Gönderen Konu: Sunair GSB-900 hakkında bazı sorular  (Okunma sayısı 223 defa)

Çevrimdışı TA2ANL

Sunair GSB-900 hakkında bazı sorular
« : 07 Haziran 2010, 14:26:55 »
Herkese Merhaba,
Uzun zamandır merak ettiğim ve zaman zaman hurdalığa düşen Sunair GSB-900 HF telsizlerden, kendime hakim olamayarak bir tane aldım. Aldığım cihazın bütün kartları üzerinde eksiksiz duruyor. Ön paneli dijital frekans göstergeli olan model değil. Askeriyede kullanılan, yeşil renkli manual frekans seçici ve göstergeli olan model. Cihazın içini güzelce temizledim, komutatörleri kontak sprey ile temizledim. Bütün konnektör ve fiş bağlantılarını temizleyip kontrol ettim. Cihazın çıkış kartı, daha önceden tamir görmüş. Anladığım kadarı ile iki adet çıkış transistörü değiştirilmiş. Çıkış kartınde bir tane 100 nanofaradlık kondansatör kırık, birde direnç kopuk. Onları değiştireceğim fakat çıkış transistörleri sağlam mı bilmiyorum. Cihazın içindeki kartları birisi önceden kontrol etmiş ve "sağlam" diye üzerlerine yazmış, çıkış kartı üzerinde "bozuk" yazıyor. Bakalım nerede arıza bulacağız görüceğim. Bu cihazla ilgili bir kaç sorum olacak. Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim.
1. Cihazın orjinal güç kablosu üzerinde duruyordu. Fakat ucunda fişi olmadığı için, 220Volt ile mi, 110Volt ile mi çalışıyor tereddütte kaldım. Anladığım kadar ile cihaz hem 220V, hem 110V AC ile çalışıyor. Cihaz üzerinde 110V veya 220V. ayar anahatarı göremedim. Önce 110V ile, sonra 220V ile denesem mi acaba? Yoksa direk 220V verebilirmiyim?

2. Çıkış katının arızalı olması durumunda, cihazın alıcı kısmı normal çalışıyor olması gerekiyor mantıken. HF dinleme yapabilirim diye düşünüyorum, doğrudur değil mi?

3. Benim elimdeki modelde, SMetere'nin bağlı olduğu kart üzerinde "Antenna Tuning Control" kartı takılı. Bu kartın çalışması için, ayrıca bir ATU kutusunun cihaza bağlı olması lazım diye düşünüyorum, doğrumudur? Yoksa kart, bu hali ile bağlı olan antene Tuning yapabilir mi?

Elimdeki Sunair aynısının fotoğrafını internette buldum, onuda ekliyorum.

Saygılarımla,

Tolga ANIL
TA2CEN

Çevrimdışı TA4SO

Ynt: Sunair GSB-900 hakkında bazı sorular
« Yanıtla #1 : 07 Haziran 2010, 15:05:55 »
Öncelikle hayırlı olsun, inşaallah çalıştırır ve istediğiniz sonuçları alırsınız.
Bu cihazlar fiyat olarak ne civarda alınabiliyor. Ben de alıp üzerinde uğraşmak istiyorum...

Saygılar, 73.
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #2 : 07 Haziran 2010, 15:40:05 »
Ben bildiklerimi yazayım.

1- İçerideki AC trafonun bütün uçları AC giriş soketindedir. Bu sebeple 110-220 için cihaz içerisinden bir şey yapmak gerekmiyor. Arkadaki ortadaki çoklu fişte 1 ve 7 numarayı kısa devre edip 3 ve 5 nolu uçlardan 220 V girebilirsiniz.
2- Evet Çıkış arızalı ise almaç olarak kullanılır.
3- Eğer elinde orijinal tuner yok ise ATU 'ye kafanı takma

Sağlıcakla kal, 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #3 : 07 Haziran 2010, 16:51:32 »
Bilal Abi,
Verdiğin bilgiler için teşekkürler. Orjinal anten tuner bende yok ama hurdalıkta var. Mühim olan onun acaip bir kablosu var, onu nereden bulacağım. Ben o zaman kabloya fiş takıp cihazı ilk fırsatda çalıştıracağım. Yeşil kablo toprak, siyah faz, beyaza nötr giriyorum ve fişe takıyorum. Cihaz patlarsa doğru Gaziantep'e göndereceğim Bilal abi haberin olsun...

Şadan Bey, cihazı 350TL'ye aldım. Ağırlığı 30kg. Tartmadan önce alt ve üst kapakları çıkarttım. Hurdacılarda cihaz böyle ağır oldumu, fiyatı uçuruyorlar.

Selamlar,

Tolga

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #4 : 07 Haziran 2010, 21:55:20 »
Tolga amca,

Ben sana renk yazmadım. Numara yazdım!!! Aman ha!!  73 DE TA8A

Çevrimdışı TA2VE

« Yanıtla #5 : 14 Temmuz 2010, 21:55:35 »
sunair gsb 900 ün üzerinde digital kadran olmalı ...sizinki sadece 900.. Çıkış kartının transtör numaralarını yazarsanız çıkış katı ve anten tuner kablosu konusunda yardımcı olabilirim...