Gönderen Konu: wouxun-aselsan cobra dinleme hk.  (Okunma sayısı 295 defa)

Çevrimdışı TB2CAL

wouxun-aselsan cobra dinleme hk.
« : 28 Kasım 2010, 18:46:42 »
merhabalar.ben wouxun kg-uvd1p kullanıcısıyım.sitemizde bulunan guvenligin telsizleri ise aselsan cobra.ben kullandıkları frekansta dinleme yaptıgım zaman sadece bir cihazın konusmasını dinleyebiliyorum diger cihazın konusması gelmiyor.sorun mesafeyse cok dar bir alanda muharebe gerceklesiyor.r-ctc hakkında bir sey olabilirmi bilemiyorum.t-ctc 79.7 mhz kullanılıyor.r-ctc degerinede 79.7 ataadıgım zaman dinlemede yine problem yasıyorum.acaba nasıl bir cozum onerebilirsiniz bana.
tb2cal 73'ler diliyor tesekkur ediyorum.

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: wouxun-aselsan cobra dinleme hk.
« Yanıtla #1 : 28 Kasım 2010, 19:57:36 »
Öncelikle gözüme çarpan bir yanliş hakkinda bilgi vereyim. Muharebe yazmişsiniz, muharebe kelimesinin anlami savaşdir. Kullanmak istediğiniz kelime muhabere olmali yani iletişim.

Pmr telsizlerde diğer telsizler gibi röle vs olmadiğindan gönderme ve alma frekansi sabittir. ayni şekilde gönderme ve alma tonuda cihazlarin %99 unda aynidir. bu nedenle sorununuz ya teknik, (mesela cihazlardan biri 79.7 değilde 80hz ton üretiyorsa sizin cihaziniz taniyamiyor olabilir) yada mesafe ile alakali. Bildiğimiz gibi bu cihazlar max 500mW çikiş gücüne sahipler ve antenleride genel olarak epey zayif. bu yüzden çok kisa mesafelerde çalişiyorlar. birde bunun üstüne kullanilan cihazin bataryasi eskiyse, anteni kiriksa vs. sorunlari varsa sinyal size sağlikli bir şekilde gelemiyo olabilir. Bunlar dişinda birçok kişinin gözardi ettiği birde bant genişliği olayi var. Pmr telsizler 6.25 kanal araliği ile çalişirlar wouxun cihazlarda bu ya 12.5 yada 25KHz dir. dolayisi ile wouxun cihazla diğer cihazlarin güç anten vs teknik özellikleri ayni olsada ortada bir uyumsuzluk olduğundan iletişim zayiflayacaktir. Cihazi Narrow banda alarak deneyin.

Çevrimdışı TB2CAL

« Yanıtla #2 : 28 Kasım 2010, 22:37:56 »
cevapladıgınız için ve de hatamı görmemi sağladığınız için çok teşekkür ediyorum(:

Çevrimdışı TA3OM

« Yanıtla #3 : 29 Kasım 2010, 14:28:48 »
Merhaba wouxun cihazlarda 6.25 Khz kanal aralığı mevcut.
Receive modundaki tonları kaldırıp deneyin birde isterseniz.

73

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #4 : 29 Kasım 2010, 17:23:25 »
Wouxun cihazlardaki 6.26 kanal araliği mevcut değildir. 6.25 Step araliği mevcuttur yani frekansin ayarlanma basamaklari, kanal araliği cihazin fm modülasyonunu ne kadar genişlikte yapacağini belirler(Bandwidth). Bazı kaynaklarda Deviasyon olarak da geçer. Yani kanal araliklari farkli cihazlardan 2sinede ayni genlikteki ses sinyalini uyguladiğinizda biri frekansi 5KHz değiştirirken biri 2.5KHz değiştirir.

Çevrimdışı TA3OM

« Yanıtla #5 : 29 Kasım 2010, 18:07:05 »
Alıntı!:
Wouxun cihazlardaki 6.26 kanal araliği mevcut değildir. 6.25 Step araliği mevcuttur yani frekansin ayarlanma basamaklari, kanal araliği cihazin fm modülasyonunu ne kadar genişlikte yapacağini belirler(Bandwidth). Bazı kaynaklarda Deviasyon olarak da geçer. Yani kanal araliklari farkli cihazlardan 2sinede ayni genlikteki ses sinyalini uyguladiğinizda biri frekansi 5KHz değiştirirken biri 2.5KHz değiştirir.

Alıntı!:
Pmr telsizler 6.25 kanal araliği ile çalişirlar wouxun cihazlarda bu ya 12.5 yada 25KHz dir.

Hocam 6.25 - 12.5 - 25 khz deviation değerini hiç duymadım (amatör cihazlarda), yukarıya pmr telsizler 6.25 kanal aralığı ile çalışırlar yazmışsınız ? bunu step olarak algılamamdan daha doğal ne olabilir?

iyi kötü bir fm alıcının nasıl çalıştığını biliyorum, dinlenecek cihaz 2.5khz band genişliğinde bir modülasyona sahipse dinlediğiniz cihaz 5khz dinliyorsa bir problem olmaz. Öneriniz yanlış bence.

73

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #6 : 29 Kasım 2010, 20:38:16 »
önce 6.26 kanal araliği olarak yazdim çünkü birçok yerde her iki terim içinde bu ifade kullaniliyor türkçede, ancak daha sonra bunun yanliş anlaşilabileceğini düşünerek düzelttim.

Bence de şöyle bir sorun olabilir. 6.25 khz kanal araliğinda(modülasyon olarak) yayin yapan bir vericiyi 25KHz kanal araliğinda alma yapan bir aliciyla dinlerseniz hem cılız duyarsiniz hemde mesafe arttikça gürültü oraniniz yükselir. Ctcss dediğimiz tonlar çok düşük frekanslarda olduklarindan cihazlarda direk mikrofon katindan verilmez, ses sinyali, preamp, filtre, preemphasis gibi katlardan geçtikten sonra üstüne ctcss bindirilir ve gönderilir. Siz bu sinyali uyumsuz bir aliciyla aldiğinizda cihazin sesini açarak belki cılızlık sorununu çözersiniz mesafe çok uzak değilse belki konuşmalarda gelebilir ama artan mesafeyle birlikte sinyal/gürültü orani arttiğinda ve sinyalde çok azda bozulma varsa bu tonlar  düşük seviyede gönderildiklerinden ve sizin cihazin sesi, hoparlörün gücü vs. değişkenlerden bağimsiz olduklarindan belli biyerden sonra çözemiyor olabilir.

Çevrimdışı TA4BU

« Yanıtla #7 : 01 Aralık 2010, 21:10:47 »
                  Arkadaşlar bende wouxun kg-uvd1p kullanıyorum  dtmf tonu gönderemiyorum ne yapmam  gerek. Yardımcı olaxacak arkadaşlar şimdiden teşekkürler

TA4BU
Mesut Pargan

Çevrimdışı TA3ATA

« Yanıtla #8 : 01 Aralık 2010, 21:24:00 »
TA4BU MESUTBEY  MERHABALAR..

O CİHAZ SİZE KÜSMÜŞ..:=)) 
SİZ ONU BÖLGENİZDE YENİ BİR AMATÖRE BEDELSİZ HEDİYE EDİN..
YENİSİNİ ALIN YENİSİNİN DTMF  İ KESİN ÇALIŞACAKTIR...:=))

TB3JJ...N.TURGAY...73
***UNUTMA...!!   
SANA IŞIK TUTANA ARKANI DÖNERSEN; GÖRECEĞİN TEK ŞEY KENDİ KARANLIĞINDIR..***

TA3ATA.M.TURGAY
Best Regards
(Ex..TB3JJ)
ta3ata@hotmail.com