullanmasını öneren mesajlar silinir."
Bu tanıma uyan tüm mesajları temizlemeye çalıştım. Eğer atladığım varsa bildirirseniz onları da silerim.
Bu konuya dikkat ederek mesaj yazacağınızı umuyorum.
Kanuna dayanmayan, "CE'siz cihazlar da getirilebiliyormuş", "gümrükçüler idare ediyor", "zaten ruhsat istenmiyor", gibi yazılarınızı da bu kapsamda değerlendirerek sildim.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
Bilal bey,
Sizin işiniz zor; ancak bizim de bu kurallarla işimiz zor...
Bu arada, CE belgeli birçok ürünün AT dahilinden şahsi ithalinin mümkün olduğunu, ve belli değere kadar şahsi kullanım amacıyla getirilen malzemenin de gümrükten muaf olduğunu sanıyorum.
2004 yılında $2500'a devren aldıgım kayıtlı/ruhsatlı FT-757GX setinin, bugün $500 etmesi beni şahsen üzmüş olsa da, amatör arkadaşların şimdi gerek hurdalık kaynaklı gerek tek tük gelen cihazlara makul (en azından dünyadaki fiyatlarına yakın fiyatlara) ulaşmalarından MEMNUNİYET duyuyorum; ki amatörlüğü nasıl geliştirsek diye yapılan boşa konuşmalardan daha faydalı olmuştur ruhsatlandırma olayının kalkmış olması. (Bir de faturası bulundurulacak yazan kısmını bulamadım yönetmeliğin)
1985 yılında hurdalıktan kiloyla aldıgım Mocom70 gibi cihazları şimdi kimi arkadaşların toptan alıp, diğer arkadaşlara ciddi bedellerle pazarlaması kanımca etikliği çok daha fazla tartışılması gereken bir konudur.
Radyo amatörlüğü "amatör" bir hobidir, dolayısı ile yukarılarda biryerde gecen "paranı bastırıp" cihaz alacaksın ifadesi hiç hoş olmuyor.
Şahsen müsterisi de olduğum Hayri beyin fiyatlandırma konusundaki düşüncelerine de kısman katılmıyorum. Şöyleki: UK de cihaz satan ML&S de cihazı japonyadan alıyor; %28 civarinda gümrük(duty), %20 KDV veriyor. Orada dükkan kirası, personel ücreti de TR den yüksek. CE belgesini üretici aldığı icin bunun ithalatcı/satıcıya ek bir külfeti yok. Şunu kabul ediyorum, TR de gümrüklerde komisyoncu marifetiyle bir miktar ek masraf yapılması gerkiyordur belkide (!), ancak Avrupa'nın en pahalısı UK de 980 UKL ye satılan cihazın burada 1900 UKL ye satılması da normal diil. Belki de fiyatlar daha makul olsa, satış da artacak, şikayet edilen kanunsuz ithalat da duracak... Daha mühimi yeni nesil "temiz" cihazlar kullanılamaya başlandıkça havada istemeden olusturdugumuz "qrm" de azalacaktır...
...
Bu başlığı geçenlerde şöyle bir okuduktan sonra bir daha gelmeme kararı almıştım, ancak "USA dan cihaz alınacak siteler" başlığına gidince tekrar bu başlığın linki ile yönlendirmeniz üzerine buraya geldim.
...
Muhtemelen burası forum değil diyerek mesajımı sileceksiniz. Ben de kolaylıkla bir daha burayı kullanmamak gibi bi karar alabilirim; ancak Türkiye Radyo Amatörlüğü, burası gibi nezih "ortak kullanım alanlarına" ihtiyaç duyuyorve ilk başta yazdığım gibi sayenizde BİTLİK bu tanıma uyan bir uygulama. Mutlaka haklı olduğunuz yönler var, ancak bu sıkılıkta devam ederse, "Bitlik" başlığını "Mobilcom" veya benzeriyle değistirebilirsiniz. (Bu son satırı yazıp yazmamak konusunda tereddütteydim, ancak nasılsa sileceğinizi düşünerek yazdım; çalışmalarınızın "Gizli Reklam" veya "Gizli Pazarlama" olmadığına eminim, yanlış anlaşılmak istemem)
Çalışmalarınız için teşekkürler ve Saygılar,
73
Engin