Gönderen Konu: GPS Bağlantısı ve Comport Sorunu ???  (Okunma sayısı 132 defa)

Çevrimdışı TA3ADK

GPS Bağlantısı ve Comport Sorunu ???
« : 21 Haziran 2010, 14:23:51 »
Selamlar ,
 Arkadaşlar Elimde Garmin 35 HVS bir GPS var . Gayet başarılı bir modül . Çıkışı Comport yani rs232 .

Bu modülü USB üzerinden çalıştırmayı deniyorum . USB RS232 kablo ile denemeler yaptım ama sonuç alamadım . Bu kablo üzerinden bağlantı yaptığımda anladığım kadarıyla nmea datası bozuluyor . PC ye bazı datalar geliyor ama işe yarar cinsten değil . Kablosuz direk com üzerinden bağlarsam sorunsuz çalışıyor ...

Bu konuda bir çözüm önerebilecek olan var mı?

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: GPS Bağlantısı ve Comport Sorunu ???
« Yanıtla #1 : 21 Haziran 2010, 15:20:05 »
bunun birkaç sebebi olabilir.
1.kullandığınız kablonun hızı yanlış seçilmiş olabilir.
2.GPS iniz rs232 datasını lojik seviyede veriyor olabilir bu durumda kullandığınız kablo bunu yanlış yorumlayabilir.
3.Yine rs232-ttl farkından dolayı datayı terslemeniz gerekebilir. Rs232 protokolünde lojik 1 için -8v, lojik 0 için +8 volt kullanılır.

Kullandığınız kablonun 3. nolu pininin gerilimini ölçerseniz buradan ttlmi yoksa rs232 çıkışımı olduğunu görebilirsiniz.

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #2 : 21 Haziran 2010, 15:55:25 »
Merhaba,

1-USB / 232 çeviricinin RX girişine ( 2 no), GPS in BEYAZ ucunu, Ground (5 no) lu uca SİYAH ve şaseyi bağlayacaksınız. KIRMIZI +12 V dur.
2- PC de 4800 Baud ayarlayacaksınız.

Kolay gelsin.

Çevrimdışı TA3ADK

« Yanıtla #3 : 21 Haziran 2010, 17:27:48 »
Hocam teşekkürler ,
 3 nolu pinde 5,6V görüyorum .
Hızları uygun şekilde ayarladım .

Atilla Ağebey , Cihazı bu şekilde comdan direk kullanıyorum zaten de bu USB kablo sukoyverdi :) Olmazsa Notebookta ya el GPS i yada bluetooth gps devam edicem artık . Bu Garmin de sadece APRS ye kalmış olacak :)

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #4 : 21 Haziran 2010, 20:40:57 »
5.6V ttl için biraz yüksek, rs232 içinde düşük bir seviye ama muhtemelen cihazınız rs232 çalışıyor. gpsden gelen datayı bir transistörle tersleyebilirseniz genelde çalışıyor. ancak bazı çeviricilerde bu yeterli olmayabiliyor. Garanti olsun derseniz max232 veya bulabilirseniz max233 entegresi kullanmalısınız.

Şuan şema çizim programım yok ancak fikir vermesi açısından şimdi çizdiğim bi devreyi ekte gönderiyorum. direnç ve transistörün değerleri kritik değildir elinizde mevcut olan şeylerden kullanabilirsiniz.
Max232-233 şeması ise datasheetlerinde ve internette mevcut. Max232 fiyatı 1-1.5 lira civarında.