Gönderen Konu: Kısa dalga cihazımda bir problem oluştu...  (Okunma sayısı 370 defa)

Çevrimdışı TA2PI

Kısa dalga cihazımda bir problem oluştu...
« : 17 Ağustos 2010, 21:45:14 »
Merhabalar..
Dün kısa dalgada dinleme  yaparken... bir anlık elektrik  gidip yüksek geldi.Sonra  dikkat etmedim..Bugün cihazı açtıgımda sinyal metrenin hiç  oynamadıgını gördüm..Sonra  acaba  anten kablosundan mıdır diye söktüğümde. sadece  canlı ucu taktım ve sinyaller eski şekline geldi ve sesler daha bir net  oldu.. fakat konnektörün şase kısmını cihaza   bağladıgımda tekrardan sessizliğe büründü(9artı gelen istasyon 2dbye iniiyor) sinyal ibresi sıfıra indi. Anten tunerden  olabilir  dedim.. onu devreden cıkardım yine  aynı sonuc. yani cihaza kablo bağlandıgında ibre sıfıra düşüyor.Cihazın çıkısı yanmış olablir mi? Pek  kavrayamadım  durumu acaba sebebi nedir.Bu konuda yardımcı olabilecek olan var mı.?.Cihazım ft 840
73s

Çevrimdışı TA7IV

Ynt: Kısa dalga cihazımda bir problem oluştu...
« Yanıtla #1 : 18 Ağustos 2010, 00:55:11 »
Bu aletin elektriksel şemasını gönderebilir misiniz?

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #2 : 18 Ağustos 2010, 09:54:22 »
Yazdıklarından çıkardığım , Anteninde kısa devre var gibi gözüküyor yada anten bir yerlere değiyor belkide kabloda bir sorun var...
Konnektör ucunu avometre ile ölç bakalım kısa devre varmı ?
Eğer antende bir sorun yok ise cihazda hata aramaya başlarsın ..
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 18 Ağustos 2010, 12:39:03 »
Cihazınızla oynamadan önce, anten ve anten iniş hattını öncelikle bir kontrol edin derim. Anlattığınız, ucunda anten olmayan bir kabloyla yapılmış bir deneme sonucuna ulaştırıyor beni. Ya da arkadaşımızın dediği gibi kısa devre bir kablo ile yapılmış deneme de aynı sonucu verir.

Aşağıdaki kontrolleri yapabilirseniz iyi olur diye düşünüyorum.

1- Konnektörlerde kısa devre var mı?
2- Anten kabloya bağlı mı?
3- Anten bağlantısında kısa devre var mı?
4- Anten hattında yıldırım koruyucu varsa acaba kısa devre mi?
5- Yukarıdaki kısa devreler yerine açık devre de olabilir. Dikkat!

İyi çalışmalar.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #4 : 18 Ağustos 2010, 13:16:15 »
Degerli arkadasim,
Genellikle yuksek gerilime, (antenden gelen) engel olmak icin hemen hemen butun cihazlarda koruma devreleri vardir.genelde diodlar kullanilir. ornegin kenwood ts-850s de DSA 301 LA diye diger komponetlere gore buyuk sayilabilecek olcude bir diod grubu var. sizin cihazinizda boyle bir koruma devresi olabilir.
kolaylikla kontrol edebilirsiniz, genellikle anten soketlerinin hemen yanibasindadir.
selam ve sevgilerimle.
Yasar GOCET
TA3D/VU

Çevrimdışı TA2PI

« Yanıtla #5 : 19 Ağustos 2010, 00:06:56 »
Merhabalar...
Değerli büyüklerim, üstadlarım;  katkılarınız,yorumlarınız  ve yardımlarınız için teşekkür ederim...

Anten Tunerim MFJ 949D. Anten ise hasbel  kader yapabildiğim el yapımı windom F4 kopyası 2.5 mm lik elektrik  kablosu ile yapıldı.Balun  olarak 4:1 lmr 400 ile yaptıgımı kullanıyorum.Anten iniş  kablom ise yeni ve Lmr 400
Bugün,TA4BC ile bugün yanıma uğradıgında  siz değerli  büyüklerimizin  yazdıklarınızı aynen ifade etti.Kücük bir balans ayarlamasından sonra anten kablosu  yada balunda sorun olabileceğini  söyledi.Ölcümlerimi  hafta  sonunda  yapacagım.
Bu arada Syn TA7IV cihazın Servis   kitapcıgını  gönderiyorum.
73s
Ta2Pi /4

Çevrimdışı TA7IV

« Yanıtla #6 : 20 Ağustos 2010, 00:13:02 »
Sevgili kardeşim TA2PI,
Böyle şüpheli durumlarda, antende veya iletim hatlarında oluşmuş olabilecek bir arızadan dolayı cihazın zarar görmemesi için imkan varsa çıkış gücünü en aza indirerek bir kaç deneme yapabilirsiniz..
Cihazın gücünü azaltma imkanı yoksa, cihaz ile anten arasına bir zayıflatıcı koyarak denemeler yapabilirsiniz..
Zayıflatıcı kullandığınızda, cihazınızdan antene giden güç bir miktar zayıflayacak, ama eğer ciddi bir yansıma varsa antenden cihazın çıkış devrelerine yansıyacak güç de tekrar bir o kadar zayıflayacağından, cihazınızın çıkış devreleri için zararlı olamayacaktır.
Örnek:
Cihazımızın gücü 100 Wat olsun.
Cihaz ile anten arasına 3 dB  değerinde bir zayıflatıcı koyalım...
Antene giden güç, aradaki zayıflatıcı yüzünden 3 dB daha az, yani 50 wat olacaktır..
Anten tamamen açık veya kısa devre olsun...
Antene ulaşan güç, kablo kayıplarını filan hesaba katmaz isek, 50 wat olacaktır..
Antenden tümüyle dönen 50 wat değerindeki güç, cihazımızın çıkış devrelerine ulaşmadan önce bir kez daha 3 dB değerindeki zayıflatıcıdan geçmek zorunda kalacaktır..
Bu durumda yansıyan güc bir kez daha yarıya düşecektir..
Cihazımızın çıkış katına ulaşabilen yansıyan güç 25 wat olacak ve çıkış devreleri için -büyük ihtimalle- bir tehlike arzetmeyecektir..
Yansıyan gücü 4 ile çarptığınızda , zayıflatıcı kullanmamış olmanız durumunda karşılaşabileceğiniz yansıyan gücü bulmuş olursunuz..
Ya da, bunları yapmadan, tüm cesaretinizi toplayarak ve hiç bir zayıflatıcı kullanmayarak şansınız deneyebilirsiniz.
73 de TA7IV

Çevrimdışı TA2JA

Çevrimdışı TA2JA

Çevrimdışı TA7IV

« Yanıtla #9 : 20 Ağustos 2010, 01:40:53 »
DR TA2JA,Teşekkürler..Linkleri inceliyorum.
73..
TA7IV

Çevrimdışı TA7IV

« Yanıtla #10 : 20 Ağustos 2010, 01:44:16 »
DR TA2PI, antende balun kullanıyor musunuz? Anteniniz nasıl bir anten..?Açık-Kapalı..nasıl bir anten..?
TA7IV

Çevrimdışı TA2PI

« Yanıtla #11 : 20 Ağustos 2010, 18:08:37 »
Merhaba Sayın TA7IV
Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.
Anten konusuna gelince;kendi yaptıgım windom f4  kopyası .Antenim  Açık  3.5 mt ve 7 mt (41,5 mt) yükseklikte gergin bir  şekildedir .Balun ise 4:1 lmr400 kablodan (4 turdan15 cm iç çaplı) Aşağıdaki linkteki anteni esas almıştım.

http://www.tacallbook.org/~ta1cd/anten/windom.htm
73s
Ta2Pi /4

Çevrimdışı TA2PI

Ynt: Anten problemi çözüldü..!
« Yanıtla #12 : 21 Ağustos 2010, 18:53:14 »
Merhabalar....
Anten tesissatimda yaptıgım çalışma sonucu anten  kablomda  kısa devre açık devre olmadıgı,4:1 balunun açık devre oldugu (soğuk lehimden dolayı iletken ucun konnektörden koptugu) görülüp  iyi bir lehimleme sonrasi tüm tesisat düzelmiştir.Bu şekliyle,20 metrede mexico ile  qso  yapıldı.
Bilgi ve tecrübelerini paylaşan tüm  değerli Radyo amatörü  büyüklerime tekrardan teşekkür ederim..
73s
Ta2 Pi /4