Gönderen Konu: ROLE NASIL TEST EDILIR?  (Okunma sayısı 838 defa)

Çevrimdışı TA0G

ROLE NASIL TEST EDILIR?
« : 18 Mayıs 2010, 16:31:04 »
Arkadaslar,
Benim yillardir duydugum ve kendi aramizda da sık sık tartıştığımız bir konu vardır:

Ya bu role calışmıyor kardeşim, eskiden bunda bir anten vardi... diye başlayan ve ya ben bu roleyi evdeki ... den... , ... antenle ...el cihazı ile bile açıyordum ne oldu bu röleye?? kadar giden birbirinden bilimsel ve uzmanlık içeren sorular ve tabi ki cevaplari da vardir..

Sizlerden ricam bu konudaki soru ve cevapları hep beraber bir derleyelim ne dersiniz??

Tüm katılımcılara canı gönülden teşekkürler şimdider,

73' TA2LJ Hakan GUNER

Çevrimdışı TA5FW

Ynt: ROLE NASIL TEST EDILIR?
« Yanıtla #1 : 18 Mayıs 2010, 16:50:55 »
Merhaba,

Öncelikle bu konuya yaklaşımınız için teşekkürler.
Radyo amatörleri arasında kemikleşmiş bir kanıya göre röle denilen aletin iyisi her yerden çeker.!!! (Özellikle evin en kapalı odası wc den bile antensizken çekmesi gerekir!) :p yoksa o röle yaramaz...!

Unutmayalım ki ! Haberleşme ihtiyaçtır. Haberleşme ihtiyacını inceleyecek olursak önümüze nasıl bir röleye ihtiyaç olduğu çıkacaktır. Bu neticeye göre rölemiz lokal yada Dx olacak ona karar veririr ona göre hangi band kullanılacağı, nasıl bir QTH kurulacağı, anten, cihaz, Tx gücü tespiti yapılır.

Her röle wc den antensiz Tx yapan cihazı duymak zorunda olmadığı gibi her röle antensiz cihaz tarafından duyulmak zorunda da değildir.

Ayrıca bu işi yapan her rölede iyi diye nitelenemez. Çünkü eğer lokal haberleşme ihtiyacı varken, Dx röle kurulduysa ve rölede yüksek bir trafik oluyor vede haberleşmeyi aksatıyorsa buna iyi bir röle demek mümkün değildir.

Netice olarak röle haberleşme ihtiyacımıza göre sınıflandırmak ve ona göre uygun ekipmanlarla uygun mevkiiye kurarak kullanmak gerekir.

Acizane benim fikirlerin bunlardır. Paylaşmak istedim. Umarım faydalı olur.

İyi çalışmalar dilerim.
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TB2CCC

« Yanıtla #2 : 18 Mayıs 2010, 18:40:32 »

WC ne demek,bunun Türkçe'si keneftir...Keneften antensiz açmayan röle röle değildir... :-)))Sağlık ve neşe ile kalın. 73
"I know what is to be young
But you don’t know what is to be old! !"
      Stay with love.....(Sevgi ile kalın) ©

NOT:Çağrı işareti içermeyen MSN listesine ekleme taleplerinde, MSN adres bilgisi PM yada mail ile bildirilmeyenler reddedilecektir.

Çevrimdışı TA3FB

« Yanıtla #3 : 18 Mayıs 2010, 23:13:16 »
Röleyi test etmek, biraz merak işi bence. Bulunduğum şehirden sadece 145.600 tekirdağ rölesini  kullanabiliyorum. değişik zamanlarda değişik noktalardan ve değişik cihazlardan test etme imkanım oldu. Geçmiş yıllarda çanakkalede uhf röle vardı, onunla kıyas yapma imkanımda olmuştu.
Teknik olarak çok yeterli bilgi sahibi değilim. Ancak şunu söylemek isterim ki, kullanılan malzemenin kalitesi çalışma performansını etkiliyor. sadece anten ve röle mevkisi bunun için yeterli değil. eskiden oturduğum semtte, el cihazı ile balkona çıkarak 145.600 ü açıyordum ve evim çok hakim bir noktadaydı. Ancak, şehir içindeki röleye evin içinden ulaşmakta zorlanıyordum ki kuş uçumu mesafesi 500 m ya var ya yoktu. burada anten ve rölenin kalitesi etkili olduğu kanısına vardım. Ayrıca, çatı anteni ile yunanlıların simpleks görüşmelerini duyamazdım.
Şimdi ise oturduğum semt deniz kenarı, daha basık bir nokta. 145.600 evden balkona konmuş mobil anten ile 2.5 w (w wiski değil, watt) ile sorunuz görüşme yapabiliyorum. Ayrıca çatı anteni ile yunanlıların simpleks görüşmelerini duyuyorum. Buradan çıkartığım sonuç, bulunduğum mevkinin bir özelliği var. RF i taşıyan bir koridorun üzerindeyim ve bu bana avantaj sağlıyor.
Zaman zaman midilli rölesini duyuyorum, girişte yapabiliyorum. Mevsime göre değişiyor. Ancak modülasyon sürüp süremediğim belli değil. Cevap veren olmadı bu güne kadar.
Marmara ve ege de bulunan arkadaşlara bir bilgi notu;
Eğer kaz dağlarının üzerinde bir bölgeye (ki TSK nın kontrolünde) çok kaliteli bir röle konursa, kapsama alanını düşünemiyorum. Bunun için benim bildiğim yıllardır çalışma yapılıyor mevcut bir dernek tarafından. Ama somut bir sonuç hakkında bilgi sahibi değilim.
Az güçle çok QSO lar dilerim
73...
Barış
Çanakkale

Çevrimdışı TA8C

« Yanıtla #4 : 19 Mayıs 2010, 01:15:39 »
        Aynı sorunlarla bizde karşılaşıyoruz çevre illerde bulunan amatör arkadaşlar bizim röleye girip QSO yapıyor ama Bazı amatör arkadaşlar Gaziantep,in içinde röleyi açamadıklarını söylüyor yaklaşık 160 kilometreden el telsizi ile röleye giriş yapanlar var.röleden çıkan Rf sinyallerinin bulunduğunuz coğrafi mevki,ye  mevsim ve hava şartlarına göre değişikliğe uğradığını hepimiz biliyoruz. Zaten röle kurulumunda emeği geçen çalışma yapan arkadaşlarımızın hiç biri bu röle iyi çalışmıyor  ( Özellikle evin en kapalı odası wc den bile antensizken çekmesi gerekir!)  eskiden bundan iyi çalışıyordu şimdi ne oldu gibi laflar etmez birbirinden bilimsel ve uzmanlık içeren sorular sormaz  diye düşünüyorum.
     Radyo Amatör dernekleri ;  “Tekrarlayıcı  İstasyon Yerlerinin Belirlenmesi” ve  “Kurulacak Sistemlerde Dikkat Edilecek Teknik Uygulamalar” konusunda genellikle titiz davranmamaktadır.  Bu alanlarda birden cok ve yüksek güçte kurulan komşu istasyonlar ile olan etkileşimler,olmaktadır onun için Orijinal bir röle cihazı ve kaliteli bir (dublekser )  ile  iyi bir antene ihtiyaç vardır. elektronik atölye ortamında rölenin gerekli hassas ayarları TX gücü Spektrum analizör ölçümleri  yapıldıktan sonra rölenin montaj yapılacağı yerde rölenin baskı almayacağı yani  harmonik olmayan ve çevreye hakim durumda coğrafi yer tespit edildikten sonra  Heliax Coax kablo ile yüksek bir  yere montajı yapılarak  S.V.R ayarı çok dikkatli yapılmalıdır,Montajın performansını arttırır eğer rölenin gerçek gücü antenden çıkıyorsa  mesele bitmiştir.
Rölenin sinyali gidebildiği yere gider ulaşamadığı yerlerde kimse bir şey yapamaz ondan sonrası biz amatörlere kalır.ama bazı arkadaşlarımız istiyor ki biz hiç bir şey yapmayalım  röleyi her yerde duyalım Yok öyle şey bu gün milyarlarca dolar harcanarak yapılan cep telefonu şebekelerinin de çekmediği yerler vardır telefonumuz çekmediği zaman ne yapıyoruz hemen açık bir alana çıkıyoruz.yani rölenin sinyali sana gelmiyorsa sen röleye erişmek için  ne çaba gösterdin derler adama işin kısası  eğer (role sinyali bize ulaşmıyorsa biz röleye ulaşmak için çaba göstermeliyiz çalışma yapmalıyız) bu çalışma mesela çeşitli anten çalışmaları,yada kullandığımız telsizin gücünü yükseltebiliriz bulunduğumuz konumu değiştirebiliriz
Sağlıcakla kalın Gaziantep,den selamlar
TA8AL
www.Gazitrac.org

TA8AL
Mehmet hanifi küçükoğlu
ta8al@hotmail.com
05334605192
http://www.gazianteptrac.org.tr/
Yalnızca kültürlü insanlar öğrenmeyi sever, cahiller ders vermeyi tercih eder.
Edouard Le Berquier

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #5 : 19 Mayıs 2010, 12:11:03 »
KONU: RÖLE TEST PROSEDÜRÜ,
SORUMLU: Sorumsuz her telsizci (amatör değil!!)
UYGULANACAK İŞLEM ADIMLARI: Aşağıda anlatılmıştır.

Mandala 3-5 kez uzuun uzuun basarsın, Geri dönüş duyuluyorsa Röle çalışıyor demektir.  Rölenin çalıştığını, seninle birlikte röleyi dinleyen belirsiz sayıda radyo amatörüde anlamış olur. Bu şekilde hayır duası da almış olursun.  Senin kim olduğunu bilemedikleri için biraz beklerler belki çağrı yaparsın diye, Senin için ise rölenin çalışıp çalışmadığı daha önemli olduğu için, onlar daha çok beklerler, sen çoktan geçmişsindir başka röle frekansına, bu sefer orayı mandallarsın. Bu şekilde tüm röleleri test etmiş olursun.  Girip girmediğinden şüphen varsa, biraz yer değiştirirsin, cihazı biraz daha yükseğe kaldırırsın, o röleyi dinleyenleri fıtık edene kadar mandala basmaya devam edersin.  Aynı işlemi her saat başı tekrarlamanda senin açından büyük fayda var.. Sonra gidersin kendi kanalına, arkadaşlarına rapor verirsin, şu röle iyi bu röle beş para etmez diye.. Bu sefer kontrol sırası onlardadır, Yukarıdaki prosedürü birde onlar baştan sona tekrarlamazlarsa kanaldaki geyiğin anlamı kalmaz.. Bundan sonraki konu anten ve kablo geyiğidir. Şu kablo iyi bu anten harika, Antenin dibine Erikli suyu dökersen daha da iyi çeker,  Nerede eski Zetagi takozlar muhabbetleri, Kanala bu şekilde renk gelir ama tesadüfen burayı dinleyen başkalarının rengi atar, benzi solar, cihazı kapatarak La Havle çeker.. Çünkü biliyordurki, araya girip şunu yanlış biliyorsunuz, doğrusu şudur derse, adı ukalaya çıkacaktır, konuştuğunuz kanalın frekansı yanlış, bu kanal şu şu amaçlar için band planına yazılmıştır derse ise amatörlüğü bilmemekle, gençlerin önünü tıkamakla suçlanacaktır. Bu şekilde, her 5 dakikada bir mandallanan röleleri dinleyen kimse kalmayacağı için, İstanbul'a misafir gelip röleden çağrı yapanlar cevap alamayacaklar, memleketlerine dönünce, büyük şehir amatörlerinin kulakları çınlatılacaktır.

Bu şekilde hem röle, hemde diğer amatörlerin sabrı TEST edilmiş olur..

Atila

Bu vesileyle yolculuklarımda çağrı yaptığım rölelerden bana cevap veren, yol arkadaşı olan, simidini, peynirini benle paylaşan Amatör dostlara binlerce teşekkür.

Hepimizin 19 Mayıs Atatürk'ü anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu olsun.. Radyo amatörlüğüde bir spordur..
« Son Düzenleme: 19 Mayıs 2010, 12:17:04 Gönderen: TA1DX »

Çevrimdışı TB2CCC

« Yanıtla #6 : 19 Mayıs 2010, 12:26:40 »

Bence en reel yorumu TA1DX Atila kardeşim yapmıştır.Hepimiz bunun böyle olduğunu ve yapıldığını bal gibi biliyoruz.
                     "
Bu şekilde hem röle, hemde diğer amatörlerin sabrı TEST edilmiş olur.." lafı doğrudur. :-))

NOT:Çağrı işareti içermeyen MSN listesine ekleme taleplerinde, MSN adres bilgisi PM yada mail ile bildirilmeyenler reddedilecektir.

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #7 : 19 Mayıs 2010, 23:14:58 »
Eee ne diyelim doğru söze.. ???
Sağ olsun BITIK bize böyle süper amatörler kazandırdı.
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA8EO

« Yanıtla #8 : 20 Mayıs 2010, 00:37:51 »
Atilla bey bu güne kadar aşkın en iyi tarifini Abdurrahim Karakoç un yazdığı Mihriban adlı şiirde ( Lambada titreyen alev üşüyor ) olduğuna inanıyorum bununla kıyasladığım zaman sizin yanıtınızda bir o kadar etlileyici tarif . Yazınıza sağlık Allah dert vermesin ancak bu kadar olur hem güldüm hem düşündüm , saygılarımla .

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #9 : 20 Mayıs 2010, 10:00:23 »
Arkadaşlar Selamlar,

Evet yazıları güzelce oudum .. Atilla şikayetleri dile getirmiş . Hemde gayet espirili olarak.

Evet Gelelim konunun özüne;

Röle nasıl test edilir,

1- Röle öncelikle imalat sırasında yapıldıkları cihazların teknik özelliklerine bağlı olarak alıcı hassasiyeti yan kanal bastırması veya benzeri özelliklerinin olması istenen değerler içinde olup olmadığı RF test set cihazlara bağlanarak labratuvar ortamında test edilir ve gerekli ayarlar yapılarak olması istenen değerlere getirilir.
Yada sadece bu iş için üretilmiş bir röle satın alınır.

Bu röleler geçici yada kalıcı frekansları için tekrar ayarlanmaları gerekebilir. Bu işlem bittikten  sonra birinci ayağımız tamamlanmış olur.

2-  Olarak rölenin kurulma amacına bağlı mevki ve yükseklik özelliklerine bağlı olarak anten tipi ve kazancı seçilir(Şehir içi kullanım , uzak yerler iel iletişim kurmak gibi.
Antenin koyulacağı yer , yükseklik  ve kazancı ve hizmet amacı  çok önemlidir.
Bu aşamada profesyonel programlardan yardım alınarak antenin denizden yüksekliği çevre yüksekliği antenin kazancına  röleye ulaşılmak istenen yerden yapılacak gönderme gücü ve röle gücüne bağlı olarak antenin ve rölenin yayılma paterni çıkartılır ki röle bizim hizmet amacımıza uygun mu çalışacaktır. Böylelikle olması istenen değerler temin edilir.

3- 2 ci aşamada beraber olarak yapılmış bir işlemi açıklayalım . Röle yeri ve müsait şartlar ( gerekli izin rölenin doğal bir yüksekliğemi yoksa mevcut bina veya benzeri yerleremi konulacağı?. çevredeki rf kirliliğinin ölçülmesi , röle frekansının bir müddet test cihazları ve o ferkansta kullanılacak cihazlar ile dinlenmesi  Rölede kullanılacak kablo seçimi, kablo kayıplarının ve enterferansın değerlendirmesi , kablo konnektörlerinin secilmesi  )
Amaca hizmet ecedeği yerin saptanması gibi işlemler tamamlanmış olmalıdır.

4 - Elimizde artık frekansı bilinen bir adet rölemiz ve amaca yönelik antenimiz ve kablomuz  vardır. Bu röle için Bir gurup Duplexer ihtiyacımız vardır. Her ne kadar imal edilmeye çalışılsa da bu ekipmanı satın almakta yarar var .
Peki nasıl ? Öncelikle üretici firmaya kullanılacak frekans ,istenen bastırma, oranı güç kullanılacak anten kazancı  ve imaaltçı firmanın isteyeceği bağzı bilgiler ulaştırılır. Üretici firma size uygun bir modeli tavsiye eder veya özel olarakta üretim yapabilir.

4- Cü aşama Ekipmanların bir araya getirilmesi Elimizdeki kurulum malzemelerini bir araya getirilir ki işin bence en zevkli kısmıdır. Bol geyik bol yiyecek ve bol bilgi.

5- Antenin kurulması gerekli SWR kontrollerinin yapılması , antene test cihazı bağlayarak kontrolümüz dışında ouşan rezonanslar sebebiyle herhangi bir enterferansın mevcut olup olmadığı ?
Son aşamada artık röle duplexer ve antenin bağlanarak kullanımı için son aşamaya gelmesidir.
Bu aşamada çok sevdiğim rahmetli TA1F Tuncer arkadaşımın tavsiye ettiği şeyi hatırlarım . Son rölenin çalıştırılmasından sonra muhakkak röle giriş çıkışlarını kulak ile kontrol eder ve röleyi son mm olarak kulakla ayarlardı. Tabi kendisinin günde 10-15 cihaz ayarladığını düşünürsek bu bir tecrübe. Ben sadece denedim ama unutmayalım tüm ayarı bozmak mümkün.

Evet artık röle kullanıma hazır hale geldi. Daha önce çıkarmış olduğumuz röle anten patern haritasındaki kritik noktalardan belirlenen güçler ile açılıp açılmadığı test edilir. Ama bu test çok izafidir. Kullanılan cihaz cihaz hassaiyeti anten boyutu ve bataryaya bağlı güce göre değişkendir. Bizim çıkarılan röle paterninde verilen bu bilgi sadece kişisel aktarım ile karşılaştırılır. Kişilerin vermiş olduğu bu bilgiler tam doğruluk teşkil etmeyeceği için buna  göre ayar yapmak, röle yeri değiştirmek , rölenin gücünü artırmak sadece sadece kişileri tatmin etmekten öteye geçemez.

Not: İstem dışı meydana gelebilecek tabiki bir çok etken mevcuttur. Bunlar söylediklerim dışında kalan bilimsel verilerin dışında sadece daha önce malum yerden anten bilmem nerede iken açıyordum söylemleri için geçerlidir. 

Rölenin test edilmesi buna bağlı ilave kriterler eşliğinde yapılır.
Bu anlattıklarım arasında unutmuş olduğum bölümler çıkacaktır. Bu yazıyı yazdığım sırada en az 4 telefon görüşmesi ve 5-6 yüzyüze görüşme yaptım. Bu sebeple konsantrasyonumu kaybedip bazı konuları tam açıklayamamış yada es geçmiş olabilirim. Detaylar herzaman ilave edilebilir.
Sürçü lisan ettiysen afola .

Saygı ve Sevgilerimle,

Emin Bora DEMİREL
TA2FE

TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #10 : 20 Mayıs 2010, 12:03:54 »
Bülent Bey, çok teşekkür ederim, yıllardır dinlediğim, severek dinlediğim bir şarkının sözlerini tekrar okuttunuz bana. Ben sadece  söyleyeni biliyordum, sayenizde şairini de tanımış oldum. sağolun, varolun, iyiki varsınız..
73!

Çevrimdışı TB2CCC

« Yanıtla #11 : 20 Mayıs 2010, 12:20:03 »

Seneler evvel ilk defa ABD'den getirilip TA1BY Yüksel bey kardeşim ile Amerikalı Amatör arkadaşın Zincirlikuyu'daki evin çatısına kurulan papağan rölenin akibetini bilenler bilir.O güzel insanı (TA1BY) Amatörlükten soğuttular ve kayboldu gitti.Halbuki ne katkılar ne özveriler ile bağlı idi bu hobiye... :-(

Çevrimdışı TA5O

« Yanıtla #12 : 20 Mayıs 2010, 13:08:29 »
Dankaldan bozma bir röle yaparsın. Kafana göre tone verirsin. Çatın müsaitse hemen kurarsın. İzin-Mizin hak getire (amatör yapar kurar dener kuralına sığınırsın) sokağa çıkarsın başlarsın mandallamaya, iki de üfürürsün, TEST tamam.
En yaygın yapılan yöntemdir. sıkıştın mı zaten çatıda çekersin fişini iş biter.

Bir ara İstanbulda 3-4 tane vardı böyle çakma röleler. Kimsenin değerlere yada kurallara uyduğu felan yoktu. 73'ler

Sayın TB1CIG,

Elinize sağlık. Ne güzel yazmışsınız. Günümüzdeki amatör telsizcilik kültürünü tam anlamıyla anlatmışsınız. Hak getire kanun, yasa, yönetmelik vb. Kurarsın tepene bir Dancall, ismine ali'nin, veli'nin, Ahmet'in rölesi dersin, canın hangi frekansı istiyorsa basarsın mandala DTMF ile istediğin frekansa alırsın, kuyruğuyla oynar, bip mip ekler kaldırırsın, arada bir sağa sola sarkarsın vs.vs.vs....

İşte röle böyle test edilir.

73'ler.
TA5CO
Orçun YETER

Çevrimdışı TB2CCC

« Yanıtla #13 : 20 Mayıs 2010, 13:25:31 »

Bak işte gerçekler nasıl dökülüyor ortaya... :-)) Hatta o rölenizde konuşmasını istemediğiniz birileri varsa DTMF ile bir müddet devre dışı eder milleti fıtık-sinir edersiniz...Dahasıda var bütün bu çalışmaları ne önceden nede sonra ilgili mercilere resmi yazı ile bildirmezsiniz... :-(

Çevrimdışı TA5AHO

« Yanıtla #14 : 22 Mayıs 2010, 04:02:59 »
Enver hocama katılıyorum :::Zaten röle kurulumunda emeği geçen çalışma yapan arkadaşlarımızın hiç biri bu röle iyi çalışmıyor  ( Özellikle evin en kapalı odası wc den bile antensizken çekmesi gerekir!)  eskiden bundan iyi çalışıyordu şimdi ne oldu gibi laflar etmez birbirinden bilimsel ve uzmanlık içeren sorular sormaz  diye düşünüyorum:::::

Ek olarak bende.....

1: El cihazına bıdık anten diye tabir edilen anten takarak sizin roleniniz uzak mesafelerde çok iyi ama şehir merkezinizde bayağı sağır kalıyor diyen radyo amatörü var..hemde bizim kullandığımız beğenmediği roleden haberleşerek....

2: Güzel Türkiyemizin Her Bölgesinde Yaz kış yağmur çamur kar fırtına demeden bizler rahat haberleşme yapalım diyeRole mevkisinde çalışma yapmak için  özveride bulunan sayısını bilmediğim tüm amatör arkadaşlarımıza teşekkür etmek yerine oturduğu yerden ahkam kesenler olabiliyor...maalesef...

Role mevkisine geçen Hafta arkadaşlarımız role bakımı için çıkma istediler ama hava şartları ve kar birikintilkeri izin vermedi Rakım 3.500 metre......

Çevrimdışı TA8C

« Yanıtla #15 : 23 Mayıs 2010, 17:01:11 »
TB5BI  HAMİT BEY .DEGERLİ PAYLAŞIMLARINIZDAN DOLAYI TEŞEKÜR EDERİM
TA8AL
Mehmet hanifi küçükoğlu
www.Gazitrac.org
TA8AL
Mehmet hanifi küçükoğlu
ta8al@hotmail.com
05334605192
http://www.gazianteptrac.org.tr/
Yalnızca kültürlü insanlar öğrenmeyi sever, cahiller ders vermeyi tercih eder.
Edouard Le Berquier

Çevrimdışı TA5AHO

« Yanıtla #16 : 28 Mayıs 2010, 00:23:41 »
TB5BI  HAMİT BEY .DEGERLİ PAYLAŞIMLARINIZDAN DOLAYI TEŞEKÜR EDERİM
TA8AL
Mehmet hanifi küçükoğlu
www.Gazitrac.org

Rica Ederim Mehmet Bey..

Çevrimdışı TA0G

« Yanıtla #17 : 01 Haziran 2010, 16:51:00 »
Degerli Arkadaslar,

Değerli katilim ve yorumlariniz ve bilgi paylaşımınız için teşekkür ediyorum:
Ben de özetle çu bilgileri ekleyeceğim:

1-Röleler evimize aldiğimiz Buzdolabi veya çamaşır makinasi değildir. Yani fişe tak çalışsın demekle iş bitmiyor!
2-Kurulmasi hem külfetli hem de maliyetlidir. Burada özellikle tuvaletten basıyorum acamıyorum! diye şikayet eden ama rolelerin AMATOR DERNEKLER tarafından ÖZVERİ İLE İŞLETİLDİĞİNİ, KAMU HİZMETİ DE OLSA, RÖLE YERLERİNİN ÇOK ZAHMETLİ BİR PROSEDÜR SONRASI TEMİN EDİLDİĞİNİ VE EKİPMANLARIN GÖKTEN ZEMBİLLE İNMEDİĞİNİ! Dolayısı ile bir konuyu eleştirir iken: benim bunda bir katkım var mı ki ben salvo ortaya şikayet ediyorum?? demek gerekiyor herhalde..

Dolayısı ile anlayan herhale anlamıştır diye düşünüyor ve hepinize ve hepimize:

Bir afete her daim hazır ve uygun ekipmanla donatılmış röleler tememnni ediyorum:)

Hakan GUNER TA2LJ

Çevrimdışı TB5CIV

« Yanıtla #18 : 17 Haziran 2010, 00:49:42 »
EL CİHAZINIZIN ANTENİ'Nİ SÖKERSİNİZ ANTEN SOKETİNE KÜÇÜK BİR ÇİVİ TOKANDIRIP MANDALA BASARSINIZ .RÖLEYİ AÇABİLİYORSANIZ RÖLENİN HASSASİYETİ YERİNDEDİR. :=)
73S DE TA5CİV...