RF akımına doymadan kastedilen,rf in metallerin dış yüzeyinde ilerlediği yüzey alanının uygulanan rf gücüne göre sergilediği tutumdur,zira yüksek güçler uygulanacak antenlerin yüzey alanlarının genişletilerek pratikte daha mukavemetli olması beklenir,anten imal eden firmaların ürettikleri antenlere güç sınırları koymasının esas nedeni antenin yüzey alanını ışıma kapasitesinin aşılmaması içindir bu durumda antende ısınma ve buna bağlı marazlar doğacaktır,buda genellikle aliminyum malzemeden yapılan antenler için ciddi bir tehlike doğuruyor,ben resimde de görüldüğü üzere bahsi geçen anteni 1.15 cm kalınlığında bakır borudan yapmama rağmen antende hiçbir yapısal değişiklik olmadı.Daha ince malzemeden de tabiki yapılabilir fakat malzeme inceldikçe uygulanabilecek güç sınırları ve rüzgar direnci değişir,
umarım aydınlanabilmişsinizdir 73 s
DR TA1AMC,
Cevap için teşekkürler ama ne yazık ki henüz aydınlanamadım.
1-RF akımı, metallerin dış yüzeyinde ilerlediğinde (aktığında) metallerin dış yüzeyi ne gibi bir tutum sergiliyor?
2-Üzerinden RF akımı geçen bir anten iletkeni hangi noktadan sonra doyar?..Gerçekten doyar mı? Doyma anında neler olur?..Doyup doymadığını nasıl anlarız?
3-Yüksek güç uygulandığı için ısınıp eriyen ya da zarar gören bir anten iletkeni ( kötü temas dışında ) gördünüz mü, duydunuz mu?
4-Antenin ışıma kapasitesini aşmak ne demektir..Aşıp aşmadığımızı nasıl anlayacağız..Maazallah bu noktayı aşarsak bizi ne gibi ciddi tehlikeler bekler?
5-Anten üreticileri antenleri için bir güç sınırı belirlerken yalnız anten iletkenlerinin dayanabileceği akımı mı yoksa daha çok antenin izolatörlerinin dayanabileceklerı maksimum voltajı mı göz önünde bulundururlar?
73,TA7IV