Enver Bey, selamlar.
Son günlerde dağlarda, bilgisayardan uzakta dolaştığımdan mesajınızı ancak bugün okuyabildim.
Kullanacağınız 6 eleman yagilerin herbirinin empedansının 50 ohm olduğunu varsayarsak, dört anteni tek bir noktada paralel bağladığınızda (herbirinin ekranlarını ve canlı uçlarını ayrı noktalarda birleştirmek) o noktadaki empedans 50/4 =12.5 ohm olacaktır.
12.5 ohm empedans değerindeki bir yükü 50 ohm empedans değerinde bir kaynağa (telsize) bağlayabilmek için bir empedans transformatörü kullanmanız gerekecektir.
Neyse ki, bu tür empedans transformatörleri çeyrek dalga boyunda transmisyon hatlarıyla (burada, çeyrek dalga boyunda bir koaksiyel kablo) gerçekleştirilebiliyor.
Transformatör olarak kullanacağınız kablonun karakteristik empedansı elbette ki önmeli.
Formül;
Zo=karekök(Z1xZ2) dir.
Dolayısıyla,
Zo=karekök(12.5x50),
Zo=25 ohm'dur.
Burada;
Zo=kullanılacak koaksiyel kablonun empedansı,
Z1:Antenlerin paralel bağlanmaları sonucunda oluşacak empedans,
Z2:Kaynak (telsiz) empedansı
Görüldüğü gibi, burada 25 ohm empedansında ve çeyrek dalga boyunda bir koaksiyel kablo kullanmanız gerekiyor.
25 ohm empedansında koaksiyel kablo piyasada kolaylıkla bulunamayacağından, iki adet 50 ohm empedanslı koaksiyel kabloyu paralel bağlayarak 25 ohm empedans değerinde bir kablo elde edebilirsiniz.
Piyasada bulunan 50 ohm değerindeki koaksiyel kabloların ( RG58, RG 213) hız faktörleri genellikle 0.66 civarındadır.
Çalışacağınız frekansa göre hesaplayacağınız çeyrek dalga boyunu hız faktörüyle çarptığınızda elde edeceğiniz rakam kablonun fiziki boyudur.
4 adet anteninizi bu tip bir transformatör düzeneğiyle cihaza bağlayabilirsiniz.
Burada, antenlerin herbiriyle düzenek (combiner/splitter) arasındaki kablo mesafesinin eşit olmasına dikkat etmek gerek.Aksi halde herbir antene ulaşacak-ya da onladan gelecek- sinyaller aynı fazda olamayacağından beklenilen fayda sağlanamaz.
73 de TA7IV