"Match nedir" deyince ben "impedance match nedir" diye anlıyorum.
Türkçe, empedans uyumu, herhangi bir empedansa sahip olan kaynağın, yine herhangi bir empedansa sahip olan bir yüke en fazla güç transferini sağlayabilen ve yansımayı en aza indiren düzeneğin (devrenin) oluşması halidir.
Kaynak ve yük empedansları her zaman saf rezistans -pure resistive- olmayacaktır.Empedans söz konusu olduğuna göre, empedans teriminin içinde real (gerçel,rezistif) ve imaginer (sanal,reactive) değerler bulunabilir.Gerçel değerlerin eşit ama sanal değerlerin (varsa) eşit ama ters işaretli olması durumunda istenilen empedans uymu ve kaynaktan yüke en fazla güç transferi sağlanmış olacaktır.
BAL-UN, dengeli bir transmisyon hattını (veya devreyi) dengesiz bir hatta, empedans uyumunu da (isteniyorsa) göz önünde bulundurarak sağlayan bir elektriksel düzenektir.
UN-UN, dengesiz bir transmisyon hattını, yine dengesiz bir hatta bağlamaya yarayan bir -adı un-un olacaksa,bence gereksiz-devre elemanı, düzenektir..Adı UN-UN olacağına, "matching circuit" olsa daha doğru olurdu.
RF Shock, RF (radyo frekans) akımınının geçmesine engel olan bir devre elemanıdır.Bobinden müteşekkildir.RF, uzun yolları sevmez.Kestirmeden gitmek ister.Kendisini yormayacak,zorlamayacak kısa yolları tercih eder.Bir devrenin herhangi bir kısmına RF işaretlerinin gitmesini istemiyorsak oraya bir RF shock koyarak yolunu tıkayabiliriz..
SWR iyi bi şe değildir.Ben kendisini bi türlü sevememişimdir."Standing Wave Ratio" kelimelerinin kısaltılmışıdır.Duran Dalga Oranı anlamına gelir.Transmisyon hattında duran dalga oranı ne kadar yüksekse, empedans uyumsuzluğu da o kadar fazla demektir.Uygun değerde olması her şeyi çözmez.Hiç olmaması tabi ki en büyük temennimizdir.Onun olmaması, vericiden gönderdiğimiz gücün tamamen neşredildiği(?), geriye, vericimize yansıtılmadığı anlamına gelir.SWR değeri yüksekse, vericinin ürettiği güç anten tarafından tamamiyle neşredilememekte, SWR büyüklüğüyle orantılı olarak geriye, vericiye yansıtılmakta/dönmektedir. Bunun tersini de düşünebiliriz.Antenimizin SWR değeri iyi ise, antenimize ulaşan sinyaller antenimizde bir gerilim/akım oluşturmakta ve alıcımızın giriş devrelerine uyumlu bir şekilde girmektedirler. Aksi halde, alıcı antenimizde endüklenen gerilim(antene ulaşan sinyaller) alıcının giriş devreleri tarafından geriye yansıtılmakta ve bir işe yaramamaktadırlar)Buna rağmen her şey halledilmiş değildir tabi ki..Uzatmamak için burada kesiyorum.
Sayın TA1PB nun hortum benzetmesine de katılıyor ve böyle bir açıklama tarzı bulduğu için tebrik ediyorum.
73 de TA7IV